16 Aralık 2011, Cuma 15:45:44

ŞEREMETYEVO'DA NÜKLEER PARÇA YAKALANDI

Rus yetkililer, Moskova Havalimanı'nda, İran'a giden bir yolcu üzerinde radyoaktif madde bulunduğunu açıkladı.
  • Sodyum 22 Tıbbi Cihazlarda İşaretlemenin yanısıra, Hızlandırıcı Güdümlü Sistemlerde Reaktör Termal Gücünde ısıl güç üretir. Bunun yanısıra, Analitik Ölçüm ve Analiz Birim Labaratuarlarında, Element ve Kararlı İzotop Analizi Labaratuarlarında gene Sodyum-22 Çekirdeği kullanılır, buna ilaveten, Tanısal Görüntüleme ve Radyoterapi de gene sodyum-22 den yararlanılır. Yolcu üzerinde çıkması çok garip bir durum çünki bu tür ürünler Nükleer Güvenlik Kapsamında yönetmelikler dahilinde, Atom Enerji Kurumları veya tanısal cihazlardan sökülüp alınamaz kişi üzerinde olamaz dışarıya asla çıkarılamaz. Yolcunun İranlı olması manidardır. DGRC
Gümrük yetkilileri Şeremetyevo Havalimanı'ndaki güvenlik aramaları sırasında alarmın çalması üzerine adı açıklanmayan yolcunun valizlerini kontrol etti.

Valizde, çelik kaplar içinde 18 metal obje bulduklarını söyleyen yetkililer, radyasyon düzeyinin de normalin 20 katı olduğunu kaydediyor.

Olayın ardından yolcunun valizlerine el konulurken, İranlı yolcunun uçağa binip ülkeden ayrılmasına izin verildi.

Yapılan incelemelerin ardından havalimanının yetkilileri söz konusu maddenin sodyum-22 olduğunu söyledi.

Sodyum-22, tıbbi cihazlarda işaretleme yapmak için kullanılıyor.

Rus nükleer ajansı ROSATOM'un sözcüsü Sergey Novikov isebu maddenin reaktörlerde değil, parçacık hızlandırıcılarda üretildiğini; bazı üniversiteler ve büyük araştırma merkezlerinin elinde buna uygun teknoloji bulunduğunu kaydetti.

Maddenin kaynağının kurumları olmadığını belirten Novikov, şimdiye dek İran'a hiç sodyum-22 satmadıklarını, ancak başka tıbbi radyoaktif maddeler sağladıklarını kaydetti.

Batılı ülkeler, nükleer programının amaçları konusunda şüphe duydukları İran'ın faaliyetlerini dikkatle izliyor.

Söz konusu madde ise silah üretiminde kullanılmıyor.
ŞEREMETYEVO'DA NÜKLEER PARÇA YAKALANDI

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Sodyum 22 Tıbbi Cihazlarda İşaretlemenin yanısıra, Hızlandırıcı Güdümlü Sistemlerde Reaktör Termal Gücünde ısıl güç üretir. Bunun yanısıra, Analitik Ölçüm ve Analiz Birim Labaratuarlarında, Element ve Kararlı İzotop Analizi Labaratuarlarında gene Sodyum-22 Çekirdeği kullanılır, buna ilaveten, Tanısal Görüntüleme ve Radyoterapi de gene sodyum-22 den yararlanılır. Yolcu üzerinde çıkması çok garip bir durum çünki bu tür ürünler Nükleer Güvenlik Kapsamında yönetmelikler dahilinde, Atom Enerji Kurumları veya tanısal cihazlardan sökülüp alınamaz kişi üzerinde olamaz dışarıya asla çıkarılamaz. Yolcunun İranlı olması manidardır. DGRC

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000