16 Eylül 2011, Cuma 12:55:14

"SADECE ŞİRKET DEĞİL PİLOT DA CEZA ALACAK"

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, bundan sonraki denetimlerde sadece kuruluşlara ceza vermeyeceklerini, uçağın kalkışına engel olabilecek unsurlardan oluşan 'kategori 3' bulgusu tespit edilen pilot, teknisyen veya yer hizmet kuruluşu personelinin de direkt ceza almaya başlayacağını kaydetti.
  • valla çok yerinde bir uyğulama...özellikle bizim yerli pilot efendileri laftan anlamayanın hakkı kötektir diyerek ıslah etmekte çok yararlı olacaktır..
  • Isin kolayina kacip cezayla is goturmeye calisanlar ilk once pilotlar icin bir is yasasi cikarttirsinlarda yetenegini gorelim. Bu arada Ataturk Cumhuriyeti ilan etmeye calisirken manda, somurge sevdalisi yabanci hayranlari az dir diye dusunuyordum, bu kadar yabanci yalakasini goruncr Ataturk un bu kisilere ragmen ne buyuk bir is yaptigini simdi daha iyi anlayabiliyorum !
  • sayın ekşi sen önce log book larda uçağın kalkış iniş saatlerini değiştirip pilotların overtime olmamış gösteren şirketlere cezayı yazda görelim personel biat etmezse kapının önünde bulur kendini bazı şirketlerde her türlü usülsüzlük yapılıyor daha neler neler cezayı vereceğinizi bilsem.......... ama nerdeeeeeee
  • Ülkemizde yargısız infaz artık bir usul oldu. Herkes yargıç ve hatta cellat oldu. Her işin sorumlusunu bularak cezalandırmak zaten sorunları çözüyor!!!! """Haydi önce ülkemizdeki eğitimsizlik, altyapı, kuralların yetersizliği, iletişimsizlik gibi sorunları çözelim!! mesela patronların engellemelerinden dolayı çıkmayan yönergeleri, hala uçucu personelin insani hakları olan özlük haklarını ve çalışma şartlarını düzenleyen kanunları çıkaralım , havaalanlarındaki işaretleme, donanım, ATC ve benzeri personelin eğitim sorunlarını çözelim."" gibi bir yaklaşım ne zaman göreceğiz acaba??? Off Off Off diyoru...
  • Ceza ile sorunlara hemen çözüm bulunuyorsa yağdıralım cezayı çözelim!!!! Nered görülmüş? aynı denetlemelere avrupa havaalanlarında da giriyoruz!! Türkiyedekinin yarısı kadar bile bulgu olmuyor! Kısacası rakamları yükseltenler kendileri!!! Ehil olmayan kişilerden göz üstünde kaş meselesi!! Sayın ekşi bu rakamları iyi incelese bu durumu anlayacaktır.. Kat 3 bulgusu pilotla teknisyenle ilgiliyse (Mesela alkollu olmak, TLB de uçuşa müsait olmadığı belirtilmiş bir uçakla uçuşa çıkmak gibi) şahsen ceza verilebilir amma her konuyu bağdaştırıp bağcı dövmeye gelir mi bu iş bence gelir. Ben bu mantıkla yeterince hızlı ve ileri bir gelişme kaydedeceğimizi zannetmiyorum. Saygılar.
  • havacilikta her adim zaten problem cozumudur.bu kadar kompleks bir sistem icinde bu problemlerin cozumu icin gayret gosteren personeli cezalandirmak nereden cikmis gercek hatali kisinin kim oldugunu nasil tespit edecekler mahkemeler mi kurulacak yoksa ben karar verdim bu isin suclusu ahmet, mehmet mi deyip cezalandiracaklar ,bu cezalara karar verenlerin hatali oldugu ispat edilirse bunlar nasil cezalandirilacak acaba. .sadece sistemin basarisina kilitli kalmak sistem icinde calisanlari baski altina sokar ki bu cok tehlikeli bir yaklasimdir .kisiler hata yapabilir ama gercek sorumlular sirket yetkilileri ve patronlardir.hata yapmanin cok kolay oldugu bu kompleks sistemde, odulun sadece maas ve isin devami ,hatanin sonucu ise maddi yaptirim v
  • Zorlama bir uygulama. Aylardır yapılmayan arızayla uçağı kabul etmiyorum dedikten bir gün sonra şirkete çağrıl, "emir yukarıdan geldi kusura bakma" densin; o gün diğer şirketlere iş başvurusuna başla. Realite bu. Ya da SHGM eksikliği yakalasın, niye yakalandın diye senin başına ekşisinler. Bence bu iş yürümez. Pilot olarak parçayı ben alıp, ben takmayacağım ya. İşini yapmayana yazsınlar alınlarından öperim. 5 kuruşun hesabını yapana verilecek en iyi ceza daha fazla ceza ile korkutmaktır.
  • Ama yabancılarada toz kondurmuyon sana ne yaptılar bu yabancılar acaba
  • Anlaşılan açıklamalar Havayolu şirketleri ile yapılan toplantı sonrasına ait. Personele doğrudan ceza verilmesi bana patron önerisi gibi geldi. Hava İş Kanunu'nun olmadığı ülkemde, sanki patronlar kusurlu gördüklerine ceza (işten atma dahil) veremiyorlar gibi maşa mı kullanmak istiyorlar acaba?
  • MUTEMADIYEN BIR '' CEZALANDIRIRIM '' EDASI ILE HAVALARDA DOLASAN SHGM... SENIN GUCUN YETIYORSA PILOTLARIN HAKKINI KORUMAYA YONELIK EYLEMLERE DE IMZA AT DA GORELIM... ORNEGIN UYGULANMASI GEREKIP DE HENUZ BIZIM MEMLEKETTE UYGULANAMAYAN MESAI VE ISTIRAHAT SURELERI ILE ILGILI SON YONETMELIK... HADI, GORELIM BAKALIM...
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, bundan sonraki denetimlerde sadece kuruluşlara ceza vermeyeceklerini, uçağın kalkışına engel olabilecek unsurlardan oluşan 'kategori 3' bulgusu tespit edilen pilot, teknisyen veya yer hizmet kuruluşu personelinin de direkt ceza almaya başlayacağını kaydetti. "Dnetim sayısının artırılması" yönündeki hedeflerini, "performans bazlı denetim" olarak değiştirdiklerini belirtti. "Sadece sayıya odaklandığınızda denetimin kalitesinde zafiyet olmaya başlıyor" dedi.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, bundan sonraki denetimlerde sadece kuruluşlara ceza vermeyeceklerini, uçağın kalkışına engel olabilecek unsurlardan oluşan 'kategori 3' bulgusu tespit edilen pilot, teknisyen veya yer hizmet kuruluşu personelinin de direkt ceza almaya başlayacağını kaydetti. 
 
Ekşi, uçak denetimlerine yönelik "denetim sayısının artırılması" yönündeki hedeflerini, "performans bazlı denetim" olarak değiştirdiklerini belirtti. 
 
Böylece denetimlerin uygun ve etkili hale getirildiğini ifade eden Ekşi, "Sadece sayıya odaklandığınızda denetimin kalitesinde zafiyet olmaya başlıyor. Bu konuda Devlet Denetleme Kurulu 'sayısal artıştan ziyade etkinliğe önem verin' önerisinde bulundu. Ben de sektörden geldiğim için sürekli sayıyla uğraşmanın kaliteyi daha fazla artırmadığı yönünde tespitlerimiz vardı. Bu kadar SAFA (yabancı hava araçlarına yönelik denetim) yapıyoruz, ama Türkiye'nin SAFA puanına baktığımızda istediğimiz sayıya gelmediğini görüyoruz. Sadece sayıya odaklandığınızda uçağa giriyorsunuz, hemen çıkıyorsunuz, başka bir uçağa geçiyorsunuz" şeklinde konuştu. 
 
Geçen yıl Türkiye'nin SAFA puanının 1 civarında olduğunu bildiren Ekşi, şu anda 0, 9'a indirdikleri bu rakamı, yıl sonuna kadar Avrupa ortalaması olan 0, 8'e çekmeyi hedeflediklerini bildirdi. 
 
Bundan sonraki denetimlerde sadece kuruluşlara ceza vermeyeceklerini anlatan Ekşi, "2920 sayılı Kanun'a göre, kuruluşlara da şahıslara da ceza verilebiliyor. Uçağın kalkışına engel olabilecek unsurlardan oluşan Kategori 3 bulgusu tespit edilen pilot, teknisyen veya yer hizmet kuruluşu personeli direkt bizden ceza almaya başlayacak" diye konuştu. 
 
Türkiye'nin tüm bu değerlerinin uluslararası ortamda ülkenin güvenlik notu olarak lanse edildiğini vurgulayan Ekşi, geçen yıl 2 bin 500'e yakın olan SAFA sayısının bu yıl Ağustos ayı itibariyle yaklaşık bin 600 olarak gerçekleştiğini kaydetti. 
 
"23 TÜRK TESCİLLİ UÇAK YABANCI SEMALARDA"
 
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ekşi, yüzde 99'u tamamlanan Yolcu Hakları Yönetmeliğinin, AB uyum süreci çerçevesinde bu yıl sonuna kadar yayımlanmak zorunda olduğunu belirterek, hala tam oturmayan bu düzenlemenin Avrupa'da gelecek yıl yeniden ele alınacağına dikkati çekti. 
 
Yönetmelikle, yolcuların gecikme, iptal veya rota değişikliklerinde bilet ücretlerinin belirli bir kısmını alabileceğini, havayolu işletmesi eşyasını kaybederse malzeme talebinde bulunabileceğini veya tazminat alabileceğini, sefer iptallerinde de tazminat veya konaklama imkanı zorunluluğu doğacağını bildiren Ekşi, düzenlemenin uluslararası mevzuata uygun olacağını vurguladı. 
 
Ekşi, Türk tescilli 23 uçağın yurt dışına kiralandığını, bu rakamların sürekli artığını bildirdi. Sektörü bu açıdan teşvik ettiklerini ifade eden Ekşi, bir uçağın aylık 500-750 bin avroya kiralandığını, bunun da aylık 15 milyon avroya yakın gelir sağladığını kaydetti. Ekşi, özellikle orta doğu bölgesinde Türkiye'ye bu anlamda büyük ihtiyaç olduğunu dile getirdi. 
 
"İŞLETMELER MAKRO BAKSIN"
 
Türkiye'de transit yolcu sayısındaki artışın devam ettiğini, Ağustos verilerine bakıldığında toplam yolcuda yüzde 12-13 artış yaşandığını ve bunun yıl sonuna kadar devam edeceğini belirten Ekşi, "Türkiye'de sivil havacılık inanılmaz derecede büyüyor. Dünyada yüzde 3-5'lerde dolaşırken, Türkiye'de yüzde 10'ların üzerinde sürekli bir artış var" diye konuştu. 
 
Ekşi, havacılık işletmelerine yönelik şunları söyledi: 
 
"Sektörümüzle beraber aynı hedef doğrultusunda çalışmak istiyoruz. Sektörün önünü açacak şekilde davranıyoruz. Onların da temel vizyonu Türkiye'nin 2023 vizyonu olsun. Günlük çıkarlar değil daha makro olarak bakmalarında fayda var. Ama sektörümüz belli bir olgunluğa erişmiş durumda. İyi bir noktaya doğru gittiğimizi düşünüyoruz. " 

Son Dakika
"SADECE ŞİRKET DEĞİL PİLOT DA CEZA ALACAK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (31)

Misafir ~ 13 yıl önce
valla çok yerinde bir uyğulama...özellikle bizim yerli pilot efendileri laftan anlamayanın hakkı kötektir diyerek ıslah etmekte çok yararlı olacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Isin kolayina kacip cezayla is goturmeye calisanlar ilk once pilotlar icin bir is yasasi cikarttirsinlarda yetenegini gorelim. Bu arada Ataturk Cumhuriyeti ilan etmeye calisirken manda, somurge sevdalisi yabanci hayranlari az dir diye dusunuyordum, bu kadar yabanci yalakasini goruncr Ataturk un bu kisilere ragmen ne buyuk bir is yaptigini simdi daha iyi anlayabiliyorum !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sayın ekşi sen önce log book larda uçağın kalkış iniş saatlerini değiştirip pilotların overtime olmamış gösteren şirketlere cezayı yazda görelim personel biat etmezse kapının önünde bulur kendini bazı şirketlerde her türlü usülsüzlük yapılıyor daha neler neler cezayı vereceğinizi bilsem.......... ama nerdeeeeeee

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ülkemizde yargısız infaz artık bir usul oldu. Herkes yargıç ve hatta cellat oldu. Her işin sorumlusunu bularak cezalandırmak zaten sorunları çözüyor!!!! """Haydi önce ülkemizdeki eğitimsizlik, altyapı, kuralların yetersizliği, iletişimsizlik gibi sorunları çözelim!! mesela patronların engellemelerinden dolayı çıkmayan yönergeleri, hala uçucu personelin insani hakları olan özlük haklarını ve çalışma şartlarını düzenleyen kanunları çıkaralım , havaalanlarındaki işaretleme, donanım, ATC ve benzeri personelin eğitim sorunlarını çözelim."" gibi bir yaklaşım ne zaman göreceğiz acaba??? Off Off Off diyoru...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ceza ile sorunlara hemen çözüm bulunuyorsa yağdıralım cezayı çözelim!!!! Nered görülmüş? aynı denetlemelere avrupa havaalanlarında da giriyoruz!! Türkiyedekinin yarısı kadar bile bulgu olmuyor! Kısacası rakamları yükseltenler kendileri!!! Ehil olmayan kişilerden göz üstünde kaş meselesi!! Sayın ekşi bu rakamları iyi incelese bu durumu anlayacaktır.. Kat 3 bulgusu pilotla teknisyenle ilgiliyse (Mesela alkollu olmak, TLB de uçuşa müsait olmadığı belirtilmiş bir uçakla uçuşa çıkmak gibi) şahsen ceza verilebilir amma her konuyu bağdaştırıp bağcı dövmeye gelir mi bu iş bence gelir. Ben bu mantıkla yeterince hızlı ve ileri bir gelişme kaydedeceğimizi zannetmiyorum. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
havacilikta her adim zaten problem cozumudur.bu kadar kompleks bir sistem icinde bu problemlerin cozumu icin gayret gosteren personeli cezalandirmak nereden cikmis gercek hatali kisinin kim oldugunu nasil tespit edecekler mahkemeler mi kurulacak yoksa ben karar verdim bu isin suclusu ahmet, mehmet mi deyip cezalandiracaklar ,bu cezalara karar verenlerin hatali oldugu ispat edilirse bunlar nasil cezalandirilacak acaba. .sadece sistemin basarisina kilitli kalmak sistem icinde calisanlari baski altina sokar ki bu cok tehlikeli bir yaklasimdir .kisiler hata yapabilir ama gercek sorumlular sirket yetkilileri ve patronlardir.hata yapmanin cok kolay oldugu bu kompleks sistemde, odulun sadece maas ve isin devami ,hatanin sonucu ise maddi yaptirim v

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Zorlama bir uygulama. Aylardır yapılmayan arızayla uçağı kabul etmiyorum dedikten bir gün sonra şirkete çağrıl, "emir yukarıdan geldi kusura bakma" densin; o gün diğer şirketlere iş başvurusuna başla. Realite bu. Ya da SHGM eksikliği yakalasın, niye yakalandın diye senin başına ekşisinler. Bence bu iş yürümez. Pilot olarak parçayı ben alıp, ben takmayacağım ya. İşini yapmayana yazsınlar alınlarından öperim. 5 kuruşun hesabını yapana verilecek en iyi ceza daha fazla ceza ile korkutmaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ama yabancılarada toz kondurmuyon sana ne yaptılar bu yabancılar acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Anlaşılan açıklamalar Havayolu şirketleri ile yapılan toplantı sonrasına ait. Personele doğrudan ceza verilmesi bana patron önerisi gibi geldi. Hava İş Kanunu'nun olmadığı ülkemde, sanki patronlar kusurlu gördüklerine ceza (işten atma dahil) veremiyorlar gibi maşa mı kullanmak istiyorlar acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
MUTEMADIYEN BIR '' CEZALANDIRIRIM '' EDASI ILE HAVALARDA DOLASAN SHGM... SENIN GUCUN YETIYORSA PILOTLARIN HAKKINI KORUMAYA YONELIK EYLEMLERE DE IMZA AT DA GORELIM... ORNEGIN UYGULANMASI GEREKIP DE HENUZ BIZIM MEMLEKETTE UYGULANAMAYAN MESAI VE ISTIRAHAT SURELERI ILE ILGILI SON YONETMELIK... HADI, GORELIM BAKALIM...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000