08 Ocak 2016, Cuma 12:22:30

Pilotsuz uçabilen helikopter CES 2016'da tanıtıldı

Ehang tarafından tüm etkinliğe damgasını vurabilecek kadar çok konuşulacak bir cihaz tanıtıldı. Ehang temsilcileri dünyanın ilk pilotsuz uçabilen helikopter konseptini ürettiklerini duyurdu.
  • Kusura bakmayın ama elektrikli yaparsan olmaz tabi koy benzini gitsin daha mantıklı. Bir de pervaneleri biraz büyük yapıp kabinin üst tarafına yerleştirmek akıllarına nasıl gelmemiş hayret doğrusu. 5 pervane yeter de artar bile. Sorsan hepsi mühendis
  • Şükür yakındır bu pilotçuklardan kurtulmamız....ohhh artık lunaparktaki tayyareleri sürersiniz
  • hayır 10 yıla yapılsa bile o türden uçakların maliyeti ne kadar olur onu bir düşünün ilkte :) heralde bazılarınız pilotları kıskanıo hehehe :)
  • Off ya bu pilotlar yok mu çok acaip ben de bıktım. 10 seneye kalmaz ya, aynısın 300 yolcu taşıyanını yapacaklar. Ekranda yolcular evlerini seçecek, direk eve ! Eziklenme, kompleks kısmını geride bırakırsak, asıl mevzu : İŞTE BU MÜHENDİSLİK, kararlılık, bize dorner-328, etiket değiştir trj-328 değil, böyle projeler lazım. Ama ODTU kapansın yerine üniversite açılsın de mi ? Biz de Çin'den alırız zaten. Hadi bakiim çok yazmayın, asgari ücrete talime devam, gıkınızı çıkarmayın sakın, hakkınız o zaten.
  • Hee hee. Anca Rüyanızda görürsünüz 10 seneye pilotsuz yolcu uçağını. Bilgi sahibi olmadan sallamayın
  • heee pilotçuklarların pabuçu dama atılacak az kaldı...artık sesleride çıkmaz...hava civacılar karğalara hava atar artık :))
  • made in prc!!
  • Yakın bir zamanda (10 yıla kadar) yolcu uçaklarında da aynı durumla karşılaşacağız.

CES 2016 tüm hızıyla devam ediyor ve bu etkinlik sayesinde daha şimdiden birbirinden güzel ve gelişmiş teknolojileri tanıyabilmiş olduk. Bugün, Ehang tarafından tüm etkinliğe damgasını vurabilecek kadar çok konuşulacak bir cihaz tanıtıldı. Ehang temsilcileri dünyanın ilk pilotsuz uçabilen helikopter konseptini ürettiklerini duyurdu. Yaptığı drone'lar ile tanınan firma, drone üretiminden sahip olduğu tecrübeyi büyük bir drone olarak düşünebileceğimiz helikopterinde de kullanmış ve bu helikoptere, drone'ların otomatik bir şekilde ilerleyebilme özelliğini bahşetmiş.

"184" ismindeki bu yeni ve türünün tek örneği helikopter, yaklaşık olarak 200 kilo ağırlığa sahip. Sadece tek kişilik uçuşlar için üretilmiş olan (ve zaten ağırlığından dolayı da daha fazlasını kaldıramazdı) helikopterin fiyatının 300.000 - 400.000 dolar arasında olması bekleniyor. Şimdilik 184 tam olarak üretilebilmiş değil, Ehang'ın elinde üretimi gerçekleştirilmiş bir helikopter ve bu konsepti gerçekleştirebileceğine kanıt olabilecek birçok çalışma var, ancak bu sadece bir konsept. Bu nedenle fiyat konusunda değişikliğe gidilebilir.

Ehang'ın sürücüsüz helikopteri olan 184, sadece elektrik ile çalışıyor. Bir helikoptere göre hafif sayılabilecek olan 184'ün havada kalmasını, 8 adet 142 beygir / 106 kW gücündeki motorlar mümkün kılıyor. Bu 8 motorun her biri, 184'ün tek bir pervanesini kontrol ediyor (pervanelerin bulunduğu konumlarda hem üstte, hem de altta pervane var). Elektrikle çalışmasından dolayı Ehang'ın hızlı şarj teknolojisini de kullanmaktan es geçmediği 184, 14.4 kWh batarya kapasitesini 4 saat içerisinde dolduruyor. Fakat dilerseniz hızlı şarj sayesinde bu süre 2 saate kadar indirilebiliyor. Uçuş süresi konusunda beni pek etkilemeyi başaramamış olan 184, içersinde bulunan bir yolcusuyla birlikte deniz seviyesinde 23 dakika uçabiliyor. 184'üm maksimum ağırlık taşıma kapasitesi 120 kilo (helikopterin 200 kilo olduğunu düşünürsek bu gayet normal) ve en yüksek hız seviyesi saatte 100 km. Aynı zamanda iyi bir maksimum irtifa seviyesine de sahip olan helikopter, 3500 metreye kadar yükselebiliyor.

184'e binen kişiler helikopteri çok kolay bir şekilde yönlendirebiliyorlar. Sadece helikopterin 12 inch boyutundaki dokunmatik ekranından gidecekleri konumu seçmeleri ve "Kalkış" butonuna basmaları yeterli. Bu işlemin ardından uçuş rotası hafızasında kayıtlı olan pilotsuz helikopter, kalkış yapacak ve sizi istediğiniz konuma en hızlı şekilde ulaştırmaya çalışacak. Pilotsuz helikopter üretebilmek için birkaç senedir çalışmalar yürüttüklerini belirten Ehang CEO'su Huazhi Hu, iki pilot arkadaşını bir uçak kazasında kaybettikten sonra bu konsept üzerinde çalışmaya başladıklarından bahsetti.

4G internet bağlantısı, cihaz şarj etme noktaları, kliması ve eşya taşıma bölümü bulunan 184'ün kalabalık şehirlerde bir çeşit taksi olarak kullanılabileceğinden bahsediliyor. Pilotsuz helikopter konseptinin tanıtımı yapılmasına rağmen onu ne zaman şehirlerde kullanabileceğimizden bahsedilmedi. İlerleyen günlerde bu durumun netlik kazanmasını bekleyeceğiz. (Webtekno)

Pilotsuz uçabilen helikopter CES 2016'da tanıtıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

He-man ~ 8 yıl önce
Kusura bakmayın ama elektrikli yaparsan olmaz tabi koy benzini gitsin daha mantıklı. Bir de pervaneleri biraz büyük yapıp kabinin üst tarafına yerleştirmek akıllarına nasıl gelmemiş hayret doğrusu. 5 pervane yeter de artar bile. Sorsan hepsi mühendis

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ykz@ykz ~ 8 yıl önce
Şükür yakındır bu pilotçuklardan kurtulmamız....ohhh artık lunaparktaki tayyareleri sürersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haaa evet yakın :)) ~ 8 yıl önce
Yakın da eğer 150-200 yıl yaşarsan görürsünüz. :)) ben o zamana kadar çoluğumun çocuğumun dünyalığını yaparım sen de buralara böyle yorum yapmaya devam edip içini rahatlatırsın :)
zekayi ~ 8 yıl önce
hayır 10 yıla yapılsa bile o türden uçakların maliyeti ne kadar olur onu bir düşünün ilkte :) heralde bazılarınız pilotları kıskanıo hehehe :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu pilotlar !!! ~ 8 yıl önce
Off ya bu pilotlar yok mu çok acaip ben de bıktım. 10 seneye kalmaz ya, aynısın 300 yolcu taşıyanını yapacaklar. Ekranda yolcular evlerini seçecek, direk eve ! Eziklenme, kompleks kısmını geride bırakırsak, asıl mevzu : İŞTE BU MÜHENDİSLİK, kararlılık, bize dorner-328, etiket değiştir trj-328 değil, böyle projeler lazım. Ama ODTU kapansın yerine üniversite açılsın de mi ? Biz de Çin'den alırız zaten. Hadi bakiim çok yazmayın, asgari ücrete talime devam, gıkınızı çıkarmayın sakın, hakkınız o zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sallama Rıza ~ 8 yıl önce
Hee hee. Anca Rüyanızda görürsünüz 10 seneye pilotsuz yolcu uçağını. Bilgi sahibi olmadan sallamayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
etm6 ~ 8 yıl önce
heee pilotçuklarların pabuçu dama atılacak az kaldı...artık sesleride çıkmaz...hava civacılar karğalara hava atar artık :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert ~ 8 yıl önce
Pilotlara laf atan cahiller, trafigin icine ettiginiz gibi, havada da ayni seyleri yapin, kavga edin, selektör yapin, acin bu ucan cihazin kapisini tükürün asagiya, cöp atin, havada makas atin. Ah ah komplekli olan zavalli insanlara yazik cidden:)
Ha ha ha ~ 8 yıl önce
Çok yazık yaaa :) o iş olana kadar ben dünyalığımı yaparım merak etme ;)
prc ~ 8 yıl önce
made in prc!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
?????????? ~ 8 yıl önce
Yakın bir zamanda (10 yıla kadar) yolcu uçaklarında da aynı durumla karşılaşacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Insallah ~ 8 yıl önce
Insallah hocam, cunku biktik kendilerini begenmis Pilot'lardan..
Volkan ~ 8 yıl önce
Yolcu uçakları pilotsuz olsa ilk önce sen vazgeçersin binmekten :)) ki hali hazırda bu mümkün zaten... Git bi pırpırı indir de, görelim senin de havanı, yusufçuklar sizi...
Pilot ~ 8 yıl önce
Kıskanma çalış seninde olur ;)
Kıskançlık??? ~ 8 yıl önce
Ne işle uğraşıyorsun da kaç pilotun kendini beğenmişliğini gördün? Kendini beğenmişlik bir insan özelliğidir ve her meslekteki insanda görülebilir. Bütün meslek grubunu bunun içine sokabilecek ne var elinizde merak ediyorum doğrusu. Yoksa kıskanıyor musunuz ki???
Hakan ~ 8 yıl önce
Ulan cekemeyenler ne de belli... E be geri zekali sadece tek kisiligi 300 bin $ dan basliyo kendine mi alacaksin yoksa 20 tl ye bilet ararken 20000$ a mi ucacaksin... Pilotcuklar dedigin artist dedigin adamlarin yerinde olabilmek icin nelerini verirsin acaba... :) kendi isinde bi kademe atladiginda ki tavrini ayna karsisinda yapsan yuzune tukurursun... Kime laf anlatiyorsun... Anlasan en az 50 yil in oldugunu profesor olurdun...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000