25 Aralık 2009, Cuma 07:15:14

Rusya-Gürcistan hattı açılıyor

Rusya Federal Sınır Ajansı (Rosgranitsa), Gürcistan sınırındaki Verkhny Lars kontrol noktasının gelecek yıl 1 Martta açılabileceğini açıkladı...

Rosgranitsa'dan yapılan açıklamada, "Rus ve Gürcü uzmanlar, çarşamba günü Gürcülerin Kazbegi kontrol noktasında bir araya gelerek Gürcistan'ın Kazbegi ve Rusya'nın Verkhy Lars kontrol noktasından uluslararası trafiği yeniden başlatma konusunu ele aldı" denildi.

Açıklamada, her iki ülke heyetinin iki ülke arasındaki "uluslararası iletişimi" 1 Mart 2010 tarihinde yeniden başlatma "anlayışına" vardığı belirtilerek, tarafların görüşmede ayrıca daha önce üzerinde anlaşmaya vardıkları başka konuları da ele aldığı kaydedildi.

Bu arada Rusya Sınır Servisinde adı açıklanmayan kaynaklar, Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, dün bir araya gelen Rus ve Gürcü yetkililerin sınırları açma konusunu da ele aldıklarını, ancak bu konuda somut tarih belirlenmediğini söyledi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Nino Kalandadze, bugün yaptığı açıklamada, iki ülkenin kontrol noktalarını motorlu araçların geçişi için açma kararı aldığını bildirmişti.

Bu arada Rusya Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov, yaptığı açıklamada, Gürcistan hava trafiğini yeniden başlatmak için Gürcü tarafının öncelikle güvenlik güvencesini sağlaması gerektiğini kaydederek, "Rusya, hava trafiğini diplomatik ilişkisi olmayan bir ülkeyle başlatacak. Bu yüzden buraya gidecek mürettebat için kapsamlı bir güvenlik teminatına ihtiyaç var" dedi.

İvanov, uçakların buraya inmesinin ardından mürettebatın üstünde uyuşturucu veya silah bulma gibi olayların göz ardı edilemeyeceğini belirterek, "Gürcü liderliğini iyi tanıyoruz" dedi.

Özel bir havayolu şirketinden, Rusya Ulaştırma Bakanlığına iki ülke arasında uçuş izni başvurusu yapıldığını ve bunun incelenerek Gürcü tarafına gönderildiğini ifade eden İvanov, "Tiflis ve Moskova arasında doğrudan uçuşların yeniden başlamasını ümit ederim. Bu işleri hem Rus, hem de Gürcü vatandaşları için kolaylaştırır" diye konuştu.

Hürriyet

Rusya-Gürcistan hattı açılıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000