06 Eylül 2012, Perşembe 07:28:53

RUSLAR ONA KRALİÇE DİYOR...

43 yaşındaki Moskovalı Svetlana Kapanina, kadınlar arası uçak akrobasisi yarışmalarında 7 kez şampiyon olan en ünlü kadın pilotu...
  • Bunların bildiği tek akrobasi revüde olanıdır. Tabi bir de dujj'da...

 

İdare ettiği uçak, gökyüzünde dans ediyor gibi uçuyor. Görenler uçuşunu, nakış işlemesine benzetiyor. Gökyüzünde, uçakla "fıçı" ve "döngü" olarak adlandırılan figürleri yapmak, kadınlar için fiziksel açıdan çok zordur. Kapanina’nın idare ettiği uçak, bu figürleri yaparken gökyüzü üzerinde sanki nakışlar örüyor. Hele "çan" figürünü yaparken seyircileri hayretler içinde bırakıyor. Bu figürü yaparken uçak, dikine kalktıktan sonra dikine inmeli. Dünyada bu figürü, yalnızca l5-20 pilot ustaca yapabiliyor.

Rusyalı pilot, hava gösterisi açılışlarına çok kez davet edildi. 1998’de, İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetlerinin kuruluş yıldönümü törenleri kapsamında yapılan gösteriyi de Kapanina açtı. Bu yılın Ağustosunda, Moskova Bölgesi Jukovskiy kentinde, Rusya Hava Kuvvetlerinin l00. Kuruluş yıldönümü töreni kapsamında uçak akrobasisi programına katılan “Gökyüzünün Kraliçesi” Svetlana Kapanina’nın gösterisi en çok ilgi çekendi.

Uçak akrobasisi, Kapanina’ya kırk altın madalya kazandırdı. Usta pilot: “Gökyüzü ve yer – en sevdiğim ortamlardır” diyor. Gökyüzüne hükmetmek zordur, ama buna değer diyen pilot şöyle anlattı:

“Uçak akrobasisi oldukça zor spor türüdür. Uçağa bindiğinde ve aşırı yüklenme fiziksel problemlere yol açtığında çok zor oluyor. Pilotun uçakla tek vücut olması önemlidir. Bu durumda uçuş uyumu, cazibesi, zarafeti ve güzelliği ortaya çıkar”.

Svetlana Kapanina, l968’de doğdu. Bu, Sovyetler Birliği’nin uzay alanında büyük gelişmeler gösterdiği bir dönemdi. İlk uzay uçuşları gerçekleştiren kozmonotların ve ilk kadın kozmonot Valentina Tereşkova’nın isimleri dillerden düşmüyordu. Kazakistan’daki uzay üssünün Baykonur ismi, insanlar üzerinde büyüleyici bir etki bırakıyordu. Svetlana Kapanina, Kazakistan’da doğdu ama büyüyünce uzayı değil, yere daha yakın olan gökyüzünü fethetmek için paraşütçü olmaya karar verdi. 20 yaşında eczacılık lisesinden mezun olunca Moskova’nın 200 kilometre uzaklıktaki Kaluga kentinin havacılık okuluna gitti.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ev sahipliği yaptığı, l995 yılı Dünya Havacılık Şampiyonası, Svetlana Kapanina’nın katıldığı ilk dünya şampiyonasıydı. 44 erkeğin katıldığı bu şampiyonada tek bayandı ve yarışmanın iki dalında altın ve gümüş madalya kazanarak toplam puan sayısı açısından ikinci sırayı aldı. Svetlana Kapanina’nın kaydettiği gibi havacılık sporuyla uğraşan kadınların sayısı az olduğundan, kadınlarla erkekler aynı ekipler içinde yarışmalara katılıyor. Oysa kadınlar için hem fiziksel hem de duygusal olarak çok daha zor oluyor.

Svetlana Kapanina bu konuyu dile getirerek şunları söyledi: “Erkekler kadınlardan çok daha kıskançtır. Kadın, herhangi bir konuda erkeklerden üstünse bunu ispatlaması gerekiyor. Bu doğanın ya da toplumsal geleneklerin gerektirdiği bir durumdur.”

Svetlana Kapanina, spordaki başarıları için Kremlin töreninde sunulan Şeref nişanı dâhil pek çok ödüle layık görüldü. Uluslararası Havacılık Federasyonu FAİ’nin l00. Yıldönümü dolayısıyla, yüzyılın en iyi pilotu madalyasını aldı. Kaydetmek gerek ki Svetlana Kapanina, Ay’a ayak basmış ilk insan olan Neil Armstrong’la birlikte ödüllendirildi.

Svetlana Kapanina, Rusya’nın önde gelen uçak firması “Suhoy” şirketinde spor uçakları uzmanı olarak çalışıyor. Suskun, serinkanlı, kendine hakim ve kararlı bir kişi olan Svetlana Kapanina, 2007’de Jukovskiy kentindeki havacılık sergisini ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yanına yaklaşarak kendisiyle, spor uçaklarının yapımına ilişkin sorunları konuştu. Kapanina, havacılık sporunun gelişmesi için her zaman gayret gösterdiğini ve ileride de göstereceğini söylüyor.

Her şeye rağmen o, güzel bir kadın, bir eş, bir annedir. Svetlana Kapanina: “Ailem, çocuklarım benim için en başta gelir. Ancak onlara, istediğimden daha az zaman ayırabiliyorum.” diye itiraf etti. Sema ile yeryüzü arasında mekik dokuyan Kapanina, yeni rekorlar kırmaya hazırlanıyor. (Rusya'nın Sesi)

RUSLAR ONA KRALİÇE DİYOR...

Yorumlar

Laleli Lions ~ 12 yıl önce
Bunların bildiği tek akrobasi revüde olanıdır. Tabi bir de dujj'da...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000