18 Ekim 2008, Cumartesi 08:50:07

Şehiriçi ulaşım uçakla sağlanacak

Merkezi İngiltere’de bulunan Avcen adlı bir firma, geliştirdiği özel jet ile “hava taksisi” uygulamasını hayata geçirmeye ve şehrin trafik sorununu çözmeye hazırlanıyor.
  • Sürekli gündüz açacakmı peki? :))

Üstelik bu uygulama çok değil, 2010’da hizmet vermeye başlayacak

Deneme uçuşları yapılan “Jetpod” adlı uçak- taksi, hemen hemen hiç gürültü çıkartmıyor ve yakıt olarak mutfakta kullandığımız kızartma yağlarının artıklarını kullanıyor. Üstelik bu uygulama çok değil, 2010’da hizmet vermeye başlayacak.

30 kilometrelik bir mesafeyi altı dakikada kat ettiğinizi düşünün... Üstelik trafiğin en yoğun olduğu saatlerde bile... Evet, trafik yok, beklemek yok, stres yok, üstelik çevre kirliliği de yok... Bunu başaracak olan da Jetpod adı verilen hava taksisi. Saatte 530 km. mesafe kat edebilen Jetpod’u tasarlayan Avcen adlı şirket, uçuşların normal taksiyle aynı fiyata geleceğini söylüyor. Avec’in İdari Direktörü Mike Dacre, Jetpod’ların normal uçaklara göre daha alçaktan uçacağını, trafik ve çevre kirliliği konusunda çözüm için önemli bir adım olacağını belirtiyor.

Mike Dacre’nin hayatının 35 yılı uçuş konusunda çalışmakla geçmiş. Uçaklar ile daha sağlıklı bir çevre arasında nasıl bir ilişki kurabileceği uzun yıllar kafasını kurcalamış ve önceliklerini çıkartmış. Jetpod’un özelliklerini şu şekilde sıralıyor: “Öncelikle şehir içinde kullanılacağından azami 30 kilometre mesafe yol kat edebiliyor. Ve bunu çok az bir sürede başarıyor. Ayrıca yaptığım hesaplamalara göre 50 adet Jetpod, günde 20 bin arabanın trafiğe çıkmaması anlamına geliyor. İkinci olarak ise alçaktan uçması gerektiğini düşündüm. Çünkü uçaklarla aynı irtifada olmaması gerekiyor. Çevre açısından en önemli özelliği ise yakıtın yemeklik yağ artıklarından olması. Böylece ortaya çıkan düşük karbon sayesinde çevreye zarar vermiyor.”

Jetpod’unn şehir içinde kullanılabilmesi için her şey tasarlanmış. Örneğin kalkış ve iniş sadece 125 metre içinde (geleneksel havaalanlarının onda biri uzunluğunda) gerçekleşecek. Ancak yine de yaşam alanıyla bu kadar iç içe olan bir uçağın fazla gürültülü olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü Jetpod’un ikiz turbo jetleri, diğer motorlara oranla 20 desibel daha az gürültü çıkarıyor. Yani toplam çıkan gürültü otobanda hızla yanınızdan geçen bir tırdan daha fazla değil. Bu da neden helikopterin yerine Jetpod’un tercih edileceğini gösteriyor. Maliyeti de normal uçaklara göre elbette daha ucuz. Beş yolcu kapasiteli Jetpod’ların maliyeti 1 milyon doları bulacak.

METROPOLLERDE KULLANILACAK

Ancak yine de bazı sorunlar mevcut. Mike Dacre, hava taksilerini geliştirecek ve deneme uçuşlarını yapacak finans desteğini bulduklarını, ancak çevre sorunlarına çözüm getirecek bu hizmetin hayata geçirilebilmesi için daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Üstelik buna benzer projeler üzerinde Moskova, Tokyo ve New York gibi bazı metropollerin çalışıyor olması projenin ne denli yararlı ve gerçekleşmeye yakın olduğunun göstergesi. Tabii şirketin üzerinde çalıştığı tek proje Jetpod değil.

Benzer projeler üzerinde çalıştıklarını söyleyen Dacre, amaçlarının şehir içi ve şehirlerarası rotalarda kendi özel hava koridorlarını kullanan ve yolcularını özel tasarlanmış noktalardan alan uçaklar geliştirmek olduğunu söylüyor.

Dacre’nin Jetpod konusundaki planları sadece yolcu taşımak, yani taksi olarak kullanmak değil. Hava taksisi olarak kullanılmasının yanı sıra, Jetpod’ların askeri, tıbbi ve kişisel amaçlar için kullanılacak başka versiyonları da geliştirilecek. Avcen ayrıca deniz üstende de gidebilen insansız bir uçak modeli üzerinde de çalışıyor.

(Vatan)

Şehiriçi ulaşım uçakla sağlanacak

Yorumlar

overload55 ~ 16 yıl önce
Sürekli gündüz açacakmı peki? :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000