18 Ağustos 2016, Perşembe 15:36:15

SHGM'den bir ilk!

Türkiye’de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk sivil imalat olan Hürkuş Eğitim Uçağına Tip Sertifikası verilmesi dolayısıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Kazan Tesisleri'nde tören düzenlendi.
  • güzel bir adım. bakmayın uçağın kucuk olmasına. koşmadan önce yürümeyi öğrenmek lazım. adım adım emin adımlarla gidilirse 5-10 yıl içerisinde güzel ürünler çıkar. önceliğimiz sanayi , arge ,üretim olsun
  • SHGM'nin bu ucağa uygunluk vermesinin hangi kıymeti harbiyesi var. İran'da imal edilen uçaklara İran sivil havacıligi sertifika vermiş. Bu sertifikaya tanıyan tek bir ülke var mı? Senin verdiğin sertifikayı sadece SHGM'deki odacılar ve şöförler tanır. Senin karşılıklı tanima yetkin mi varmış da haberimiz olmamış? Sen önce şu pilot egitim similatörlerini sertifikalandır da üstü kalsın. İş bilmezsen olacağı budur.
  • sanırsın aya roket fırlattık, uçağın atası abd, kardeşi g.kore bizede alın bunu siz büyütün dediler, şu şovenizimden nezaman kurtulucaz merak ediyorum şimdi birileri çıkıp kesin laf söylicek Ülkene hakaraet ediyosun diyecek, Kardeşim yaptınızda alkışlamadıkmı...
  • İmal edilen askeri eğitim uçağına EASA sertifikası alsan ne olur almasan ne olur? Bilen varsa açıklasa da biz de anlasak. Buna iş bilmezlerin işgüzarlığı denir. Bakanın çalışma arkadaşlarının yarısı işgüzar, yarısının yarısı FETO'cu, yarısı da 17-25 arLikçı olursa olacağı budur. Yok kamyonmuşta, yok bilmem neymişte ya kardeşim sen vecihi hurkuşa ve Nuri Demirağa kurban ol. Önce onların ysptığıyla şu andaki şu garabetin farkını anla da gel.
  • Hep boş laf. 14 yılda pırpır icad ettik

Türkiye’de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk sivil imalat olan Hürkuş Eğitim Uçağına Tip Sertifikası verilmesi dolayısıyla Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Kazan Tesisleri'nde tören düzenlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Vecihi Hürkuş'un yaptığı uçağın sertifikalandırılması için kamyon sırtında Çek Cumhuriyeti'ne gönderildiğini anımsatarak bugün Hürkuş'un Tip Sertifika Onayının Türkiye'de verilebiliyor olmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Arslan, burada yaptığı konuşmada, "Havayolu halkın yolu olsun, herkes uçsun" ilkesiyle havayolu sektöründe ciddi başarı elde ettiklerine dikkati çekerek sertifika töreninin bu açıdan büyük anlam ifade ettiğini söyledi.

Türkiye'nin 2003'ten bu yana havacılık sektöründe dünyada 30. sıradan 10. sıraya yükseldiğine dikkati çeken Arslan, "Milli bayrak taşıyıcımız dünyanın ilk 15'i arasında, İstanbul'da Atatürk Havalimanı Avrupa'nın ilk 4'ü arasında, İstanbul'da yapacağımız 3. havalimanı dünyanın ilki olacak. Bugün milli gururu hep birlikte yaşıyoruz ancak bununla yetinmemeliyiz. Artık sivil uçağımızı kendimiz ürettiğimiz ve kendimiz sertifikalandırdığımız bir aşamaya gelmemiz çok gecikti." diye konuştu.

Arslan, Vecihi Hürkuş'un yaptığı uçağın sertifikalandırılması için kamyon sırtında Çek Cumhuriyeti'ne gönderildiğini anımsatarak Hürkuş'un Tip Sertifika Onayının Türkiye'de verilebiliyor olmasının, dünyanın sivil otoritelerinin bunu kabul ve teyit etmesinin bugün açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

"Sivil ve askeri uçağımızı yapabilmek adına sizlere güveniyoruz"

Atak helikopteri ve insansız hava araçlarının (İHA) üretiminde gösterilen başarının Hürkuş ile taçlandığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Sivil ve askeri uçağımızı yapabilmek adına sizlere güveniyoruz. İşin başı inanmak. Bu inancın ortaya konması, siyasi otorite tarafından desteklenmesi ile kağıt üzerinde başlayan düşüncenin ete kemiğe bürünmesine şahit oluyoruz. İşçisinden, en tepedeki idarecisine kadar herkes buna inanmak zorunda. Biz bu güvenle ülkemizin tüm sektörlerinde artık sağlıklı planlamalar yapabiliyor, daha uzun vadeli hedefler orta koyabiliyoruz."

Arslan, Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasındaki coğrafya üzerinde köprü konumunda bulunduğuna işaret ederek 14 yıldır reel hayatta da Türkiye'yi köprü haline getirebilmek için çalıştıklarını anlattı.

Söz konusu coğrafyada 3 saatlik uçuş mesafesiyle 1,5 milyar nüfusa ulaşılabildiğini belirten Arslan, bu coğrafyadaki ticaret hacminin 31 trilyon dolar, her yıl sadece ulaştırma için harcanan paranın 75 milyar dolar olduğunu söyledi.

Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi projelerin büyük fotoğrafın tamamlayıcısı olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bu pastadan pay almak için artık sivil uçak, köprüler, bölünmüş yollar, yüksek hızlı tren yolları ve bu trenlerin kendisini yapar hale geliyoruz. 'Bu dünyada biz de varız. Sizin bize biçtiğiniz role göre değil, kendi ülkemizin ve bu coğrafyadan medet uman mağdurların, mazlumların beklentisi neyse ona göre kendi rolümüzü belirliyoruz' diyoruz. Biz büyük projeleri ortaya koydukça ve bu pastadan pay almak istedikçe Türkiye'ye karşı herkes ayağa kalkıyor. Rekabet ortamıdır olabilir. Ancak bu kalkışmanın aracısı olan hainleri, maşaları anlayamıyoruz. Bu hainler bu coğrafyadan çıkınca işte adeta saçımızı, başımızı yolacak noktaya geliyoruz."

"Hürkuş, Tip Sertifikası ile uçuş hürriyetine kavuştu"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de tasarım, imalat ve üretim kadar yorucu sertifikasyon testinden geçen uçağın, 11 Temmuz 2016'da SHGM’nin ilk defa verdiği Tip Sertifikası ile uçuş hürriyetine Hürkuş olarak kavuşmuş olduğunu söyledi.

Türkiye'yi "imalatçı ülke" konumuna yükselten bu sertifikanın, üretici firma olarak TUSAŞ’ta bir uçağın ana tasarımcısı ve üreticisi olmak adına tüm aerodinamik, yapısal ve sistemsel tasarım, üretim kabiliyetinin kazanıldığı ve bu kabiliyetin testlerle doğrulandığının tescili olduğunu dile getiren Ekşi, "Bu sertifika aynı zamanda otorite olarak SHGM’nin de böyle bir uçağı denetleyerek, uygunluk verebilme yönünde kazandığı kabiliyeti ve bundan sonrakiler için de kendine güveni tescil etmektedir." diye konuştu.



SHGM'den bir ilk!

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

bb ~ 8 yıl önce
güzel bir adım. bakmayın uçağın kucuk olmasına. koşmadan önce yürümeyi öğrenmek lazım. adım adım emin adımlarla gidilirse 5-10 yıl içerisinde güzel ürünler çıkar. önceliğimiz sanayi , arge ,üretim olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SHGM ~ 8 yıl önce
SHGM'nin bu ucağa uygunluk vermesinin hangi kıymeti harbiyesi var. İran'da imal edilen uçaklara İran sivil havacıligi sertifika vermiş. Bu sertifikaya tanıyan tek bir ülke var mı? Senin verdiğin sertifikayı sadece SHGM'deki odacılar ve şöförler tanır. Senin karşılıklı tanima yetkin mi varmış da haberimiz olmamış? Sen önce şu pilot egitim similatörlerini sertifikalandır da üstü kalsın. İş bilmezsen olacağı budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
badem ~ 8 yıl önce
sanırsın aya roket fırlattık, uçağın atası abd, kardeşi g.kore bizede alın bunu siz büyütün dediler, şu şovenizimden nezaman kurtulucaz merak ediyorum şimdi birileri çıkıp kesin laf söylicek Ülkene hakaraet ediyosun diyecek, Kardeşim yaptınızda alkışlamadıkmı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayıptır ~ 8 yıl önce
İmal edilen askeri eğitim uçağına EASA sertifikası alsan ne olur almasan ne olur? Bilen varsa açıklasa da biz de anlasak. Buna iş bilmezlerin işgüzarlığı denir. Bakanın çalışma arkadaşlarının yarısı işgüzar, yarısının yarısı FETO'cu, yarısı da 17-25 arLikçı olursa olacağı budur. Yok kamyonmuşta, yok bilmem neymişte ya kardeşim sen vecihi hurkuşa ve Nuri Demirağa kurban ol. Önce onların ysptığıyla şu andaki şu garabetin farkını anla da gel.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lafı güzaf ~ 8 yıl önce
Hep boş laf. 14 yılda pırpır icad ettik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mühendis ~ 8 yıl önce
Ülkeniz için bir halt etmeden kuru sıkı oturduğunuz yerden atmayın ayıptır.
negatif enerji ~ 8 yıl önce
Asıl senin yaptığın boş laf. Daha iyini yapta görelim o zaman...
Vatan ~ 8 yıl önce
Öncesindeki 75 yıllık kemalist laik düzende bu da yoktu, yerli imalatın önüne geçmekten öteye gidemedi.
meraklı ~ 8 yıl önce
easa tip sertifikasını(TCDS) EASA adına SHGM nin vermesi şu demek: eğer ilerde başka havaaraçları türkiyede üretilirse SHGMnin denetiminden sonra bu havaaraçları EASA tarafından tanınacak. Çünkü bir uçak resmi olarak tanınması için teknik karakteristiği, operasyon limitleri, servis(bakımı) bilgilerinin olması gereklidir. artık hürkuş easa tanıdığı 520 uçaktan biri olarak yerini aldı. merak edenler easa nın sitesinde TCDS hurkus olarak aratsın ve TCDS ne baksın.
Vatan rumuzlu arkadaşa ~ 8 yıl önce
Arkadaşım laik kemalist düzen deyip terör örgütü gibi bahsettiğin şeyi önce iyi bilicen sonra konuşucan... Sırf trollemek için siteye giriyorsunuz ve yorum yazıyorsunuz... Cehaletinizi her yana saçıyorsunuz... Atatürkün açtığı uçak fabrikası öldükten bir süre sonra traktör fabrikasına çevrilmeyip hala uçak fabrikası olarak faal olsaydı ne sen bunları konuşucak fırsatı bulurdun ne de bugün haberde bahsi geçen uçak gibi küçük bir uçak için seviniyor olurduk... Küçük uçak dediğimde yanlış anlaşılmasın, light uçak kategorisinde olduğu için bu şekilde söylüyorum... Geç kalınmış bir ilerleme... Allah daha iyilerini nasip etsin ülkemize...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000