16 Ocak 2018, Salı 09:50:05

Pistten çıkan uçak eski kazaları akıllara getirdi

Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağının önceki akşam pistten çıkarak denize 10 metre kala çamura saplanarak durması Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçmişte meydana gelen uçak ve helikopter kazalarını akıllara getirdi.
  • Kazanın sebebi çoğu kazada olduğu gibi yine CRM eksikliği ve hava kuvvetlerinden ayrılan çoğu pilotta olduğu gibi kendine aşırı güven. Doldurun askeri pilotları havayollarına işte sonuç!!! Eeee ne de olsa çok güzel F-16 uçurur onlar.... Doğrusu şu: İnişte kontrol ikinci pilotta, hava bulutlu (IMC), 100 feette (ILS CAT 2) ikinci pilot TOGA’ya basıyor pas geçmek için ama kaptan kontrolü eline alıp çoğu asker kökenli pilotun yapacağı gibi gazı kesiyor (idle) ve uçağı ısrarla indiriyor. Bu arada kaptanımız ikinci pilot da asker kökenli olduğu için kontrolü vermemesi gereken bir inişte kontrolü ikinci pilota vermiş bulunuyor; yani bir asker diğer askere çok güveniyor. 41 yıllık kaptanımız autothrottle’ı kapamayı unutuyor ve daha önceden de çalışmadığını bildiği (uçak Ankara’dan kalkarken kaptanın bileğisin var) sağ motorun reverse thrustının çalışmadığını da unutuyor. Haliyle de TOGA butonuna basılmış olan uçağın sağ motoru autothrottle açık olduğu için gazı kendi kendine açıyor ki çok normal ve uçak sola gidiyor. Trabzon pist 2600 metre, yayla gibi. dünyadaki diğer birçok piste nazaran zor bir pist değil. Yanında iyi ki de deniz varmış, o uçağın terminal binasına girdiğini tahayyül bile etmek istemiyorum. Verilmiş sadakaları varmış ki kimse hayatını kaybetmedi. Üzülerek söylüyorum ki bu kafalar değişmedikçe Türkiye’de gelecek yıllar içerisinde bu gibi kazaların yaşanması maalesef kaçınılmaz. Hatayı pistte değil biraz da kendinizde arayın...
  • Bu nedir arkadaş yaw Pegasusu çekememezlik her fırsatta karalama itibarsizlastirma pireyi deve yapma bumudur habercilik anlayışınız havayoluyla seyahati kolaylaştırıp erişilebilir kılan ve siz kabul etsenizde etmesenizde Türkiye'nin ikinci en büyük havayolu şirketidir insanlara istihdam ve ucuz ulaşımda kolaylık sağlamaya devam edecektir art niyetinizin elinizde patlaması dileğiyle
  • Pegasus kazasının resmini koyup 90 kişi öldü diye manşet atmak... Rezalet! Gönlünüzden geçen bu mu yoksa???
  • Rus ucagini a parti düşürdü unutma unutturma
  • Bunları bilmiyordum! İyi oldu bu bölgeyi aydınlattığınız! Bundan sonra Karadeniz'e hava taşıtlarıyla uçmayacağız. Havada garip durumlar var, Karadeniz şeytan hava sahası, Bermuda gibi! Airporthaber, karayolu ile gidersek başımıza bir şey gelir mi? Yada olmadı tren yolları ile geidelim, olurmu? İyiki varsınız Airporthaber, yoksa hepimiz ölürdük oralarda!
  • Tam anlamıyla habercilik anlayışından uzak bir manşet ve görüntü. Pegasus'un resmini koyup, 90 kişi öldü diye manşet atmak tam anlamıyla spekülasyon yaratmaya, algı manipülasyonu yapmaya çalışıyorsunuz ! Rezalet.
  • öyle bir manşet atıyorsunuz ki sanki yeni bir kaza olmuş da 90 kişi ölmüş gibi.. tıklanma almak için midir nedir!

Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağının önceki akşam pistten çıkarak denize 10 metre kala çamura saplanarak durması Doğu Karadeniz Bölgesi'nde geçmişte meydana gelen uçak ve helikopter kazalarını akıllara getirdi. Bölgede son 40 yılda yaşanan uçak ve helikopter kazalarında 90 kişi hayatını kaybederken, 11 kişi ise yaralandı. Yaşanan kazalarda başta sebepler ise bölgenin dağlık yapısı ve sis nedeniyle düşen görüş mesafesi olduğu dikkatlerden kaçmadı.

İşte Doğu Karadeniz’de meydana gelen uçak ve helikopter kazaları:

1981 yılında Trabzonspor ile oynayacakları lig maçı için Trabzon’a havayolu ile gelen Beşiktaş futbol takımı kafilesini taşıyan yolcu uçağı pistten çıktı. Kazada uçakta bulunan 65 kişilik kafilede ölen veya yaralanan olmadı.

4 Kasım 1986 tarihinde Samsun Havaalanı’ndan kalkan bir askeri personel nakliye uçağı, Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Akkaya köyünde düştü. Kazada 6 rütbeli asker şehit oldu.

26 Mayıs 2003 - Afganistan'da görev yapan İspanyol Barış Gücü askerlerini taşıyan Ukrayna'nın UmAir Havayolları'na ait YAK - 42 tipi uçak, yakıt ikmali için Trabzon Havalimanı'na inmek isterken, aşırı sis nedeniyle Maçka ilçesi Atasu Beldesi'ndeki Pilav Dağı'na çarptı. Kazada 62'si İspanyol asker, 13'ü Ukraynalı mürettebat olmak üzere 75 kişi hayatını kaybetti.

Kaza sırrını hala koruyor

13 Mayıs 2007 - Sky Arrow tipi tek motorlu uçak 13 Mayıs 2007 Pazar günü Trabzon’dan İran'ın Tebriz kentine gitmek üzere havalandı. Ancak uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra radardan kayboldu. Uçağın Tebriz’e gitmediği öğrenilince arama çalışmaları başlatıldı. Sky Arrow 650T tipi özel uçağın, Trabzon'un Köprübaşı ilçesi Arpalı Köyü Sıcakoba Yaylası’nda ormanlık alana düştüğü saptandı. Kazada, İngiliz pilot Michael Newman ile Pakistanlı Zakaullah Bhamgoo hayatını kaybetti. Bhamgoo’nun, emekli subay olduğu ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in emir subayı ve pilotluğunu da yaptığı ortaya çıktı. Bu kazanın nedeni ise hala tespit edilemedi.

Bölgedeki helikopter kazaları da dikkat çekiyor

20 Mayıs 2016 - Artvin'in Yusufeli Barajı inşaat şantiyesinde kurulan helikopter pistine inmeye çalışan ve içerisinde DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz ve DSİ Artvin Bölge Müdürü Dinçer Aldoğan'ın bulunduğu helikopter, sert iniş nedeniyle yan yattı. Kazada biri pilot olmak üzere 3 kişi yaralandı.

5 Temmuz 2016 -Giresun bölgedeki karakollarda görev yapan askerler ve şehit aileleriyle bayramlaşmadan dönen Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru, rütbeli personel, asker eşleri ve çocuklarının da aralarında bulunduğu 15 kişiyi taşıyan S-70 Sikorsky helikopter Alucra ilçesi yakınlarındaki Tohumluk Yaylası’na düştü. Kazada 7 kişi şehit oldu, 8 kişi de yaralandı.

13 Ocak 2018 -Pegasus Hava Yolları’na ait Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı Ankara-Trabzon seferini yaparken Trabzon Havalimanı’na henüz belirlenemeyen bir nedenle iniş yaptığı sırada pistten çıktı. Uçak denize 10 metre kala çamura saplanarak dururken, uçaktaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi kazayı yara almadan atlattı. 

Pistten çıkan uçak eski kazaları akıllara getirdi

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Bir pilot ~ 6 yıl önce
Kazanın sebebi çoğu kazada olduğu gibi yine CRM eksikliği ve hava kuvvetlerinden ayrılan çoğu pilotta olduğu gibi kendine aşırı güven. Doldurun askeri pilotları havayollarına işte sonuç!!! Eeee ne de olsa çok güzel F-16 uçurur onlar.... Doğrusu şu: İnişte kontrol ikinci pilotta, hava bulutlu (IMC), 100 feette (ILS CAT 2) ikinci pilot TOGA’ya basıyor pas geçmek için ama kaptan kontrolü eline alıp çoğu asker kökenli pilotun yapacağı gibi gazı kesiyor (idle) ve uçağı ısrarla indiriyor. Bu arada kaptanımız ikinci pilot da asker kökenli olduğu için kontrolü vermemesi gereken bir inişte kontrolü ikinci pilota vermiş bulunuyor; yani bir asker diğer askere çok güveniyor. 41 yıllık kaptanımız autothrottle’ı kapamayı unutuyor ve daha önceden de çalışmadığını bildiği (uçak Ankara’dan kalkarken kaptanın bileğisin var) sağ motorun reverse thrustının çalışmadığını da unutuyor. Haliyle de TOGA butonuna basılmış olan uçağın sağ motoru autothrottle açık olduğu için gazı kendi kendine açıyor ki çok normal ve uçak sola gidiyor. Trabzon pist 2600 metre, yayla gibi. dünyadaki diğer birçok piste nazaran zor bir pist değil. Yanında iyi ki de deniz varmış, o uçağın terminal binasına girdiğini tahayyül bile etmek istemiyorum. Verilmiş sadakaları varmış ki kimse hayatını kaybetmedi. Üzülerek söylüyorum ki bu kafalar değişmedikçe Türkiye’de gelecek yıllar içerisinde bu gibi kazaların yaşanması maalesef kaçınılmaz. Hatayı pistte değil biraz da kendinizde arayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
...... ~ 6 yıl önce
Bu nedir arkadaş yaw Pegasusu çekememezlik her fırsatta karalama itibarsizlastirma pireyi deve yapma bumudur habercilik anlayışınız havayoluyla seyahati kolaylaştırıp erişilebilir kılan ve siz kabul etsenizde etmesenizde Türkiye'nin ikinci en büyük havayolu şirketidir insanlara istihdam ve ucuz ulaşımda kolaylık sağlamaya devam edecektir art niyetinizin elinizde patlaması dileğiyle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rezalet ~ 6 yıl önce
Pegasus kazasının resmini koyup 90 kişi öldü diye manşet atmak... Rezalet! Gönlünüzden geçen bu mu yoksa???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mursi ~ 6 yıl önce
Rus ucagini a parti düşürdü unutma unutturma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aman tanrım! ~ 6 yıl önce
Bunları bilmiyordum! İyi oldu bu bölgeyi aydınlattığınız! Bundan sonra Karadeniz'e hava taşıtlarıyla uçmayacağız. Havada garip durumlar var, Karadeniz şeytan hava sahası, Bermuda gibi! Airporthaber, karayolu ile gidersek başımıza bir şey gelir mi? Yada olmadı tren yolları ile geidelim, olurmu? İyiki varsınız Airporthaber, yoksa hepimiz ölürdük oralarda!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rezillik ~ 6 yıl önce
Tam anlamıyla habercilik anlayışından uzak bir manşet ve görüntü. Pegasus'un resmini koyup, 90 kişi öldü diye manşet atmak tam anlamıyla spekülasyon yaratmaya, algı manipülasyonu yapmaya çalışıyorsunuz ! Rezalet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
manşet ~ 6 yıl önce
öyle bir manşet atıyorsunuz ki sanki yeni bir kaza olmuş da 90 kişi ölmüş gibi.. tıklanma almak için midir nedir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
manşet 'e ~ 6 yıl önce
katılıyorum.
Rezalet ~ 6 yıl önce
Böyle çirkin bir manşet olamaz. Eminim pegasus gerekli hukuki müdaheleyi yapacaktır.
tebrikler ~ 6 yıl önce
benzer bir yorum yapacaktım, yorumunuzu görünce yazmaktan vazgeçtim. habrin sunumu çok hatalı

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000