08 Temmuz 2014, Salı 08:04:38

SAVUNMA SANAYİİ "GÖKYÜZÜ TAVŞANI" ALACAK

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı uzun menzilli hava savunma füzelerinin testlerinde kullanmak üzere insansız hava aracı almak üzere ihaleye çıktı.
  • amerika eskiden phantomlarla yapiyordu artik f16 ile yapiyor bu isi :)

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Çin'den almayı planladığı uzun menzilli hava savunma füzelerinin test atışlarını yapmak için "yüksek hızlı hava hedefi" adı verilen insansız hava aracı satın alacak.

Uzun menzilli seyir füzelerini taklit edebilen insansız uçaklarının yurt dışından hazır alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı teklife çağrı dosyası oluşturdu. Teklife çağrı dosyası alan ilk firma ise Amerika Savunma Bakanlığı'na kurtarılabilir hava hedefleri satan Composite Engineering Inc. (CEİ) oldu. CEİ'nin ürettiği yüksek hızlı hedefler amerikan füzelerinin deneme atışlarında ve askeri birliklerin eğitiminde kullanılıyor.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Türkiye'nin Çin'den almayı planladığı uzun menzilli hava savunma füzelerinin testlerinde kullanmak üzere insansız hava uçağı alıyor. Alınacak hedef uçaklar, tek kullanımlık olmayacak. Hedef uçakların arkasında taşıdıkları hedef, füze ile vurulduktan sonra, uçak paraşütle yere inecek. Deneme testlerinden etkilenmeyecek olan uçaklar, onarılıp yeniden kullanılabilecek. Yurtdışından hazır alımı yapılacak olan hava hedefleri için ilk sırada teklif veren firma CEİ firması oldu. CEİ'nin ürettiği çeşitli uçma yeteneğine sahip, yüksek performanslı hava hedef sistemlerini ABD Savunma Bakanlığı da kullanıyor. Hava hedefleri Amerika da füze deneme atışlarında ve askeri birliklerin eğitiminde kullanılıyor.

Hava kuvvetleri komutanlığı kullanacak

Müsteşarlık, yurt dışından hazır alımı yapacağı uçaklar ile birlikte 4 adet hızlı hava atış hedefi, 2 adet yer kontrol istasyonu, yer sistemleri, 2 adet fırlatma sistemi, görev teçhizatı, yer destek ekipmanları, ikmal malzemeleri, eğitim desteği de edinecek. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı doğrultusunda alınacak olan hedef uçaklar ile envanterde halen kullanılan mühimmatlara ilişkin eğitimin geliştirilmesi, hava savunma sistemi taktiklerinin denenmesi, mühimmat ömürlerinin belirlenmesi, canlı atış verilerinin elde edilmesi ve eğitim atışlarında etkinlik sağlanması amaçlanıyor.

Vuracak ama düşmeyecek

Türkiye'nin Çin ile ortak olarak üretmeyi planladığı ve 3 milyar dolara mal olacak hava savunma füzelerinin testlerinde de kullanılacak uçaklar ile aynı zamanda alçak ve orta irtifa savunma füzelerinin de testleri yapılacak. Yeni alınacak olan hedef uçaklar envanterdekiler gibi tek kullanımlık olmayacak. Uçakların arka kısmına yerleştirilecek hedef alanları ile füze atışı denemeleri yapılacak. Füze, hedef bölgeyi vuracak, düşen uçak paraşütle güvenli bir şekilde iniş yapacak. Aynı zamanda füze taklidi yapabilen yüksek hızlı uçaklar, keskin manevralarda da test atışlarını güçlendirecek. Tek kullanımlık olamayan hedef uçaklar füze atış testlerinin yanı sıra askeri birliklerin eğitimlerinde de kullanılacak. (Sabah)

SAVUNMA SANAYİİ "GÖKYÜZÜ TAVŞANI" ALACAK

Yorumlar

... ~ 10 yıl önce
amerika eskiden phantomlarla yapiyordu artik f16 ile yapiyor bu isi :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000