12 Nisan 2010, Pazartesi 08:23:54

Polonya'da 1 hafta yas ilan edildi

Cumartesi günü Rusya'da uçak kazasında ölen Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin naaşı, cenaze törenine kadar Varşova'da ziyarete açılırken, ülkede bir haftalık yas ilan edildi.

Rusya'da da ülkenin batısında meydana gelen kazada hayatını kaybeden Kaczynski ve beraberindekiler için bir günlük yas ilan edildi.

Gözlemcilere göre, Moskova ile Varşova arasında uzlaşmaya işaret eder biçimde, 1940'daki Katin katliamına ilişkin bir Polonya filmi Rusya'nın başlıca televizyon kanalında gösterildi. Film daha önce daha küçük bir kanalda yayımlanmıştı.

Katin'de binlerce Polonyalı yetkili ve aydın, Sovyet güçlerce öldürülmüştü.

Kaczynski ve beraberindekiler, Katin katliamının yetmişinci yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katılmak üzere Rusya'ya gidiyordu.

Rus yetkililer, kazanın kurbanlarının tespit edilebilmesi için DNA testleri yapılması gerektiğini söyledi.

Polonya yasta

Binlerce Polonyalı, Cumartesi günü uçak kazasında ölen Devlet Başkanı Lech Kaczynski'nin naaşını beklemek üzere başkent Varşova sokaklarını doldurdu.

Polonya bayrağına sarılı tabut, kırmız halı boyunca bekleyen üst düzey yetkililerin önünden taşındı.

Öte yandan kazaya ilişkin soruşturma devam ediyor.

Rusya'da kazaya pilotaj hatasının sebep olduğu görüşü öne çıkıyor.

Bununla beraber pilotun hava kontrol kulesinden gelen yoğun sis nedeniyle Moskova ya da Minsk'e gitmesi yolunda çağrıyı dinlememesinin ardında, bizzat Devlet Başkanı'ndan gelen isteğin yattığı zira Kaczynski'nin anma törenini kaçırmak istemediği de gündemdeki görüşler arasında.

Polonya'da 1 hafta yas ilan edildi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000