30 Mayıs 2014, Cuma 17:05:50

PİLOTLAR NEDEN TSK'DAN İSTİFA EDİYOR?

Hava Kuvvetleri’nden istifa eden savaş pilotlarının sadece daha yüksek maaş nedeniyle ayrılmadığı kaydedildi.
  • Çok komik muhabbetler ne bir pilot çok olağanüstü bir meslek sergiliyor nede piyasa pilota aç her zaman ayağın karaya basmalı gerisi yalan. Pilot olsan ne olmasan ne.
  • F4 ve F16 pilotlarının G kuvvetleri yüzünden kılcal damarları çatlıyormuş da bu yüzden dog fighting'i bile kısa kesiyorlarmış; zaten Hava K'den bu nedenle ayrılıyorlarmış... Baştan aşağı asparagas bir haber-yorum bu! Bu uçaklarda binlerce saat uçan, mecburi hizmeti bittikten sonra da istifa etmeyip görevine zevkle devam eden, hiçbir maluliyete uğramayan gelmiş geçmiş binlerce Türk pilotu var; başka ülkelerdekileri de sayarsak yüzbinleri buluruz. Bu uçaklarda normal sortilerde 3-5 G'nin üstüne çıkılmaz, zaten G yükselmeye başlayınca koruyucu G-suit'ler otomatik olarak devreye girer, pilot anti-G manevrası yapar, vs... Yüksek G çekilen (Max. 9 G) uçuş safhaları azdır ve kısa sürelidir, o zaman gerçekten bacaklarda, kollarda bazı küçük kılcal damar kanamaları olabilir ama bunlar zararsızdır, ayrıca beyinde olmaz. Hava K'den ayrılıp uçuşa sivil pilot olarak devam etmek bir tercih sorunudur; bunun başka ülkelerdeki gibi çeşitli sebepleri vardır, ama sebep haberde altı çizilen değildir.
  • Şu yabancı hayranı deliyle muhatap olmayın. İt ürür kervan yürür beyler. Bu devran geçmeye yakındır. Böylelerinin de sonu belli zaten. Bırakın gitsin. Atasözü: Köpekler istedi diye atlar ölmezler! Anlayana...
  • Boşuna uğraşmayın. Menderes deyince çıktı ortaya hangi tebaa dan olduğu. Kuyruk acısı çok derinlerde bunun. Pilotlarımızla ilgili de çok acı anıları var belli ki. Tabi tabi şirket kurtuldu. Ayda Türk pilot 20 bin alırken yabancı 60 bine mal oluyor. Senin gibi vatan düşmanlarına da bu yaraşır. İşin tuhaf tarafı zaten pilot olmadığını belli ettin. Bir b.k bildiğin de yok. Bu da ortaya çıktı. Bir halt bilmeden ahkam kestiğin de belli de işte. Senin gibi zır cahil takımıyla burada boşuna yorumlaşıyoruz. O dediklerin önce 5000 askerimizin kanını elinden yıkayıp öyle ölseydi bari. Ha unutmadan senin hayran oldukların dev gibi uçak fabrikamızı ABD istedi diye tencere fabrikası yaptı. Ama senin gibi koyunlar için farketmez. Kavalın peşinden gidiyorsun. Yeter sana. Dikkat et de yabancı hayranlığın bir yerde patlamasın. Yakındır zaten.
  • Her kimsen benim adım Atilla. 320 de kaptanım. Beni herkes tanır. Nam I diğer Reis. Yüreğin yiyorsa sen de yaz adını da görelim. Biz sanal delikanlı değiliz. Senin gibi yabancı hayranlarına pabuç da bırakmam. Her kimsen derdini gel yüzüme konuş. Hava kuvvetlerinden değilim. Ama hiçbirine laf söyletmem. Toz da kondurmam. Delijanlıysan karşıma çık. Bir hesabın varsa görelim.
  • Pilotluğu bana Hava Kuvvetleri kökenli hocalarım öğretti. Hepsine Allah selamet versin. Hepsinden Allah razı olsun. Haklarını helal etsinler. Nokta. Bu da yabancı hayranlarına kapak olsun.
  • Demek yabancı pilotlar uçağı türbülansa sokmuyor. Onlar ayrıcalıklı, türbülanstan muaf yani. Ben çook yabancının yanında FO uçtum. Hebelep hübelep oldukları onlarca vaka hatırlarım. Senin afran tafran kime be ezik.
  • I phone a cevap yazana: Yabancı pilotlar sayesinde ha. Komiksin komik. İki defa kaza kırımdan zor kurtuldu uçaklar. THY yabancı kaptanlarının elinden kumanda alan Türk FO lar sayesinde. Senin gibi yabancı hayranları mümkünse benim uçağıma binmesin. Haram zıkkımdır sana. Ayrıca ne ekersen onu biçersin yazmışsın. O zaman ayrılana da laf edemezsin. Deniz kuvvetlerinde gemilere kumanda edecek komutan kalmadı. Sen neyden bahsediyorsun? Ayrıca hırsızlık yolsuzluk almış başını, müteahhit diyor ki bu milletin a. k. yacağız.. E tabi senin gibilere de böylesi yaraşır. Keser döner sap döner. Yabancı hayranı. Bunu unutma. Adını yaz da bilelim o kadar yürekliysen
  • yazılan tamamen yalan. ayrılma sebebi daha çok para kazanma hırsıdır. Ayrıca ayrılan sayısı o kadar değildir. Sansasyon yaratıp devletten zam koparma amaçlıdır.... kimse kimseyi kandırmasın. G ye maruz kaldın yoruldun diye de görevden alınanı duymadım. Bu bir ajitasyondur.
  • Askeri pilot ve personel maaşı belli orata girerken hepsi biliyordu. Şimdi kimse maaşım az diye ağlamasın. Devletin milyonları çöpe gidiyor.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre F-16 ve F-4 savaş uçaklarıyla uçarken yüksek seviyede maruz kaldıkları G kuvveti nedeniyle “yıpranma ihtimali” olan pilotlar yer görevlerine alınıyor. Mecburi hizmet süresini dolduran savaş pilotları, yer görevini kabul etmeyerek istifa ediyor. 2014 başında 74 savaş pilotu istifa etmişti.

KILCAL DAMARLAR PATLIYOR

Özellikle F-16 pilotlarının maruz kaldığı “G kuvveti” uçak aşağı veya yukarı sert manevralar yaptığı zaman ortaya çıkıyor. G kuvveti ile yapılan manevralarda pilotun vücudundaki kan aşağı doğru inerken beyne, yukarı doğru yükselirken de ayaklara hücum ediyor. Aşağı doğru sert manevralarla alçalırken ortaya çıkan “negatif G” kuvvetinin ise en tehlikesi olduğunu belirten askeri kaynaklar bu durumda pilotun beynine kanın hücum etmesinden sonra ölümcül tehlikelerin ortaya çıkabileceğini belirtti. Göreve yeni başlayan pilotlarda yüksek G kuvvetlerine maruz kaldıklarında vücutlarındaki kılcal damarlar patlıyor. Bu nedenle sık sık sağlık kontrolünden geçirilen savaş pilotlarında ortaya çıkan en küçük sağlık problemi F-16 ile uçmalarına yasak getiriyor. Uzun süre savaş uçaklarıyla uçan pilotlar bu nedenle bir sağlık sorunları olmasa bile olası riskleri önlemek amacıyla uçuştan alınıyor.

ÖNCE KÜSKÜNLÜK SONRA İSTİFA

F-16 ile uçtuktan sonra yer görevini kabul etmediklerini komutanlarına ileten pilotların çoğu zorunlu hizmet sürelerini de doldurdularsa istifa ediyor. Hava Kuvvetleri’nde F-16 ile uçabilmenin havacı subaylar arasında gelinen en üst nokta olarak tarif edildiğini belirten kaynaklar, F-16 ile uçuş görevinden alınan pilotların bir süre küskünlük yaşadıktan sonra istifaya yöneldiklerini kaydetti.

SOLOTÜRK EN ZORU

TSK’daki pilot istifaları en son Solo Türk gösteri ekibinin komutanı Binbaşı Yalın Ahbab ile gündeme gelmişti.

Binbaşı Ahbab da istifasının ardından, “Her titreşimini hissedebildiğim, egzoz kokusu burnuma parfüm; tiz hava alığı sesi kulağıma ninni gibi gelen, Gücünü yüreğimle; kıvraklığını kendi bedenimle bütünleştirdiğim, Beni hiçbir zaman mahcup etmeyen F-16 ‘Savaşan Şahin’im ile son uçuşumu yaptım. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Hava Kuvvetleri’ni yurt içi ve dışında temsil etmenin verdiği gurur, duyduğum haz paha biçilemez” açıklamasında bulunmuştu.

Askeri kaynaklar Solo Türk uçağı gibi üzerinde fazladan yakıt tankı olmayan F-16’ların hafif oldukları için daha yüksek G kuvveti yarattıklarını kaydetti.

İT DALAŞINI BİLE BİTİRİYOR

Yüksek manevra kabiliyeti olan savaş uçaklarının Ege’de de görev yaptığını belirten bir askeri kaynak, Yunanistan ile Ege denizinde yaşanan it dalaşlarının da G kuvveti nedeniyle bir süre sonra bitirildiğini kaydetti. Yunan ve Türk pilotları keskin manevralar nedeniyle maruz kaldıkları kan basıncına dayanamayarak bu it dalaşını sonlandırıyor. (Hürriyet)

PİLOTLAR NEDEN TSK'DAN İSTİFA EDİYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (64)

Havacı ~ 10 yıl önce
Çok komik muhabbetler ne bir pilot çok olağanüstü bir meslek sergiliyor nede piyasa pilota aç her zaman ayağın karaya basmalı gerisi yalan. Pilot olsan ne olmasan ne.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dr. M. Çetingüç ~ 10 yıl önce
F4 ve F16 pilotlarının G kuvvetleri yüzünden kılcal damarları çatlıyormuş da bu yüzden dog fighting'i bile kısa kesiyorlarmış; zaten Hava K'den bu nedenle ayrılıyorlarmış... Baştan aşağı asparagas bir haber-yorum bu! Bu uçaklarda binlerce saat uçan, mecburi hizmeti bittikten sonra da istifa etmeyip görevine zevkle devam eden, hiçbir maluliyete uğramayan gelmiş geçmiş binlerce Türk pilotu var; başka ülkelerdekileri de sayarsak yüzbinleri buluruz. Bu uçaklarda normal sortilerde 3-5 G'nin üstüne çıkılmaz, zaten G yükselmeye başlayınca koruyucu G-suit'ler otomatik olarak devreye girer, pilot anti-G manevrası yapar, vs... Yüksek G çekilen (Max. 9 G) uçuş safhaları azdır ve kısa sürelidir, o zaman gerçekten bacaklarda, kollarda bazı küçük kılcal damar kanamaları olabilir ama bunlar zararsızdır, ayrıca beyinde olmaz. Hava K'den ayrılıp uçuşa sivil pilot olarak devam etmek bir tercih sorunudur; bunun başka ülkelerdeki gibi çeşitli sebepleri vardır, ama sebep haberde altı çizilen değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Şu yabancı hayranı deliyle muhatap olmayın. İt ürür kervan yürür beyler. Bu devran geçmeye yakındır. Böylelerinin de sonu belli zaten. Bırakın gitsin. Atasözü: Köpekler istedi diye atlar ölmezler! Anlayana...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Boşuna uğraşmayın. Menderes deyince çıktı ortaya hangi tebaa dan olduğu. Kuyruk acısı çok derinlerde bunun. Pilotlarımızla ilgili de çok acı anıları var belli ki. Tabi tabi şirket kurtuldu. Ayda Türk pilot 20 bin alırken yabancı 60 bine mal oluyor. Senin gibi vatan düşmanlarına da bu yaraşır. İşin tuhaf tarafı zaten pilot olmadığını belli ettin. Bir b.k bildiğin de yok. Bu da ortaya çıktı. Bir halt bilmeden ahkam kestiğin de belli de işte. Senin gibi zır cahil takımıyla burada boşuna yorumlaşıyoruz. O dediklerin önce 5000 askerimizin kanını elinden yıkayıp öyle ölseydi bari. Ha unutmadan senin hayran oldukların dev gibi uçak fabrikamızı ABD istedi diye tencere fabrikası yaptı. Ama senin gibi koyunlar için farketmez. Kavalın peşinden gidiyorsun. Yeter sana. Dikkat et de yabancı hayranlığın bir yerde patlamasın. Yakındır zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Her kimsen benim adım Atilla. 320 de kaptanım. Beni herkes tanır. Nam I diğer Reis. Yüreğin yiyorsa sen de yaz adını da görelim. Biz sanal delikanlı değiliz. Senin gibi yabancı hayranlarına pabuç da bırakmam. Her kimsen derdini gel yüzüme konuş. Hava kuvvetlerinden değilim. Ama hiçbirine laf söyletmem. Toz da kondurmam. Delijanlıysan karşıma çık. Bir hesabın varsa görelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Pilotluğu bana Hava Kuvvetleri kökenli hocalarım öğretti. Hepsine Allah selamet versin. Hepsinden Allah razı olsun. Haklarını helal etsinler. Nokta. Bu da yabancı hayranlarına kapak olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Demek yabancı pilotlar uçağı türbülansa sokmuyor. Onlar ayrıcalıklı, türbülanstan muaf yani. Ben çook yabancının yanında FO uçtum. Hebelep hübelep oldukları onlarca vaka hatırlarım. Senin afran tafran kime be ezik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
I phone a cevap yazana: Yabancı pilotlar sayesinde ha. Komiksin komik. İki defa kaza kırımdan zor kurtuldu uçaklar. THY yabancı kaptanlarının elinden kumanda alan Türk FO lar sayesinde. Senin gibi yabancı hayranları mümkünse benim uçağıma binmesin. Haram zıkkımdır sana. Ayrıca ne ekersen onu biçersin yazmışsın. O zaman ayrılana da laf edemezsin. Deniz kuvvetlerinde gemilere kumanda edecek komutan kalmadı. Sen neyden bahsediyorsun? Ayrıca hırsızlık yolsuzluk almış başını, müteahhit diyor ki bu milletin a. k. yacağız.. E tabi senin gibilere de böylesi yaraşır. Keser döner sap döner. Yabancı hayranı. Bunu unutma. Adını yaz da bilelim o kadar yürekliysen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone a cvp ~ 10 yıl önce
aman deniz kuvvetlerinde gemi idare edecek zabit kalmasın sorun değil.kalmaması daha iyi en azından yeni bir dumlupınar faciası yaşanmaz artık..menderes yaşasaydı zaten gerekte kalmayacaktı sen anladın onu... serdümen gemiyi kumanda ediyor hiçte sorun değil yani...hee yabancılar sayesinde şirket paçayı kurtardı yoksa o kadar adamı niye alsın?kendiniz bile güvenemeyip çoluk çocuğu yabancı şirketle uçuruyorsunuz bana hikaye anlatma.... sen adını yazda sonra ben yazarım çok yürekli arkadaş...
airman ~ 10 yıl önce
yazılan tamamen yalan. ayrılma sebebi daha çok para kazanma hırsıdır. Ayrıca ayrılan sayısı o kadar değildir. Sansasyon yaratıp devletten zam koparma amaçlıdır.... kimse kimseyi kandırmasın. G ye maruz kaldın yoruldun diye de görevden alınanı duymadım. Bu bir ajitasyondur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demogoji ~ 10 yıl önce
Askeri pilot ve personel maaşı belli orata girerken hepsi biliyordu. Şimdi kimse maaşım az diye ağlamasın. Devletin milyonları çöpe gidiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000