20 Kasım 2017, Pazartesi 09:19:13

'Rusya ile vize konusunda yıl sonuna kadar adım atılabilir'

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Türkiye'den Rusya'ya vizesiz seyahat için bu yıl sonuna kadar ‘önemli adımlar' atılabileceğini söyledi.
  • rahmetli karlov demişti bir gazetecinin ropartajında 3 sene daha sonra belki 140 dolar turist vizeye devam
  • Desek vizeler kalkmaz mı acep?
  • Abd ve ab ye vizesiz girebiliyorum siz arap ve rusyaya uğraşın
  • Rusların bir uçağını düşürdük maddi,manevi ne hallere düştük,onlara ihale,iş vermede,jest yapmada rekor kırıyoruz demek daha fazla şey yapsaydık neler olurdu Allah bilir ! Ayrıca ülkemiz aleyhine ne varsa besleyen,koruyan ülkelerin vatandaşları ülkemize ya kimlikle ya vizesiz giriyor,9 ay kalıyor yetmiyor vergisiz ev,arsa alabiliyor peki ya biz aynı şekilde onların ülkelerine gidebiliyor muyuz ? Tabii ki hayır ! Konsolosluklar ve ortakları vize aracı kurumlarca soyuluyoruz,sigorta vs adam başı 500 tl ödüyoruz,bütün gizli kalması gereken bilgilerimizi onlara veriyoruz ve belki vize alıyoruz,alsak da girişte kapılarda sorgulamalara tabii tutuluyoruz ! İddia edildiği gibi güçlü,kalkınmış,zengin vs ülke olsak böyle mi olurduk ? Kısasa kısas yapardık,boşa üflemezdik ama demek ki neymiş adamların parasına,icadına,turistine herşeyine muhtaçmışız !
  • Türkiye istiyor ama Rusya yanaşmıyor yeşil pasaporta kalkar gazı almak için
  • Yaşasın=D
  • Kaldırın şu vizeleri de akrabalarımızı rahat rahat ziyaret edebilelim. Heyecanla bekliyoruz.
  • Limonata ve maden suyu sodası lüks içecek sınıfına girmiş. Artık ÖTVsi var. Vize kalkarsa Rusya'ya gazlı su içmeye giderim. Oranın gazlı suyu ucuz.
  • Rus Ayısı hala dans ediyor:)
  • Hadi ordan!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta gerçekleşen Rusya ziyaretindeki heyette yer alan TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Türkiye'den Rusya'ya vizesiz seyahat için bu yıl sonuna kadar ‘önemli adımlar' atılabileceğini söyledi.

Berber, Sputnik'e yaptığı açıklamada "Yıl sonuna kadar vizeler konusunda önemli adımlar atılabileceğini düşünüyorum. 2018'de artık vizelerin en azından belli bir süreliğine kaldırılarak vizesiz seyahatin tekrar başlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya'nın Soçi kentinde görüştü ve ikili ilişkileri ele aldı. Görüşme sonrası açıklama yapan Putin ve Erdoğan, Rusya-Türkiye ilişkilerinin 'kriz öncesi' seviyeye ulaştığını belirterek, daha yakın ve daha güçlü işbirliği için mutabık kaldıkları mesajını verdiler.

Erdoğan'ın ziyaret heyetinde yer alan TBMM Türkiye-Rusya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, Sputnik'e yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde gelinen noktayı ve 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini değerlendirdi.

Son bir yıldır Türkiye-Rusya ilişkilerinde sürekli iyileşme yaşandığına dikkat çeken Berber, "Yaşanan bazı sorunları liderler düzeyinde bir araya gelip çözmek artık alışkanlık haline geldi ve sık sık bu nedenle görüşmeler gerçekleşiyor" dedi.

Türkiye'den yaş meyve sebze ihracatındaki kısıtlamaların büyük ölçüde kaldırıldığını, ancak domates ihracatı için birkaç şirkete izin verildiğini anımsatan Berber, bu alanda da yeni gelişmeler yaşanacağını ifade ederek "Bu da tamamen serbest bırakılacak. Yıllık bazda veya belli bir sezonda bu kadar ithalat yapacağız diyebilirler, o sınırlama olabilir ama Türkiye'den kimin ne kadar ihracat yapacağı konusunda sınırlama olmayacak" dedi.

'VİZE KONUSUNDA GELİŞMELERİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ AMA HENÜZ SONUÇLANMIŞ DEĞİL'

Berber, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi öncesi mevcut olan iki ülke vatandaşlarının karşılıklı olarak vizesiz seyahati konusunda da çalışmaların sürdüğünü belirterek "Vizelerin tekrar eski hale gelmesi noktasında daha ileri bir adım atılması gerekiyor. Çünkü çok yoğun bir iş pratiği var. Bu ortamda vizelerin sınırlayıcı bir etkisi var, insanların gidip gelmesini zorlaştırıyor. Dolayısıyla geçmişte olduğu gibi örneğin üç aylık ya da bir aylık ziyaretlerin vizeden muaf hale gelmesi gerekiyor. Bu konuda da gelişmelerin olduğunu biliyoruz ama henüz sonuçlanmış değil" dedi.

Berber, vizesiz seyahatin ne zaman başlayabileceği ile ilgili olarak "Yıl sonuna kadar vizeler konusunda önemli adımlar atılabileceğini düşünüyorum. 2018'de artık vizelerin en azından belli bir süreliğine kaldırılarak vizesiz seyahatin tekrar başlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Türkiye-Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerin daha hızlı bir şekilde artacağını ifade eden Berber, "Zaten Türk Akımı ve Nükleer Santral projelerin aynı hızla devam ediyor. O projelerin gerçekleşmesiyle beraber Türkiye'nin Rusya ile olan dış ticareti daha da artacak. Hedef, liderlerin de açıkladığı gibi 100 milyar doları yakalamak. İki taraf da 2023 yılına kadar bu hedefi gerçekleştirmek istiyor. Dolayısıyla ben engellerin birer birer kaldırıldığını ve bu ziyaretin de çok yararlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

'TİCARET HACMİ ARTABİLİR'

Türkiye'nin Rusya ile imalat sanayii alanında işbirliği yapabileceğine işaret eden Berber, şöyle konuştu:
"Rusya'nın, kendi sanayisinin dönüşümünü gerçekleştirebilmesi için Türkiye'den yedek parça ve yan sanayi konusunda destek alması gerekiyor ki oradaki üretimleri daha ekonomik, daha düşük maliyetli ve kaliteli olsun. Ben bu alanı, iki tarafın da kazanacağı bir model olarak görüyorum. Tabii Rusya'da önceden beri yerleşmiş bir sanayi kültürü var. Mesela bir beyaz eşya fabrikası a'dan z'ye tüm parçaları kendisi üretiyor. Bu defa hem kalite, hem de maliyet konusunda sıkıntı oluyor. Diyelim ki 1 milyon buzdolabı üreten fabrikanın tüm parçaları kendisinin üretmesi rasyonel değil. Ama Türkiye'de mesela 5-6 beyaz eşya fabrikası varsa yan sanayi tüm bu fabrikalara parça üretiyor. Böylece o parçanın maliyeti çok daha düşük oluyor. Rusya'daki büyük fabrikalar bundan yararlanabilir, Türkiye'nin imalat sanayiindeki, yan sanayideki kaliteli ve ucuz üretilen girdilerini kullanabilir. Bu, onlara da avantaj sağlar, böylece ticaret hacmimiz çok hızlı bir şekilde artar. Fakat bunun gerçekleşmesi için Rusya'daki sanayi tesislerinin bu dönüşümü kendi bünyelerinde gerçekleştirmeleri lazım."

Berber, gıda sektöründe de iki ülke arasında ticaret hacminin artma potansiyeli bulunduğuna işaret ederek "Rusya ile değişik alanlarda zaten işbirliğimiz var ama gıda sektöründe çok etkili olamadığımız beyaz et gibi alanlarda çok daha fazla ihracat gerçekleştirebiliriz. Onlar bize mısır, arpa gibi yem bitkileri satmak suretiyle karşılığında bu anlamda Türkiye'den avantajlı ürün alabilirler" dedi.

Berber, Türkiye ile Rusya arasında başta S-400 hava savunma sistemleri olmak üzere savunma sanayii alanındaki projelerin çok önemli olduğunu vurgulayarak "Bölgemizdeki gelişmelerden sonra en başta S-400 füzeleri olmak üzere Rusya ile savunma sanayii alanında ciddi adımlar atıyoruz. Savunma sanayinde büyük projeler Türkiye'de Aselsan'da yapılıyor, bu alanda da işbirliğine gidilebilir. Böylece bizim imalat sanayii, savunma sanayii ve tarım ve gıda üretimi konusunda işbirliği yaparak ticaret hacmimizi çok hızlı bir şekilde arttırabiliriz. Tabii turizmi saymıyorum, turizm alanında zaten Rusya Türkiye'yi ciddi potansiyel olarak görüyor. İnanıyorum ki 2018 bu alandaki tüm kayıpların geride bırakıldığı yıl olacak" diye konuştu. (Sputnik)

'Rusya ile vize konusunda yıl sonuna kadar adım atılabilir'

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

mehmet ~ 6 yıl önce
rahmetli karlov demişti bir gazetecinin ropartajında 3 sene daha sonra belki 140 dolar turist vizeye devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eeey Rusya ~ 6 yıl önce
Desek vizeler kalkmaz mı acep?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xx ~ 6 yıl önce
Abd ve ab ye vizesiz girebiliyorum siz arap ve rusyaya uğraşın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acı ama gerçek ! ~ 6 yıl önce
Rusların bir uçağını düşürdük maddi,manevi ne hallere düştük,onlara ihale,iş vermede,jest yapmada rekor kırıyoruz demek daha fazla şey yapsaydık neler olurdu Allah bilir ! Ayrıca ülkemiz aleyhine ne varsa besleyen,koruyan ülkelerin vatandaşları ülkemize ya kimlikle ya vizesiz giriyor,9 ay kalıyor yetmiyor vergisiz ev,arsa alabiliyor peki ya biz aynı şekilde onların ülkelerine gidebiliyor muyuz ? Tabii ki hayır ! Konsolosluklar ve ortakları vize aracı kurumlarca soyuluyoruz,sigorta vs adam başı 500 tl ödüyoruz,bütün gizli kalması gereken bilgilerimizi onlara veriyoruz ve belki vize alıyoruz,alsak da girişte kapılarda sorgulamalara tabii tutuluyoruz ! İddia edildiği gibi güçlü,kalkınmış,zengin vs ülke olsak böyle mi olurduk ? Kısasa kısas yapardık,boşa üflemezdik ama demek ki neymiş adamların parasına,icadına,turistine herşeyine muhtaçmışız !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bmx ~ 6 yıl önce
Türkiye istiyor ama Rusya yanaşmıyor yeşil pasaporta kalkar gazı almak için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ArYuKola ~ 6 yıl önce
Yaşasın=D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mojna Kola ~ 6 yıl önce
Davay davay=D
Dr. Ötker'den V. PutinG ~ 6 yıl önce
Kaldırın şu vizeleri de akrabalarımızı rahat rahat ziyaret edebilelim. Heyecanla bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Limonata ~ 6 yıl önce
Limonata ve maden suyu sodası lüks içecek sınıfına girmiş. Artık ÖTVsi var. Vize kalkarsa Rusya'ya gazlı su içmeye giderim. Oranın gazlı suyu ucuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dans ~ 6 yıl önce
Rus Ayısı hala dans ediyor:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sacma ~ 6 yıl önce
Hadi ordan!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000