29 Mayıs 2016, Pazar 09:39:10

Pilotlar artık uçağı düşünceyle uçuracak

Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarından Mathan: "Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek' dedi.
  • Demek bundan sonra uçaklar daha kolay düşecek.
  • ise alirken artik zihin okuyucu ile politik sorulara cevap vermemizi isterler.. zaten simdi utanmasalar yalan makinasine sokacaklar..
  • Sonuçta düşünce bu, insan saniyede bile bir sürü şey düşünüyor, hadi uçak hakkında yanlış bişey düşündü diyelim. Ne olacak?
  • Cok tehlikeli ve de sakincali bir durum. Durun, ucagi bu yagmurlu ve rüzgarli havada düsünce gücümle indirecem derken kabine güzel bir hostes girerse ne olacak?
  • Şimdi asker köken li pilot ah ulan eski günler deyip f16 sini düşünemicek mi düşünürse uçak taklaya gelir :)
  • Bizim uçaklar dümdüz değişiklik olmadan gidecek demekki
  • O zaman 80 yaşındaki emekli kaptanlara ver mavi şekeri kaldırsınlar uçağı
  • ben arada "şu master switch i off yapsam nolur acaba" diye düşünüyorum. yok, gelmez bu iş bize.
  • Oda bişey mi, asker abilerim eskiden beri düşünce gücüyle uzaya bile çıkıyorlar
  • Kaşınıyosunz bi yerinizde durun, gidin kanserin çaresini bulun...

Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarından Mathan: "Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek. Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak"

Beyinden gelen sinyalleri algılayacak sistemin de aralarında bulunduğu ileri teknolojilerin hayata geçirilmesiyle pilotların iş yükü azalacak, uçuşlar daha güvenli hale gelecek.

Türkiye’de de yatırım yapan, ABD merkezli uzay ve havacılık sistemleri üreticisi Honeywell'in, "sentetik uçuş sistemi, dokunmatik ekran, sesle kontrol, beyin izleme" teknolojilerinde gelinen son nokta, ABD'nin Arizona eyaletine bağlı Phoenix kentinde basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Pilotların kokpitlerde daha etkili olabilmeleri için insan beynini izleyerek, kişinin bilişsel durumuna müdahalede bulunabilecek algoritma ve yazılımlar üzerinde çalışan şirket, iş yükü ve dikkat gibi değişkenlerin tek değerli çıktısını veren beyin aktivitesinin modelini oluşturarak, uçuşları daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.

Honeywell Havacılık'ın Beyin İzleme Laboratuvarı'nda görev yapan bilim insanlarından Santosh Mathan, beyinle ilgili çalışmaların, yorgunluk ve insan performansının düşük olduğu durumlarda, uçak otomasyonunun daha akıllı kullanılmasını sağlayacağını söyledi.

Mathan, uzay ve havacılıkta insan beyni ile ilgili çalışmaların uzun bir döneme dayandığını işaret ederek, "Pilotun uçağı kullanırken yapmak istediği bir hareketi, beyinden gelen sinyali algılayacak olan sistemle otomatik pilot yapabilecek. Uçağı sağa döndürmek isteyen pilotun isteği, beyinden gelen sinyaller, algori̇tmalarla algılanacak ve otomatik pilot bunu yerine getirecek. Artık pilotların elleri serbest, beyinleriyle uçakları uçurmaları mümkün olacak." diye konuştu.

Dokunmatik ekran teknolojisi hakkında bilgi veren bilim insanı Sonia Dodd da pilotun önündeki tablet büyüklüğündeki tek bir dokunmatik ekranla aviyonik sistemlerin kontrolünü sağlayacağını söyledi. Dodd, pilotun artık geleneksel topuzlara, anahtarlara, diğer denetim ve görüntüleme cihazlarına dokunmasına gerek kalmayacağını belirtti.

Mühendis Roger Burgin de şirketin üzerinde çalıştığı sesle kontrol ve ses tanıma sistemi sayesinde pilotun herhangi bir ekrana bakmadan ve dokunmadan komut verebileceğini ifade etti. Burgin, sistemin, pilotların iş yükünü azaltacağını, daha güvenli uçuşa olanak sağlayacağını anlattı.

Pilotlar artık uçağı düşünceyle uçuracak

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Balım ~ 8 yıl önce
Demek bundan sonra uçaklar daha kolay düşecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ztk ~ 8 yıl önce
ise alirken artik zihin okuyucu ile politik sorulara cevap vermemizi isterler.. zaten simdi utanmasalar yalan makinasine sokacaklar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tehlike ~ 8 yıl önce
Sonuçta düşünce bu, insan saniyede bile bir sürü şey düşünüyor, hadi uçak hakkında yanlış bişey düşündü diyelim. Ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Düsünce Sucu ~ 8 yıl önce
Cok tehlikeli ve de sakincali bir durum. Durun, ucagi bu yagmurlu ve rüzgarli havada düsünce gücümle indirecem derken kabine güzel bir hostes girerse ne olacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Trolley ~ 8 yıl önce
Şimdi asker köken li pilot ah ulan eski günler deyip f16 sini düşünemicek mi düşünürse uçak taklaya gelir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Suat ~ 8 yıl önce
Sizin f-16 bir yerinize mi giriyor
Flypgs ~ 8 yıl önce
Bizim uçaklar dümdüz değişiklik olmadan gidecek demekki

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Skyliner ~ 8 yıl önce
Kardeşim sen bizi güldürdün allahta senş güldürsün :))
Mavi şeker ~ 8 yıl önce
O zaman 80 yaşındaki emekli kaptanlara ver mavi şekeri kaldırsınlar uçağı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 8 yıl önce
ben arada "şu master switch i off yapsam nolur acaba" diye düşünüyorum. yok, gelmez bu iş bize.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Skyliner ~ 8 yıl önce
Dostum çok düşünme Fcom, Fctm,Afm oku biraz cevabını görürsün
skyliner ~ 8 yıl önce
ya ne kadar akıllı adamsın, valla hiç bilmiyorum kapatırsak nolur, açıp öğreneyim bari. teşekkürler süpermen
Muhittin ~ 8 yıl önce
Oda bişey mi, asker abilerim eskiden beri düşünce gücüyle uzaya bile çıkıyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 8 yıl önce
Kaşınıyosunz bi yerinizde durun, gidin kanserin çaresini bulun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000