22 Ağustos 2016, Pazartesi 10:05:47

Savaş pilotu açığı nasıl kapanacak?

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Hava Kuvvetleri’nden 265 savaş pilotu atıldı. Bu durum, mecburi hizmet bitince özel sektöre geçmek için ayrılan ya da emekli olan pilotlara ilişkin rakamla birleşince önemli bir açık ortaya çıktı.
  • Ülke yöneticilerinin ne yapmaya çalıştığını anlamak inanın imkansız , kendi menfaatleri için FETO üye olmuş sonra pişman olmuş pilotları (kahraman pilotlarimizi) hangi akla hizmetle bilinmez topu şutlar gibi sutluyorlar. Şahsen ohal 'dan ötürü ucmayan helikopter ,ucmayan uçaklar olunca ,bunları gökyüzünde görmeyince kendimi savunmasız hissediyorum. Yazık Günah Allah karşısında bu yöneticiler ne diyecek bilmiyorum bu arada sadece pilotlar değil buna diğer mesleklerden atilanlari katiyorum. Allah sonumuzu hayır eylesin. Adalet istiyoruz yarın savaş çıksa şahin var ama yonetici ler sayesinde tüysüz sahinlerimiz var bunlar nasıl uçacak ışte o zaman ayvayı yiyeceğiz. Bu Arada herkesin 93. Cumhuriyet bayramını kutlarım.
  • türkiyede kaç f16 pilotu var birde kaç doktor var bir öğrenin pilotun ayrıcalığını anlayacak farkedeceksiniz kolay birşey olsaydı ben olurdum.o kişilere gözleri gibi bakmaları gerek devletin çünkü savaşta ilk onlar lazım.hurra çoğunu tutuklayıp alması değil suçlu olan var olmayan var.suçsuz olan bir pilottan bahsedelim çıkarsınlar h.kuvvetlerine siddinsene geri dönmem bunca olandan sonra
  • o işten attıkları pilotları mumla arayacaklar ama iş işten geçmiş olacak türkiye hava kuvvetleri imajı zedelendi adamlar 6-7 binliraya kelle koltukta vatanı için zor bir görevi yapıyorlardı kiminin hayal bile edemediği bir kutsal meslektir savaş pilotu olmak.türk hava yollarında 25 -30 bin lira maaş varken bu mesleği severek yapan pilotlarda var yargısız infaz buna denir işte inşallah bu böyle gitmez zaten tsk da ve thy da pilot açığı hep vardı bu biraz zor düzelir
  • kardeşim bakıyorumda bol keseden sallayanlar var bir f16 dan bahsediyoruz hacı murattan değil savaşa hazır bir pilot olan kişi en az 10 yıllık bir askerdir.aşağısı teğmen üsteğmendirki bunlar tam olarak hazır değil eğitim halindedir.belli bir uçuş saati gerekir gece ayrı gündüz ayrı bulut içi ayrı general olan bir pilot zaten hep uçmaz masa başıdır onun işi artık eee geriye kaç pilot kaldı savaşa hazır harp okulu son sınıf öğrencilerini hızlandıracaklarmış sanki araba ehliyeti veriyor 400 öğrenci varsa bunların hepsininde pilot olma ihtimali milyarda bir dirki imkansiz sağlıktan elenecekler yükseklik korkusu olcak cii çekemeyecek basınca dayanamayacak beceremeyecek kala kala bir ihtimal 60-70 kişi kalır bunlrın hepside f16 olcak diye de birşey yok helikopteri casası var 20-30 kişi kalır kalmaz.yaaaaa biliyoruzda konuşuyoruz.
  • abes sana katılmıyorum o kalan pilotların hepsi 30-40 yaş arası değil yani yüzbaşı binbaşı yarbaydır asıl icrat yapan savaşa tam hazır tecrübeli olan. bir üstteğmen albay general gitmez çünkü üsteğmen pişmemiştir işi bilmez albay generalde yaşın vermiş olduğu yıpranmadan dolayı zaten uçurmazlar anlayacan 30 ile 40 yaş arasıdır dinamik çevik pilot belli bir uçuş saatin olası gerek ne yani bu adamlar hiçmi evine gitmeyecek hep nöbetmi tutacaklar üstde komik olmayalım uçakların hepsininde uçması gerekiyor hergün uçak uçmazsa sıkıntı.
  • valla arkadaşlar durum gerçekten vahim paşam doğru söylüyor bir f16 pilotu gerçekten kolay yetişmiyor ben akrabamdan biliyorum öyle 3-5 senede olacak birşeyde değil birincisi sağlıklı olmak lazım 0 göz hata soğuk kanlı zeki ve beceri ingilizceyi zaten bilecen hadi bunları geç gecenin bir yarısı sana görev var deyip yaz kış farketmez 15 dakikada yerden teker kesip bulutların içinde bazen yarım saat bulut içi sadece saatlere bakarak uçup havada benzin ikmali yaparak 2-3 saat o kötü hava şartlarında uçmak her baba yiğidin harcı değildir.zaten hava yollarına boşa kaçmıyorlar.kendinizi şöle bir hayal edin havada f16 kullanırken hayali bile insanı ürpertiyor 1000 km hzla gidiyorsun saniye hata kabul etmez.savaş pilotu kardeşim borumu herifler öyle bir iş yapıyorki önlerinde saygıyla eğiliyorum.
  • thk daha tek motorlu uçak pilotu yetiştiremiyor hali ortada içler acısı, bırak savaş pilotu açığını kapatmayı atpl alırlarsa sevinsinler
  • 265 sadece hava kuvvetleri mi kara kuvvetleri ile birlikte mi? Teşekkürler.
  • Bu çözümler abesle iştigaldir. Bulgurdan pirinç pilavı olmaz. HvKK'dan sağlık sorunları nedeniyle ayrılan pilotlar, sağlık standartlarının daha düşük seviyede olmasından dolayı sivil uçaklarda uçabiliyorlar. Bunun tersi, en azından sağlık sebepleri nedeniyle mümkün değil. Şişe dibi gibi gözlükle uçan adama F-16'yı vereceksin, ILS'de yok, 10 NM'den pisti bulamaz. Şeker problemi var (OML), tek kişilik uçakta uçuracaksın? Bunlar, savaş tehlikesi olduğunda mecburiyetten alınabilecek tedbirler. Şu anda, savunma için yeterli pilot var. Savaş veya taarruz için yeterli sayı yok. Dolayısı ile paniğe de gerek yok. Vantilatör gibi bir uçakla CPL alan adam, 60 Knottan 600 Knota çıkınca ne yapabilecek merak ediyorum. Boşuna savaş uçaklarımızı amatörlere kırdırmayalım. Zaman içinde tamamlarız. İspanyanın 1 savaş filosu var. Portekizin yarım. İtalyanın 3-4 tane. Bizim 20 tane savaş, 10 tane destek filomuz var. Mevzu bu kadar basit.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle Hava Kuvvetleri’nden 265 savaş pilotu atıldı. Bu durum, mecburi hizmet bitince özel sektöre geçmek için ayrılan ya da emekli olan pilotlara ilişkin rakamla birleşince önemli bir açık ortaya çıktı. Şöyle ki; dünyada koltuk sayısı/pilot sayısı oranı minimum 1/1.5 olarak kabul ediliyor. Türkiye’de ise bu oran 1/0.8’e düşmüş durumda, hatta 0.6 diyenler bile var. Bu 10 uçaktan 6’sı ya da 8’i uçabiliyor demek. Tabi bu da normal uçuşlar için geçerli, yani olağanüstü haller için görüntü daha da vahim. Bu açığı kapatmak için de bir vesileyle TSK’dan ayrılmış olanların yeniden TSK’ya kazandırılması ve dış kaynaktan yeni pilot alımı gibi önlemler gündemde..Nitekim geçenlerde THK (Türk Hava Kurumu) başkanı da bu yönde bir açıklama yaptı ve “Pilot bölümünde 463 öğrencimiz var. Dördüncü sınıflar pilot gibi verilebilir ve onlar muhtemelen 3-4 aylık askeri eğitimden sonra Çiğli’deki jet pilot yapmak için kısaltılmış bir eğitim programı ile birliklere F-16 pilotu, Fantom pilotu olarak gönderilebilir” dedi.

Gerçekten bu kadar kolay mı? Ticari uçak kullanmak üzere eğitim almış bir pilot, 3-4 aylık bir askeri eğitimle tanesi 50 milyon dolarlık F-16’nın koltuğuna oturabilir mi, yani savaş pilotu olabilir mi? Dün bu soruyu hava kuvvetleri uçuş okullarında uzun yıllar komutanlık ve öğretmenlik yapan emekli bir generale yönelttim. O da bir savaş pilotunun nasıl yetiştiğini, koltuk başına olması gereken pilot sayısını ve her pilotun savaş pilotu olamayacağını nedenleriyle birlikte anlattı. Sonrasında da açığın nasıl kapatılması gerektiğine yönelik önerilerini sıraladı. İşte bazıları:

- THK uçuş okulunun eğitim programı tamamen uçağın indirilmesi, kaldırılması birde aletli uçuş yaptırılmasına yöneliktir. Toplamda 150 saat uçakta, 50 saatte simülatörle uçarlar. 200 saatlik bir uçuş yapan bu pilotlar hava kuvvetlerinde malzeme ve yolcu taşıyan nakliye uçaklarını uçurabilirler. Tabi onlarında ilave eğitimini almak kaydıyla.

- Bunların savaş pilotu olması için özel tekrar bir eğitimden geçmeleri lazım. Örneğin Çiğli’de başlangıç, temel uçuş ve tekamül uçuş olarak üç kademeli eğitim vardır. Başlangıç uçuş eğitimiyle THK’nın eğitimi birbirine çok örtüşür. Temel uçuş eğitiminde ise pilotları ikili üçlü, dörtlü uçaklarla kolda uçururlar. Yani başlangıçta uçmayı temel ve tekamül eğitimlerinde (her biri yaklaşık 40’ar saat) savaşmayı öğrenirler.

Dört yıl sürer

- THK veya diğer uçuş okullarında uçakların hepsi düşük süratlidir. Yaklaşık olarak 100 knot (185 kilometre) civarında bir süratle uçarlar ama jetlerin hızı devamlı 400 knotun üzerindedir, onun içinde çok hızlı karar verme ve muhakemeye ihtiyaç vardır. Herkes de buna intibak edemez.

- Havayolları uçakları da hızlı ama onlar yüksek irtifada yüksek süratle uçuyorlar. 8-9 bin metrelerde, fit olarak da 30 bin fitin üzerinde uçarlar hep. Savaş uçakları ise yaklaşık 500-1000 bin fit mesafede, yani yerden yaklaşık olarak 150-200 metre yükseklikte (radara yakalanmamak için) uçarlar, Orta ve yüksek irtifalı uçuşları da vardır ama genelde alçak irtifadır.

- Bunun anlamı şu dışarıdan hava kuvvetlerinde pilot olmak isteyen insanları Çiğli 2. Anajet Üs Komutanlığı’na götürecekler orada jete intibak uçuşları yaptıracaklar, bir kısmı eleminasyona uğrayacak. Kalanlara da kol uçuşları yaptıracaklar bu da yaklaşık olarak 8-9 aylık bir süreyi alır. Arkasından da F-16 ya da F4 2020 eğitimleri gelecek. O da yaklaşık bir yıl alır. İki yıldan sonra bu adam savaş uçağını uçurur ama istenilen standartlara gelmesi için iki yıllık bir süreye daha ihtiyacı var.

- Lantirn (gece görevlerinde hedefi ayrıntılı bir biçimde gösteren ve atışın doğru bir biçimde olmasını sağlayan sistem)uçakları ve  pilotları çok özeldir. Bu pilotları da eğitim süreleri uzun ve riski çok yüksektir. 100 fitte uçuyorlar. Böyle bir yüksek gerilim hatları, binalar, tepeler, kuşlar hepsi onlar için büyük risktir. FETÖ’cülerin Meclisi’i bombalamak için Diyarbakır’dan getirdikleri uçak ve pilotlar işte bu özellikteydi.

- Pilot sandalye oranı bire bir buçuk diyorlar ama o normal gündüz görev yapan filolar için.  Lantirn ya da gece önleme uçuş filolarında bu oran bire 2-2,5 arasındadır. Çünkü pilotların günlük uçabilecekleri süre maksimum 5 saatle sınırlı. 24 saatlik bir gün yaşıyorsunuz.

Çözüm ne olmalı?

- Öncelikle şu anda hava kuvvetlerinde görev yapan pilotları elde tutmanın yollarını bulmaları şart. 10 yılını dolduran bu pilotlar artık mesleklerinin tepesindeki adamlar en iyileri yani. Ama bu insanların bir kısmı kurmay olur, bir kısmı yurt dışına, bir kısmı da ticari havayollarına gider. Bunların gitmesini ortadan kaldıracak şekilde ekonomik ve psikolojik (özel statü gibi) iyileştirmeler yapılırsa kalırlar.

- Çok yakın bir zamanda kalbi üflüyordu, belinde rahatsızlık vardı, akdeniz anemsiydi, gözünü çizdirdi diye sağlıktan elenen çocukların hava kuvvetlerine kazandırılmasının yanı sıra ticari havayollarına yeni gitmiş pilotlarıda sözleşmeli olarak geri çağırmaları lazım çünkü uçuşlarda lidere ihtiyaç var. Havayollarına yakın bir ücret (F-16 pilotu 7-8 bin, havayolu pilotu 10-15 bin dolar alıyor) verirlerse onlar da gelirler.

- Yalan yanlış eğitimler verilirse olacak olan nedir biliyor musunuz? 1970’li yıllarda teğmenliğimde kendim yaşadım her gün uçak düşüyor, şehit veriyorduk. Bugün bir pilotun maliyeti 4 milyon dolar, bir F -16 ise 50 milyon dolar civarında. Eğerki sayıyı artıracağız diye istenilen standartlarda pilotlar yetiştirilmezse bunlar kaybedilir... 

Tunca Bengin / Milliyet

Savaş pilotu açığı nasıl kapanacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Adem ~ 7 yıl önce
Ülke yöneticilerinin ne yapmaya çalıştığını anlamak inanın imkansız , kendi menfaatleri için FETO üye olmuş sonra pişman olmuş pilotları (kahraman pilotlarimizi) hangi akla hizmetle bilinmez topu şutlar gibi sutluyorlar. Şahsen ohal 'dan ötürü ucmayan helikopter ,ucmayan uçaklar olunca ,bunları gökyüzünde görmeyince kendimi savunmasız hissediyorum. Yazık Günah Allah karşısında bu yöneticiler ne diyecek bilmiyorum bu arada sadece pilotlar değil buna diğer mesleklerden atilanlari katiyorum. Allah sonumuzu hayır eylesin. Adalet istiyoruz yarın savaş çıksa şahin var ama yonetici ler sayesinde tüysüz sahinlerimiz var bunlar nasıl uçacak ışte o zaman ayvayı yiyeceğiz. Bu Arada herkesin 93. Cumhuriyet bayramını kutlarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
semih ~ 8 yıl önce
türkiyede kaç f16 pilotu var birde kaç doktor var bir öğrenin pilotun ayrıcalığını anlayacak farkedeceksiniz kolay birşey olsaydı ben olurdum.o kişilere gözleri gibi bakmaları gerek devletin çünkü savaşta ilk onlar lazım.hurra çoğunu tutuklayıp alması değil suçlu olan var olmayan var.suçsuz olan bir pilottan bahsedelim çıkarsınlar h.kuvvetlerine siddinsene geri dönmem bunca olandan sonra

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yakuphan ... ~ 8 yıl önce
o işten attıkları pilotları mumla arayacaklar ama iş işten geçmiş olacak türkiye hava kuvvetleri imajı zedelendi adamlar 6-7 binliraya kelle koltukta vatanı için zor bir görevi yapıyorlardı kiminin hayal bile edemediği bir kutsal meslektir savaş pilotu olmak.türk hava yollarında 25 -30 bin lira maaş varken bu mesleği severek yapan pilotlarda var yargısız infaz buna denir işte inşallah bu böyle gitmez zaten tsk da ve thy da pilot açığı hep vardı bu biraz zor düzelir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mevlüt aslan ~ 8 yıl önce
kardeşim bakıyorumda bol keseden sallayanlar var bir f16 dan bahsediyoruz hacı murattan değil savaşa hazır bir pilot olan kişi en az 10 yıllık bir askerdir.aşağısı teğmen üsteğmendirki bunlar tam olarak hazır değil eğitim halindedir.belli bir uçuş saati gerekir gece ayrı gündüz ayrı bulut içi ayrı general olan bir pilot zaten hep uçmaz masa başıdır onun işi artık eee geriye kaç pilot kaldı savaşa hazır harp okulu son sınıf öğrencilerini hızlandıracaklarmış sanki araba ehliyeti veriyor 400 öğrenci varsa bunların hepsininde pilot olma ihtimali milyarda bir dirki imkansiz sağlıktan elenecekler yükseklik korkusu olcak cii çekemeyecek basınca dayanamayacak beceremeyecek kala kala bir ihtimal 60-70 kişi kalır bunlrın hepside f16 olcak diye de birşey yok helikopteri casası var 20-30 kişi kalır kalmaz.yaaaaa biliyoruzda konuşuyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zafer k. ~ 8 yıl önce
abes sana katılmıyorum o kalan pilotların hepsi 30-40 yaş arası değil yani yüzbaşı binbaşı yarbaydır asıl icrat yapan savaşa tam hazır tecrübeli olan. bir üstteğmen albay general gitmez çünkü üsteğmen pişmemiştir işi bilmez albay generalde yaşın vermiş olduğu yıpranmadan dolayı zaten uçurmazlar anlayacan 30 ile 40 yaş arasıdır dinamik çevik pilot belli bir uçuş saatin olası gerek ne yani bu adamlar hiçmi evine gitmeyecek hep nöbetmi tutacaklar üstde komik olmayalım uçakların hepsininde uçması gerekiyor hergün uçak uçmazsa sıkıntı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
utku ~ 8 yıl önce
valla arkadaşlar durum gerçekten vahim paşam doğru söylüyor bir f16 pilotu gerçekten kolay yetişmiyor ben akrabamdan biliyorum öyle 3-5 senede olacak birşeyde değil birincisi sağlıklı olmak lazım 0 göz hata soğuk kanlı zeki ve beceri ingilizceyi zaten bilecen hadi bunları geç gecenin bir yarısı sana görev var deyip yaz kış farketmez 15 dakikada yerden teker kesip bulutların içinde bazen yarım saat bulut içi sadece saatlere bakarak uçup havada benzin ikmali yaparak 2-3 saat o kötü hava şartlarında uçmak her baba yiğidin harcı değildir.zaten hava yollarına boşa kaçmıyorlar.kendinizi şöle bir hayal edin havada f16 kullanırken hayali bile insanı ürpertiyor 1000 km hzla gidiyorsun saniye hata kabul etmez.savaş pilotu kardeşim borumu herifler öyle bir iş yapıyorki önlerinde saygıyla eğiliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thk nedir ~ 8 yıl önce
thk daha tek motorlu uçak pilotu yetiştiremiyor hali ortada içler acısı, bırak savaş pilotu açığını kapatmayı atpl alırlarsa sevinsinler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 8 yıl önce
265 sadece hava kuvvetleri mi kara kuvvetleri ile birlikte mi? Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abes ~ 8 yıl önce
Bu çözümler abesle iştigaldir. Bulgurdan pirinç pilavı olmaz. HvKK'dan sağlık sorunları nedeniyle ayrılan pilotlar, sağlık standartlarının daha düşük seviyede olmasından dolayı sivil uçaklarda uçabiliyorlar. Bunun tersi, en azından sağlık sebepleri nedeniyle mümkün değil. Şişe dibi gibi gözlükle uçan adama F-16'yı vereceksin, ILS'de yok, 10 NM'den pisti bulamaz. Şeker problemi var (OML), tek kişilik uçakta uçuracaksın? Bunlar, savaş tehlikesi olduğunda mecburiyetten alınabilecek tedbirler. Şu anda, savunma için yeterli pilot var. Savaş veya taarruz için yeterli sayı yok. Dolayısı ile paniğe de gerek yok. Vantilatör gibi bir uçakla CPL alan adam, 60 Knottan 600 Knota çıkınca ne yapabilecek merak ediyorum. Boşuna savaş uçaklarımızı amatörlere kırdırmayalım. Zaman içinde tamamlarız. İspanyanın 1 savaş filosu var. Portekizin yarım. İtalyanın 3-4 tane. Bizim 20 tane savaş, 10 tane destek filomuz var. Mevzu bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ss ~ 8 yıl önce
Art niyetli bir youm. Kalan pilotlarınhepsi tertemiz gibi konuşuyor. Daha yeni başladı
Bokuma Savunuruz ~ 7 yıl önce
2 tane amarikanin f-16'si diyelim 1 tane bizim f-16 yendi mq İngiltere saldirsa nölcak amarika ne olcak ona bakılırsa Yunanistan'ın bizden daha fazla f-16 kullancak ülkeyi kim savunacak
soldieroftayyip ~ 8 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000