24 Mart 2015, Salı 12:27:47

PİLOTLARI BU KOLTUKLAR KURTARIYOR

Son günlerde askeri uçak kazalarının ardından gündeme gelen fırlatma koltukları 50 yılı aşkın bir süredir özellikle askeri havacılıkta kullanılıyor. Fırlatma koltukları ile şu ana kadar 12 binden fazla atlayış yapıldı ve binlerce pilotun hayatı kurtuldu.
  • O sandalyeyi kullananların sonrasında neler yaşadığınıda atlayanlara sormak lazım. Kaçına aferin doğru kararı verdin denilmiş acaba?
  • KOLTUK , Arkadaş seni çok yıpratmışlar anlaşılan, biraz nefes al rahatla. Sen kabiliyet yoksunu ve birde artist olursan her daim yıpranırsın ! Anlaşılan 25 dereceden fazla yatış göremeyenlerdensin, yazık sana ! Uçak yanıyorsa atlayacaksın tabii düdük! Bu da bir eğitimin parçasıdır. Esas senin gibileri görüyoruz , egodan patlarcasına kasılan ! Ama ILS fauls capture olunca panikten saçmalayan da malesef senin gibiler abicim.
  • Koltuk aferin işi çözmüşsün yabancılara olan ilgin fazla anladığım kadarıyla ama bak senin hayran olduğun yabancı pilotların uçaklarında düşüyomuş bilgili koltuk bilge koltuk.
  • pilotları koltuklar kurtarmaz. egolarını kontrol edebildiklerinde,mütevazi olmayı başarabildiklerinde,çok çalışıp kendilerini dünya standartlarına yükseltebildiklerinde kurtarırlar.eğitim kurtarır.koltuk kurtarmaz.
  • Resimde kullanılan test modelinin Phantom olması da çok manidar...

Son günlerde askeri uçak kazalarının ardından gündeme gelen fırlatma koltukları 50 yılı aşkın bir süredir özellikle askeri havacılıkta kullanılıyor. Fırlatma koltukları ile şu ana kadar 12 binden fazla atlayış yapıldı ve binlerce pilotun hayatı kurtuldu.

İkinci Dünya Savaşı sırasında pilotlara paraşüt verilmiş, ancak bir çok pilot, uçağın içinden çıkamadığı için, paraşütlerini kullanamadan ölmüştü. Günümüzde fırlatma koltukları basit eğitim uçaklarından uzay mekiklerine kadar bir çok askeri uçakta standart olarak bulunuyor. Ancak ilk günden bu yana 4. nesil koltuklar akıllı sistemleri ile pilotun en az hasar ve en hızlı şekilde uçaktan çıkmasını ve paraşütünün açılması üzerine geliştiriliyor. İlk koltuklar yere 500 metre yükseklikten aşağıdaki mesafelerde çalışmıyordu. Pilotların kurtulma şansı daha azdı. Ses hızından iki kat daha hızlı uçakların 1960'lı yıllarda imaliyle birlikte yeni nesil koltuklara ihtiyaç doğdu. Ortaya 'sıfır-sıfır' adı verilen koltuklar çıktı. Pilot, kalkıştan vazgeçse veya yerde dururken bir patlama olsa bile koltuklar fırlayarak pilotların kurtulmalarını sağlayabiliyordu.

PİLOTLAR KOKPİTİ DAHA EMNİYETLİ BULUYOR

Birçok havacılık psikoloğuna göre pilotlar atlama kararını kolay veremiyor. Bunun sebeplerinin başında kendilerini kokpitte daha emniyetli hissetmeleri. Ancak bu duygu onların bazen geç kalmalarına sebep olabiliyor. Geç alınmış atlama kararı kötü sonuçlara sebebiyet veriyor. Malatya ve Konya’da düşen uçaklardaki gibi uçak önce arkadaki pilot koltuğu fırlıyor, daha sonra öndeki. Fırlatma işlemi ile birlikte koltukta bulunan özel cihaz sinyal vermeye başlıyor. Bu sinyal izlenerek arama-kurtama operasyonu gerçekleştiriliyor.

Pilotun kolu çekmesinin ardından uçağın camları yani kanopisi fırlıyor. Bazı Avrupa imalatı uçaklarda kanopinin çerçevesi yerine şeffaf kısmı patlayıcı ile dağıtılıyor. Arkasından koltuk uçağın yerden yüksekliğine, hızına ve pozisyonuna göre fırlatılıyor. Çoğunlukla fırlatma işlemi öne doğru gerçekleştiriliyor. Çünkü arkaya doğru yapılacak fırlatmada koltuk ve pilotun kuyruğa çarparak yaralanma riski bulunuyor. Koltuk fırladıktan ve paraşütün açılması için emniyet irtifasının alınması gerekiyor. Bu sırada koltuğun arkasından küçük bir paraşüt açılıyor.

PİLOTLARI BU KOLTUKLAR KURTARIYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
O sandalyeyi kullananların sonrasında neler yaşadığınıda atlayanlara sormak lazım. Kaçına aferin doğru kararı verdin denilmiş acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
KOLTUK , Arkadaş seni çok yıpratmışlar anlaşılan, biraz nefes al rahatla. Sen kabiliyet yoksunu ve birde artist olursan her daim yıpranırsın ! Anlaşılan 25 dereceden fazla yatış göremeyenlerdensin, yazık sana ! Uçak yanıyorsa atlayacaksın tabii düdük! Bu da bir eğitimin parçasıdır. Esas senin gibileri görüyoruz , egodan patlarcasına kasılan ! Ama ILS fauls capture olunca panikten saçmalayan da malesef senin gibiler abicim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Koltuk aferin işi çözmüşsün yabancılara olan ilgin fazla anladığım kadarıyla ama bak senin hayran olduğun yabancı pilotların uçaklarında düşüyomuş bilgili koltuk bilge koltuk.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
koltuk ~ 9 yıl önce
pilotları koltuklar kurtarmaz. egolarını kontrol edebildiklerinde,mütevazi olmayı başarabildiklerinde,çok çalışıp kendilerini dünya standartlarına yükseltebildiklerinde kurtarırlar.eğitim kurtarır.koltuk kurtarmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 9 yıl önce
Resimde kullanılan test modelinin Phantom olması da çok manidar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000