09 Eylül 2008, Salı 05:58:51

Sektörü sıkıntılı günler bekliyor!

Boeing şirketinde çalışan 27 bin personelin üçüncü gününe giren grevi, Seattle bölgesindeki çeşitli tesislerde üretimi durdurdu.
  • özelleştirme ve taşeronlaşmaya karşı nasıl grev yapılırmış görülmesi gerekir..bizde üç kuruş zam,beş kuruş sendika aidatı için işciyi satan sendika ağalarına bu grev çok çarpıcı bir örnek.sayğılarımla....
  • türkiyede sendikacıyım diye geçinen şoovmenlere hatırlatılır.grev sadece üç kuruş için yapılmaz,iş güvencesi ve taşeronlaşmaya karşı böyle yapılır. sayğılarımla.

Boeing'de örgütlü sendikanın gittiği grevin işverene günde 100 milyon dolar zarar vereceği ve giderek küreselleşen havacılık sektöründe, tüm dünyadaki tedarikçiler için ciddi sorunlar oluşturabileceği belirtiliyor. Sorun çözümlenmezse, Boeing'in en çok satılan uzun menzilli 777 serisinde, bu yılın son çeyreğinde teslimi beklenen 75 uçaklık siparişinin aksayabileceği ifade ediliyor.

Çalışanlar, Boeing'in toplu sözleşme için getirdiği teklifleri ve daha fazla işi sendikasız ve yabancı şirketlere aktarma hazırlığı olarak gördükleri uygulamalarını protesto ediyor. Boeing'in Washington eyaletindeki Everett tesislerinde Uluslararası Makinistler ve Uzay/Havacılık İşçileri Sendikası'nın 13 bin üyesi çalışıyor. Ücret artışı ve daha iyi haklar talep eden işçiler, sektörün daraldığı 2002 yılında toplu sözleşme metnine giren ve Boeing'e normal olarak IAM üyelerinin yaptığı işleri dışarıdaki şirketlere verme hakkı tanıyan maddeye itiraz ediyor. Boeing, en yeni üretimi olan 787 Dreamliner uçağının üretiminde bu hükümden yararlanarak uçağın bölümlerini dünyanın çeşitli ülkelerinde üretiyor ve sadece montajını Everett tesislerine getiriyor. Sendika, giderek daha çok işi dışarıya vermeye başlayan şirketin 1990 yılından bu yana 16.000 sendikalı işçiyi işten çıkardığını söylüyor.

Grevin, başta 787 modeli olmak üzere, dışarıya verilen fason üretim üzerindeki etkisi tüm dünyada hissedilecek. Çünkü envanterlerde birikmeler ve bu uçağın gövdesinin büyük bölümünü üreten Asyalı ve Avrupalı tedarikçiler üzerinde baskı artacak. Örneğin projede yeni karbon elyaflı gövde ve kanat yapılarının üretiminde yer alan büyük Japon mühendislik şirketleri Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries ve Fuji Heavy Industries, proje aksarsa zarara uğrayabilirler. İtalyan Alenia da, 787 projesinde yer alan en büyük Avrupalı şirket olarak uçağın kuyruk ve gövde parçalarının imalinden sorumlu.

Boeing tesislerindeki grev, işverenin teklifinin IAM sendikasınca reddedilmesi üzerine cumartesi günü başlamıştı.

Sektörü sıkıntılı günler bekliyor!

Yorumlar

dağobel ~ 16 yıl önce
özelleştirme ve taşeronlaşmaya karşı nasıl grev yapılırmış görülmesi gerekir..bizde üç kuruş zam,beş kuruş sendika aidatı için işciyi satan sendika ağalarına bu grev çok çarpıcı bir örnek.sayğılarımla....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dağobel ~ 16 yıl önce
türkiyede sendikacıyım diye geçinen şoovmenlere hatırlatılır.grev sadece üç kuruş için yapılmaz,iş güvencesi ve taşeronlaşmaya karşı böyle yapılır. sayğılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000