08 Nisan 2011, Cuma 08:17:56

Radyasyon uçak yolcularını etkiliyor mu?

Japonya'da Fukuşima Nükleer Santrali'nden kaynaklanan radyasyon yayılımı devam ediyor.
  • ICAO'nun resmi web sitesinde zararı olmadığı yazıyor.
Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Güden, uçaktaki yolcu kabinin kozmik ışından korunma özelliğinin bulunmadığını, bu nedenle hamileler için uçak yolculuğunun riskli olabileceğini söyledi. Güden, "Uzun süre uçak seyahatleri hamilelerde, ölü veya sakat doğum, düşük, bebeklerde zekâ geriliği ve gelişim bozukluğu oluşturabilir" dedi.

10 bin metrede etkili
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Japonya'da Fukuşima Nükleer Santrali'nden kaynaklanan radyasyon yayılımının Türkiye'yi de etkilediğini açıklamıştı. Deniz seviyesinden 10 bin metre yükseklikte radyasyon atıklarına rastlandığını açıklayan Meteoroloji, bu konsantrasyonun yer seviyesinde Türkiye'yi etkileme ihtimalinin yüzde sıfır olduğunu bildirmişti. Ancak aynı ihtimalin 10 bin metre yükseklik için söz konusu olmadığı öğrenildi.

Uzun uçuşlara dikkat
Anadolu Sağlık Merkezi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Doç. Dr. Metin Güden, ne kadar uzun ve yüksekten uçulursa kozmik radyasyondan ve güneşten yayılan radyasyondan etkilenme oranının artacağını ifade etti. Uçakta yolcuların bulunduğu kabinin kozmik ışından koruma özelliğinin bulunmadığını söyleyen Güden, özellikle gebeyken alınan radyasyonun, çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olacağını sözlerine ekledi.

(Bugün)
Radyasyon uçak yolcularını etkiliyor mu?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
ICAO'nun resmi web sitesinde zararı olmadığı yazıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000