27 Mayıs 2015, Çarşamba 08:45:49

Pilotların beyinleri nasıl çalışıyor?

Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’dan bilim insanları beraber çalışarak pilotların beyinlerinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamaya çalışıyor.
  • Bizim pilotlar iyi hava atar instagramda. Pahalı saatlerini lüks yaşamlarını gösterirler.
  • Sallayın abiler salaayın pilotuz diye, çekip çekip kafaları rüyalar aleminde pilotluğa devam. Merak etmeyin bu arada biz uçarız.
  • 737 FO rumuzuyla yazmış ama adamın pilot olmadığı meslek ile ilgili yazdıklarından belli. Amerika da vasat dediğin bir havayolu kaptanı 30-40 bin dolar maaş alır. Herkese de nasip olmaz. Kendini kandırma kardeş biz biliyoruz nerede ne olduğunu.
  • Öyle bir yazılmış ki sanki piloltluk için üstün zeka gerekiyor.THY'nin yarısı üniv. kazanamamış,özel üniv. mezunu bir baltaya sap olamamış kaptan cocukları ile dolu .Onlar bile pilotluk yapabiliyorsa lise mezunu ortalama zekaya sahip herkes pilot olabilir.Parası olan herkes yapabilir.Ama gel gör ki bizim pilotların çoğu kendilerini astronot zannettiklerinden ülkemizde çok üstün bir meslek olarak görülür. Amerikada ise şoförlükle aynı kategoridedir. Ben memnunum çok da severek yapıyorum ama piyasada kendini birşey zanneden,instagramdan,AVM'de,üniversite önlerinde üniformalı gezerek kız düşürmeye çalışan pilot çok.Lafım onlara.
  • Pilotlar gece gündüz uçar, çalışır, Para kazanır...biriktirir, ev, emlak, v.s. Alır, stoklar...Sonra erken yaşta ölür...Paraları da Damatlar, Gelinler yer bitirir...sonrada rahmetli az para yapmiş ! Derler...Gerçek te, Araştırılacak konuda budur....
  • Vayyy anassssını sayın seyirciler beaa. Biri pilotlar aptaldır demiş. Ba ba ba ba bak lafa....... Tuttuğumuz levye sana girsin mi ki aptalız?
  • Terbiye diyen: Bunca pilotu hedef tahtasına koyup aptal diyen salak diyen edepli, biz edepsiziz di mi? Yurdumda bu mesleği Ordumuzdan, mühendislikten, doktorluktan ve birçok kalifiye meslekten gelen vatan evlatları yapıyorken siz herkesi baba parasıyla pilot olmuş kategorisine koyup salak diyeceksin, aptal diyeceksin, bu edepli olacak ama orada bir pilot isyan etti diye edepsiz olacak öyle mi? Sen önce yazılmış yorumları oku. Ben de meslektaşımın dediğini tekrar ediyorum. Gelin aletimizi de inceleyin. Elinize alıp yakından bakın bakalım nasılmış. Size bu cümleler az bile. Ezik-kompleksli insanımsı siluetler sizi. Haydi yallah.
  • Her parası olan pilot oluyor diyen arkadaşlar yok öyle bir dünya onu söyleyeyim hee 3. Sınıf uçuş okullarına giderseniz evet parayı kapmak için zarla zorla mezun ediyorlar bu mantıkla çalışan üniversite düşün ne kadar doğru olur siz karar verin amaa gelin iyi okullara 2 tane var zaten ası lazım değil bilen biliyor bak bakalım salaklar nasıl eleniyor paraları geri ödenerek suratınada senden pilot olmaz uğraşma diyerek hadi uçuş yeteneği iyi diyelim kafa çalışmıyorsa bak bakalım duydunuzmu hiç bilmiorum ama atpl diye bi sistem var 14 dersten olusur kendileri ortalama bir ders de 700-800 soru içerir bak bakalım onları vermek nekdr kolay bastınya parayı sen kolay yaa retake üzerine retake olanlarıda görüyoruz adamda kafa yok naapsın sizin gibilerden bahsediyorum alta yorum yazanlardan biride yazmış eşi sevgilisyle yer diye valla öyle bir yorum yapmışsınli yediğin boynuzu buradan gördük acısını parayı basıp pilot olanlardan çıkarmaya çalışıyorsun
  • Herhangi bir lise mezunu, ortalama zekada bir insanın yapabileceği bir meslektir Pilotluk....Araştıracak bir şey yoktur...Doktor, Mühendis, Avukat, Ekonomist, Subay...v.s. Olmak için Yüksek Tahsil gerekir, ama Pilot olmak için gerekmez....Okuyamayan, Üniversite kazanamayan, çocukları; Bastırırsın parayı , Pliot yaparsın....olur biter.
  • DLR-2 adı altında 2 Alman psikologla Türk bir adaya ing dilinde karakter değerlendirmesi yapmak son derece sağlıksız bunu bu tür mülakatları yapan psikologlar belirtiyor.Bir adayı kendi anadilinde tanıyabilirsin doğru olarak. Ancak ne yazık ki nasıl bir hayranlıktır ki hala DLR-2 süreci uygulanıyor. Germanwings acı bir örnektir DLR-2 'nin ne kadar güvenilir bir mülakat olduğu sorusuna cevap olarak.

Alman havayolu şirketi Germanwings’e ait Barcelona – Dusseldorf seferini yapan Airbus A320 tipi uçak 24 Mart’ta Fransız Alplerine çakıldığında içindeki 150 kişiden kurtulan olmadı.

Yapılan araştırma sonucunda korkunç kazanın nedeni herkesin kanını dondurdu. Karakutu incelemesinde daha önceden depresyon tedavisi gördüğü ve intihar eğilimli olduğu belirlenen yardımcı pilot Andreas Lubitz’in uçağı bilinç olarak alçaltarak dağa çarptığı belirlendi.

Şimdi Fransa, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya’dan bilim insanları beraber çalışarak pilotların beyinlerinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamaya çalışıyor.

Germanwings kazası bir ilk olarak karşımıza çıktı. Araştırmacılar Fransa’nın Toulouse kentindeki bir laboratuvarda pilotların stres altında psikolojik ve nörolojik tepkilerini analiz ediyor. Pilotların beyinlerinin nasıl tepki verdiği özel bir simülatör içinde alıcılar sayesinde görüntüleniyor.

Profesör Frederic Dehais, ne tarz ölçümler yaptıklarını aktarıyor:

“İnsan faktörünün problemlerini nörobilim araçları kullanarak daha iyi anlamaya çalışıyoruz. Bunların içinde elektroensefalografi, kalp ritiminin fiziksel ölçümü, terleme, göz bebeğinin ölçümü, göz takibi gibi şeyler var. Pilotun her anını görmeye çalışıyoruz. Yani stres altında, kötü koşullarda, yorgunlukta insanın işleyişini anlayarak öngörülebilir kazaları önlemeye çalışıyoruz.”
Çalışmalar sadece laboratuvar ortamı ile sınırlı değil. Özel geliştirilen bir EEG cihazı ile pilotların gerçek uçaktaki tepkileri ve hareketleri gözlemleniyor. Profesör Dehais aygıtın nasıl çalıştığını açıklıyor:

“Bu çok hafif bir alet. 80 gramdan daha hafif. Öndeki kamera ile bize pilotun nereye baktığını gösteriyor. Ve burada ikinci daha küçük bir kamera var. Bu da pilotun göz bebeklerini takip ediyor ve bize gerçek zamanlı olarak pilotun ne yöne baktığını gösteriyor.”

Araştırmacılar, kötü hava koşulları, acil durum anları gibi çok karmaşık durumlarda pilotları teste tabi tutuyor. Çok stresli anlarda pilotlar farkında olmadan sesli uyarıları algılamıyor, sadece soruna odaklanıyor. Hatta bazı durumlarda pilotlar o kadar probleme konsantre oluyorlar ki bütün uyarılara ve seslere rağmen iniş takımları kapalı bir halde piste inmeye bile kalkışabiliyorlar. Bu sonuçlara göre gelecekteki kokpitlerde pilota gönderilen bilgilerin ve uyarıların azaltılması bir şart olarak karşımıza çıkıyor.

Japonya’dan Daniel Callan çalışmaların sonucunun nerelere varabileceği hakkında bazı ipuçları veriyor:

“Gelecekte kokpitler umarım, beyin makine arayüzlü, pilotun dikkat yükünü üzerinden alan, belli ölçümler yapıp karşı önlemler alabilen, büyük olasılıkla “heads up display” (pilotların baktıkları olağan noktadan uzak bir yere bakmasına gerek kalmadan bilgi aktaran şeffaf ekran) sayesinde en optimal şekilde pilota bilgi aktarabilen, pilota giden bilgiyi düşürebilen yani yüksek iş yükü durumunda sadece uğraşmak istediği durumla ilgili bilgi veren bir şekle kavuşacak.”

Araştırmacılara göre Germanwings kazası sonrası pilotların davranışları üzerindeki soru işaretleri arttı. Ancak tamamen otomatik pilotla uçabilen veya tek pilotla idare edilebilen uçaklara yakın gelecekte ulaşmak ise zor gözüküyor.

Bunun nedenleri için tekrar Profesör Frederic Dehais’e dönüyoruz:

“Bunun psikolojik engelleri var. Pilotsuz bir uçağa yolcular girebilecek mi? Şimdilik buna hayır diyorum. Tek pilotlu uçak ile ilgili ise Germanwings kazasında neler yaşandığını gördük bu ayrı bir olay. Şimdilik bence kokpitte iki pilotla devam etmeyi sürdüreceğiz.”

Bu çalışmanın potansiyeli ise heyecan verici. Bu eğitim tekniklerinin etkinliğinden kokpit tasarımına ve hatta pilot seçimine kadar bir çok şeyi etkileyebilir. (euronews)

Pilotların beyinleri nasıl çalışıyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bizim pilotlar iyi hava atar instagramda. Pahalı saatlerini lüks yaşamlarını gösterirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 9 yıl önce
Sallayın abiler salaayın pilotuz diye, çekip çekip kafaları rüyalar aleminde pilotluğa devam. Merak etmeyin bu arada biz uçarız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
737 FO rumuzuyla yazmış ama adamın pilot olmadığı meslek ile ilgili yazdıklarından belli. Amerika da vasat dediğin bir havayolu kaptanı 30-40 bin dolar maaş alır. Herkese de nasip olmaz. Kendini kandırma kardeş biz biliyoruz nerede ne olduğunu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amerika ~ 9 yıl önce
Sen hic hayatinda ABD'ye gitmemissin galiba,o maas F/O lar icin yillik gelir.Bilmiyorsan ac google amcana sor,ingilizce bilmiyorsan google xlater'ini da kullanabilirsin
Amerika ~ 9 yıl önce
Sen hic hayatinda ABD'ye gitmemissin galiba,o maas F/O lar icin yillik gelir.Bilmiyorsan ac google amcana sor,ingilizce bilmiyorsan google xlater'ini da kullanabilirsin
Amerika ~ 9 yıl önce
Sen hic hayatinda ABD'ye gitmemissin galiba,o maas F/O lar icin yillik gelir.Bilmiyorsan ac google amcana sor,ingilizce bilmiyorsan google xlater'ini da kullanabilirsin
Amerika ~ 9 yıl önce
Sen hic hayatinda ABD'ye gitmemissin galiba,o maas F/O lar icin yillik gelir.Bilmiyorsan ac google amcana sor,ingilizce bilmiyorsan google xlater'ini da kullanabilirsin
Amerika ~ 9 yıl önce
Sen hic hayatinda ABD'ye gitmemissin galiba,o maas F/O lar icin yillik gelir.Bilmiyorsan ac google amcana sor,ingilizce bilmiyorsan google xlater'ini da kullanabilirsin
737 F/O ~ 9 yıl önce
Öyle bir yazılmış ki sanki piloltluk için üstün zeka gerekiyor.THY'nin yarısı üniv. kazanamamış,özel üniv. mezunu bir baltaya sap olamamış kaptan cocukları ile dolu .Onlar bile pilotluk yapabiliyorsa lise mezunu ortalama zekaya sahip herkes pilot olabilir.Parası olan herkes yapabilir.Ama gel gör ki bizim pilotların çoğu kendilerini astronot zannettiklerinden ülkemizde çok üstün bir meslek olarak görülür. Amerikada ise şoförlükle aynı kategoridedir. Ben memnunum çok da severek yapıyorum ama piyasada kendini birşey zanneden,instagramdan,AVM'de,üniversite önlerinde üniformalı gezerek kız düşürmeye çalışan pilot çok.Lafım onlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pltlar ~ 9 yıl önce
Pilotlar gece gündüz uçar, çalışır, Para kazanır...biriktirir, ev, emlak, v.s. Alır, stoklar...Sonra erken yaşta ölür...Paraları da Damatlar, Gelinler yer bitirir...sonrada rahmetli az para yapmiş ! Derler...Gerçek te, Araştırılacak konuda budur....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Vayyy anassssını sayın seyirciler beaa. Biri pilotlar aptaldır demiş. Ba ba ba ba bak lafa....... Tuttuğumuz levye sana girsin mi ki aptalız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Terbiye diyen: Bunca pilotu hedef tahtasına koyup aptal diyen salak diyen edepli, biz edepsiziz di mi? Yurdumda bu mesleği Ordumuzdan, mühendislikten, doktorluktan ve birçok kalifiye meslekten gelen vatan evlatları yapıyorken siz herkesi baba parasıyla pilot olmuş kategorisine koyup salak diyeceksin, aptal diyeceksin, bu edepli olacak ama orada bir pilot isyan etti diye edepsiz olacak öyle mi? Sen önce yazılmış yorumları oku. Ben de meslektaşımın dediğini tekrar ediyorum. Gelin aletimizi de inceleyin. Elinize alıp yakından bakın bakalım nasılmış. Size bu cümleler az bile. Ezik-kompleksli insanımsı siluetler sizi. Haydi yallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Her parası olan pilot oluyor diyen arkadaşlar yok öyle bir dünya onu söyleyeyim hee 3. Sınıf uçuş okullarına giderseniz evet parayı kapmak için zarla zorla mezun ediyorlar bu mantıkla çalışan üniversite düşün ne kadar doğru olur siz karar verin amaa gelin iyi okullara 2 tane var zaten ası lazım değil bilen biliyor bak bakalım salaklar nasıl eleniyor paraları geri ödenerek suratınada senden pilot olmaz uğraşma diyerek hadi uçuş yeteneği iyi diyelim kafa çalışmıyorsa bak bakalım duydunuzmu hiç bilmiorum ama atpl diye bi sistem var 14 dersten olusur kendileri ortalama bir ders de 700-800 soru içerir bak bakalım onları vermek nekdr kolay bastınya parayı sen kolay yaa retake üzerine retake olanlarıda görüyoruz adamda kafa yok naapsın sizin gibilerden bahsediyorum alta yorum yazanlardan biride yazmış eşi sevgilisyle yer diye valla öyle bir yorum yapmışsınli yediğin boynuzu buradan gördük acısını parayı basıp pilot olanlardan çıkarmaya çalışıyorsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 9 yıl önce
Herhangi bir lise mezunu, ortalama zekada bir insanın yapabileceği bir meslektir Pilotluk....Araştıracak bir şey yoktur...Doktor, Mühendis, Avukat, Ekonomist, Subay...v.s. Olmak için Yüksek Tahsil gerekir, ama Pilot olmak için gerekmez....Okuyamayan, Üniversite kazanamayan, çocukları; Bastırırsın parayı , Pliot yaparsın....olur biter.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DLR-2 ~ 9 yıl önce
DLR-2 adı altında 2 Alman psikologla Türk bir adaya ing dilinde karakter değerlendirmesi yapmak son derece sağlıksız bunu bu tür mülakatları yapan psikologlar belirtiyor.Bir adayı kendi anadilinde tanıyabilirsin doğru olarak. Ancak ne yazık ki nasıl bir hayranlıktır ki hala DLR-2 süreci uygulanıyor. Germanwings acı bir örnektir DLR-2 'nin ne kadar güvenilir bir mülakat olduğu sorusuna cevap olarak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000