01 Kasım 2017, Çarşamba 09:21:02

SHGM’den tartışmalı kaptanlık kararı!

SHGM’nin yayımladığı Uçuş Operasyonlarına Yönelik Usul ve Esaslar Talimatı’na göre kaptanlık kriterleri değiştirildi. Havayollarında kaptanlık için, 4 bin saat uçuş ve 3 yıl deneyim şartı kaldırıldı.
  • Çok kısa bir sorum olacak; yapılan bu değişiklikte Genel Müdür Yrd. HAYDAR YALÇIN'IN bilgisi, parafı veya imzası var mı? Varsa ayıp etmiştir, hertürlü baskıya direnerek engel olmalıydı, yoksa neden genel müdür yapılmadığı anlaşılmıyor mu? SHGM'ye genel müdür değil SHGM ye emir kulu aranıyor...
  • SHGM'yi THY'nin Ankara Ofisi haline getirirseniz olacağı budur. THY ister SHGM şık diye yapar. THY'nin son yılarda yaptığı başta Nepal, Amsterdam, Atatürk Hava Limanı kazaları olmak üzere bir çok kazada kırdığı uçakların daha parçaları bile toplanmadan böyle bir değişiklik yapılması kazalara davetye çıkarmaktır. Halk değimiyle bari önce THY bir donunu toplasaydı da sonra bu değişiklik yapılsaydı. Bence sorumluların başı belada....
  • Artık ortalık kaptan oğlu kaptanlardan geçilmeyeceği gibi, şirketlerde her yol kaptanlıktan geçecek. İşten çıkarmak istediğiniz pilot bile beni işten çıkarmadan önce bari kaptan yapsanız derse ve pazarlık yaparsa şaşmam.
  • uçuş okulunu iteleye kakalaya hocalarının zoruyla bitiren kabilyetten yoksunlar yine parayı verip iş garantili tip kursu alacak sonrada neymiş efendim 1500 saatte kaptan olacakmış hadi ordan bunlar hiç heveslenmesin daha çoook 1500 saatlerini sağ koltukta geçirecekler belkide oradan emekli olacaklar.
  • Artik, FO’lari sallamayip kaptanlara asilan hostesler de 30 yasindaki FO’lara asilmaya baslarlar :)
  • Çok yanlış çook. CRM bozuktu şimdi ne kokpit ne de şirket içinde huzur kalmayacak. En aşşağı 3000 saat olmalı. F/O'ların dili uzar şimdi.
  • 35 yaş 4500 saat iyidir iyi..,
  • Şartları sağlayamayan Fetöcülerin önünü açmak için bir uygulama. Şartları sağlayanlar ya askerler ya da 8-10 senesini bu mesleğe adamış sivil kaynaklılar. Yani mücadele ediyoruz lafı palavra
  • PGS'de bundan 2 yil sonra 7000₺ ye kaptanlik sozlesmesi dayamazlarsa ben de bir sey bilmiyorum.
  • Avrupa standartlarina uyabilmek icin K.Avrupadaki okullar gibi egitim verip, hak edeni kokpite almaliyiz. Dayioglu amcaoglunu sag koltuga alip, birkac ay sonra hatir icin kaptan yaparsak gel gör bizim kaza oranlarini

SHGM’nin yayımladığı Uçuş Operasyonlarına Yönelik Usul ve Esaslar Talimatı’na göre kaptanlık kriterleri değiştirildi. Havayollarında kaptanlık için, 4 bin saat uçuş ve 3 yıl deneyim şartı kaldırıldı.

Avrupa Birliği mevzuatına uygun olarak revize edilen Uçuş Operasyonlarına Yönelik Usul ve Esaslar Talimatı Eylül ayı içerisinde yayımlandı. Güncellenen talimatta önemli bir konu dikkat çekti.  Havayolu şirketlerinin kaptan pilot olarak görevlendirme usullerini içeren ORO.FC.105 numaralı Kaptan /Sorumlu kaptan pilotluğa görevlendirme talimat esaslarında değişikliğe gidildi. Buna göre, bir önceki talimata göre kaptan olmak için getirilen en az 3 yıl deneyim ve 4 bin saat uçuş koşulu kaldırıldı. Yeni talimat ile birlikte ATPL frozen lisansı ile mezun olan bir pilotun bin 500 saatlik uçuş sonrası kaptan pilot olabilmesinin de önü açılmış oldu. Talimatın Ek3 metnine göre, kaptanlık saati ve süresine ilişkin kesin bir tanım bulunmazken, “İşletici, uçuş ekibi arasından kaptan pilot vasıflarına sahip bir pilotu, SHT-FCL Talimatına göre “kaptan pilot” olarak veya ticari hava taşımacılığı operasyonları için “sorumlu kaptan pilot” olarak tayin edilecektir. İşletici, sadece aşağıdaki şartları karşılaması kaydıyla, bir uçuş ekibi üyesini kaptan pilot/ sorumlu kaptan pilot olarak tayin edecektir. Birden fazla ekip ile 27 ton kalkış ağırlığı üzeri uçaklarla yapılan operasyonlarda, yardımcı pilotluktan kaptan/sorumlu kaptan pilotluğa geçişte işleticinin kaptanlık eğitimini tamamlamış olması” ifadelerine yer verildi.

Talimatın revizyon öncesi halinde ise kaptanlığa geçiş kriterleri net olarak belirtilmişti. Eski talimatta ilgili kısım şu şekilde yer alıyordu:
“ Azami kalkış ağırlığı 5700 kg altında olan çift pilota sertifiye hava araçları için asgari 1500 saatlik uçuş tecrübesine sahip olunmalıdır.  Onaylı maksimum yolcu koltuk kapasitesi en fazla 19 olan ve azami kalkış ağırlığı 5700 kg üzerindeki çift pilota sertifiye hava araçları için asgari 1500 saat toplam uçuş saati deneyimi ile bunun 500 saatlik uçuşu azami kalkış ağırlığı 5700 kg’dan fazla olan çift pilota sertifiye uçaklarla yapılmış olmalı ve asgari üç (3) yıl sivil havacılık pilotluğu tecrübesine sahip olunmalıdır. Onaylı maksimum yolcu koltuk kapasitesi 19’ dan fazla olan ve azami kalkış ağırlığı 27000 kg altındaki hava araçları için 3000 saat toplam uçuş saati deneyimi ile bunun 1500 saatlik uçuşu azami kalkış ağırlığı 5700 kg’dan fazla olan çok pilota sertifiye uçaklarla yapılmış olmalı ve asgari üç (3) yıl sivil havacılık pilotluğu tecrübesine sahip olunmalıdır.  Onaylı maksimum yolcu koltuk kapasitesi 19’ dan fazla olan ve azami kalkış ağırlığı 27000 kg üzerindeki hava araçları için 4000 saat toplam sabit kanat uçuş saati deneyimi (Devlet hava araçları ile yapılan uçuşlar dahil) ile bunun 1500 saatlik uçuşu azami kalkış ağırlığı 27000 kg’dan fazla olan uçaklarla yapılmış olmalı ve asgari üç (3) yıl sivil havacılık pilotluğu tecrübesine sahip olunmalıdır.

©AirportHaber

SHGM’den tartışmalı kaptanlık kararı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (145)

Haydar ~ 6 yıl önce
Çok kısa bir sorum olacak; yapılan bu değişiklikte Genel Müdür Yrd. HAYDAR YALÇIN'IN bilgisi, parafı veya imzası var mı? Varsa ayıp etmiştir, hertürlü baskıya direnerek engel olmalıydı, yoksa neden genel müdür yapılmadığı anlaşılmıyor mu? SHGM'ye genel müdür değil SHGM ye emir kulu aranıyor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sorumlular kim? ~ 6 yıl önce
SHGM'yi THY'nin Ankara Ofisi haline getirirseniz olacağı budur. THY ister SHGM şık diye yapar. THY'nin son yılarda yaptığı başta Nepal, Amsterdam, Atatürk Hava Limanı kazaları olmak üzere bir çok kazada kırdığı uçakların daha parçaları bile toplanmadan böyle bir değişiklik yapılması kazalara davetye çıkarmaktır. Halk değimiyle bari önce THY bir donunu toplasaydı da sonra bu değişiklik yapılsaydı. Bence sorumluların başı belada....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY istemiştir ~ 6 yıl önce
Artık ortalık kaptan oğlu kaptanlardan geçilmeyeceği gibi, şirketlerde her yol kaptanlıktan geçecek. İşten çıkarmak istediğiniz pilot bile beni işten çıkarmadan önce bari kaptan yapsanız derse ve pazarlık yaparsa şaşmam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmazzzzz ~ 6 yıl önce
uçuş okulunu iteleye kakalaya hocalarının zoruyla bitiren kabilyetten yoksunlar yine parayı verip iş garantili tip kursu alacak sonrada neymiş efendim 1500 saatte kaptan olacakmış hadi ordan bunlar hiç heveslenmesin daha çoook 1500 saatlerini sağ koltukta geçirecekler belkide oradan emekli olacaklar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gercek ~ 6 yıl önce
Artik, FO’lari sallamayip kaptanlara asilan hostesler de 30 yasindaki FO’lara asilmaya baslarlar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senin anana ~ 6 yıl önce
Senin anan ,kız kardeşin varmı.
Alim. Kpt ~ 6 yıl önce
Çok yanlış çook. CRM bozuktu şimdi ne kokpit ne de şirket içinde huzur kalmayacak. En aşşağı 3000 saat olmalı. F/O'ların dili uzar şimdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kimsin? Hangi şirket? ~ 6 yıl önce
Sen bu tavırla kendini direk ortaya koymuşsun. Dili uzar falan. Kimse kimseye durup dururken saygısızlık yapmaz. Sen kendini gözden geçir bence. Crm'inin şuraya yazdığın yazı ve ukala tavrından çok "kuvvetli" olduğu belli. Birde akıl veriyor.
F/O ~ 6 yıl önce
Senin kokpitte gereksiz egon uzamassa sanada kimsenin dili uzamaz!! First officer olmadan direk kaptan mı yaptılar seni? Yüzde yüz askeri kökenlisin şu uçtuğun uçakta max. 2000 saat uçupta şirketteki üs komutanların tarafından kaptan yapıldın ve uçuyosun sorunsuz ( inşallah ) peki sivilden gelen bir adam neden 2000-2500 saatte yapamasın bu işi? Sen standardize uzmanımısın? Hangi şirkette kaptansın bilmiyorum ama kesinlikle bir crm eğitimine ihtiyacın var. Hem sanane kim kaç saatte kaptan olmuş olmamış!! Kaptan adayı mevzuata uyuyorsa,kurulu falan geçiyosa ve mülakatla simülatörde iyiyse 1500’de de 2000’de de kaptan yaparlar senin gibi zihniyeti bozuklarda gözü kısıp kıl kıl bakarlar. Aşın artık bunu sivil havacılık bu bitti askerliğiniz farklı bir dünya bu!!
Budur ~ 6 yıl önce
35 yaş 4500 saat iyidir iyi..,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mücadele ~ 6 yıl önce
Şartları sağlayamayan Fetöcülerin önünü açmak için bir uygulama. Şartları sağlayanlar ya askerler ya da 8-10 senesini bu mesleğe adamış sivil kaynaklılar. Yani mücadele ediyoruz lafı palavra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olacak ~ 6 yıl önce
PGS'de bundan 2 yil sonra 7000₺ ye kaptanlik sozlesmesi dayamazlarsa ben de bir sey bilmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
*_* ~ 6 yıl önce
Avrupa standartlarina uyabilmek icin K.Avrupadaki okullar gibi egitim verip, hak edeni kokpite almaliyiz. Dayioglu amcaoglunu sag koltuga alip, birkac ay sonra hatir icin kaptan yaparsak gel gör bizim kaza oranlarini

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000