24 Eylül 2008, Çarşamba 07:51:15

"Rus uçağını düşürdük"

Rusya ve Gürcistan arasında 8 Ağustos'ta yaşanan savaşın ardından bölgede yeniden sıcak gelişmeler yaşanıyor.

Rusya ve Gürcistan arasında 8 Ağustos'ta yaşanan savaşın ardından bölgede yeniden sıcak gelişmeler yaşanıyor. Gürcistan İçişleri Bakanlığı Bakü-Supsa petrol boru hattı üzerinde uçuş yapan insansız Rus casus uçağını düşürdüklerini açıkladı. Rusya iddiaları yalanlarken, Tiflis anlaşmanın ihlal edildiği gerekçesi ile Avrupa Birliği'ne (AB) protesto başvurusuna hazırlanıyor. Tiflis, Moskova'nın daha önce de Kurça bölgesinde bir polisin ölmesi ve iki polisin de yaralanmasına neden olduğunu hatırlatarak, son günlerde sıcak olayların artmaya başladığı iddialarını dile getiriyor. 

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Shota Utiaşvili, basına yaptığı açıklamada, Rus casus uçağının Tiflis'in 50 km kuzeyinde Gori şehri yakınında düşürüldüğünü belirtti. Utiaşvili, "Fotograf, kamera ve yer bildirim sistemleri ile donanımlı uçak polisin otomatik silahla yaptığı atışla düşürüldü." dedi.

Rusya Genel Kurmay Başkanlığı sözcüsü Vitali Manuşko böyle bir kazanın olmadığını kaydederek, "Güvenlik bölgesinde böyle bir olay olmadı." dedi. Rusya Savunma Bakanı Sözcüsü Aleksander Drobişevski Interfax Haber Ajansına yaptığı açıklamada, "Bu Gürcü tarafının her zaman başvurduğu enformasyon provokasyonu. Hedefleri bölgede istikrarsızlığı devam ettirmek." suçlamasında bulundu. New York'ta gerçekleşen BM devlet başkanları zirvesinde Rusya'ya karşı destek sağlamaya çalışan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin çalışmaları öncesi böyle bir olayın gerçekleşmesi dikkat çekti.

Rusya ve Gürcistan AB dönem başkanlığını yürüten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin aracı olması ile iki ülke arasında geçici anlaşma imzalanmıştı. Buna göre tampon bölgede bulunan askerlerini çekmeye devam eden Moskova, 10 Ekim'de çekilme işlemini tamamlayacak. Anlaşmaya göre 15 Ekim'de Cenevre'de uluslararası konferans toplanacak. Bölgeye gönderilecek Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinde yaşanan sorun nedeni ile takvimde değişiklik yapılabileceği kaydediliyor.

 

"Rus uçağını düşürdük"

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000