02 Kasım 2014, Pazar 08:47:04

PİLOT VE HOSTESLER DE UÇAKTA UYUR

Uzun ve sıkıcı seyahatler, son teknolojiye sahip uçaklarda eğlenceli hale dönüşmeye başladı. Uçuşlar, ikram edilen birbirinden lezzetli menülerin yanı sıra koltuklara monte edilen eğlence sistemleri sayesinde daha keyifli hale geliyor.
  • Anket yapılıp uçuş ekibinin beklentileri öğrenilmeliydi. On dakikalık sıcak jakuzi keyfi tüm yorgunluğu alırdı.
  • Andrid uygulamasindan haha rumuza: Dostum ben zaten bu isi yapmiyorum. Uzun yillardir ucak teknisyeniyim. Ancak calisan ve bu isi yapan insanlarin nasil yaptigini daha iyi anlayabilesin diye gercekci olmaya davetiyeydi benimki. Sen ne is yapiyorsun bilmiyorum ama havacilikta isler senin algilayabildigin kadar basit ve siradan yurumuyor. Eskiden sirkette onemli degildi havaalaninda ise girdimi insan sulalesi kurtulur gozuyle bakilirdi ama simdi hickimse anlatildigi gibi yatarak para kazanamiyor. Allah c.c. ya sukurler olsun is de var parasida guzel ancak karsiligi da senin anlamak ve hafife almak istedigin gibi degil. Kimine sofor kimine garson kimine tamirci dersiniz ama sordugunuz ilk soru koca demir yigini havada nasil ucuyor? olur. En azindan bilgi alinca bir dusunun derim. Canlandirin gozunuzde ve empati yapin.
  • Airporthaber sizin hic hostes arkadasiniz yok mu? Onlarla fikir alisverisinde bulunarak yazilarinizi yazmanizi tavsiye ederim crew garden dunyanin en guzel calisma ortamlarndan biri olmus fakat bir allahin kulunu da orda uyurken gormedim bir de uyuyup dinlenip gidiyorlarmis:)) bu thy calisanlarini sadece guldurur lutfen su haberleri biraz arastirip yapiniz
  • Favorim 777 captan crew rest
  • Yannız fotograftaki ortam süpermiş. Bunca yıllık purserım şu ortamları göremeden gideceğim yahu :(
  • İst-jakarta seferinde 16+1 (flyingchef) ucuslarinda son 4 numara ve sefin hangi sartlarra istirahat ettiginide yazsaymis ya. Aman ne konfor ne konfor...
  • Evet 330-340 larda 6m2 de 6 kisi 777de 10 m2 de 8 kisi super dinleniyorlar. Yedikleri onlerinde yemedikleri arkalarinda. Ozenen varsa hemen meslege baslasin. Tabii 300den fazla kisinin hizmetini gordukten ve hepsinin emniyetinden mesul ve emin olduktan sonra dinlenebileceginizi unutmayin. Anlatirken cok cekici geliyor degil mi?
  • bizim a 330 larda yokmuş o kadar bakındım orta galleyin altına falan bulamadım ;)
  • Cok para aliyorlar....dinlenmesinler!!!!
  • Aslında yani diyorlar ki; hiç eve de gitmeyin hep uçakta yatın kalkın, bize daha çok para lazım, para para para... Bu kapitalist sistem komünizme bile bazen sempati duyduruyorya artık, ne hale geldik...

Uzun ve sıkıcı seyahatler, son teknolojiye sahip uçaklarda eğlenceli hale dönüşmeye başladı. Uçuşlar, ikram edilen birbirinden lezzetli menülerin yanı sıra koltuklara monte edilen eğlence sistemleri sayesinde daha keyifli hale geliyor. Peki, yolculara konforlu uçuş ortamı sağlamaya çalışan pilot ve kabin memurları da, aynı duyguyu paylaşıyor mu?

Pilotların genel olarak aldıkları maaşlardan memnun olduğunu söyleyebiliriz. Özel havayolu şirketlerinde çalışan kabin memurları ise düşük ücretlerden şikayetçi. Ancak uçuş ekibinin ‘en büyük ve ortak sorunu’ ise limitleri zorlayan çalışma saatleri. Bu konuda uluslararası sivil havacılık kurallarını uyguladıklarını ifade eden şirketler, yoğun çalışma temposu nedeniyle yorgun düşen pilot ve kabin memurları için hem havalimanlarında hem de uçaklarda dinlenme alanları tahsis ediyor.

HAVALİMANI VE UÇAKTA DİNLENİYORLAR!

Ekipler, havalimanlarındaki dinlenme salonlarında son hazırlıklarını gerçekleştirirken, uçuşa da moralli şekilde gitme imkânı buluyor. THY’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nda eylülde hizmete açılan ‘Crew Garden Lounge’ adlı Ekip Bahçesi de bunlardan biri. Pilot ve hostesler, son derece lüks tasarlanan bu salonda dinlendikten sonra zinde şekilde uçuşa gidiyor. Ancak, iki uçuş arasında yeterli dinlenme vakti bulamayan ekipler, kısa menzilli uçuşlardaki koşuşturmaca nedeniyle daha da yorgun düşebiliyor. Havayolu şirketleri, uzun menzilli uçuşlarda ise uçakta ekipler için özel tasarlanmış odalar hazırlıyor. Yatak, koltuk, mutfak, dolap, tuvalet ve video-ses sistemleri bulunan bu özel odalar, dinlenme ihtiyacı hisseden uçuş ekibine büyük kolaylık sağlıyor.

PİLOTLARA KOKPİTE YAKIN ODA

Geniş gövdeli uçaklarda hazırlanan dinlenme odaları, uçakların tipine göre farklılık gösteriyor. Pilot ve hostesler, uçuş süresi ve yolcu sayısına bağlı iniş-kalkış gibi kritik durumlar dışında sırayla bu odalarda dinleniyor. İniş ve kalkış dışında kokpitte en az bir kaptan pilot ve bir ikinci pilot bulunması gerekiyor. Üçüncü pilot ise dinlenme odasına gidebiliyor.

Pilotların odaları, uçuştaki olası aksiliklere acil müdahalede bulunulması amacıyla kokpite yakın yerlere yapılıyor. Airbus 330 ve Airbus 340 tipi uçaklardaki pilot dinlenme odası, ön mutfakla kokpit arasında bulunuyor. Boeing 777 tipi uçaklardaki dinlenme odaları ise kokpitin arka tarafında tavanla kabin arasındaki çatı bölümüne yapılıyor. Buraya merdivenle çıkılıyor.

HOSTESLERE GENİŞ ODA

Kabin memurları ise sayılarının fazla olması nedeniyle uçakta daha geniş odalarda dinleniyor. Airbus 340 ve Airbus 330 tipi uçakların kanadın hemen arkasında, arka kargonun ise ön tarafındaki bölümde kalıyor. Bu alana da, merdivenle iniliyor. Boeing 777 tipi uçaklarda ise uçağın arka tarafındaki mutfağın üst tarafındaki tavan kısmında dinlenme odası hazırlanıyor. Bu bölüme de merdivenle çıkılıyor. (Mustafa GÜN / ZAMAN)

PİLOT VE HOSTESLER DE UÇAKTA UYUR

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Anket yapılıp uçuş ekibinin beklentileri öğrenilmeliydi. On dakikalık sıcak jakuzi keyfi tüm yorgunluğu alırdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Andrid uygulamasindan haha rumuza: Dostum ben zaten bu isi yapmiyorum. Uzun yillardir ucak teknisyeniyim. Ancak calisan ve bu isi yapan insanlarin nasil yaptigini daha iyi anlayabilesin diye gercekci olmaya davetiyeydi benimki. Sen ne is yapiyorsun bilmiyorum ama havacilikta isler senin algilayabildigin kadar basit ve siradan yurumuyor. Eskiden sirkette onemli degildi havaalaninda ise girdimi insan sulalesi kurtulur gozuyle bakilirdi ama simdi hickimse anlatildigi gibi yatarak para kazanamiyor. Allah c.c. ya sukurler olsun is de var parasida guzel ancak karsiligi da senin anlamak ve hafife almak istedigin gibi degil. Kimine sofor kimine garson kimine tamirci dersiniz ama sordugunuz ilk soru koca demir yigini havada nasil ucuyor? olur. En azindan bilgi alinca bir dusunun derim. Canlandirin gozunuzde ve empati yapin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
@35000ft ~ 9 yıl önce
Airporthaber sizin hic hostes arkadasiniz yok mu? Onlarla fikir alisverisinde bulunarak yazilarinizi yazmanizi tavsiye ederim crew garden dunyanin en guzel calisma ortamlarndan biri olmus fakat bir allahin kulunu da orda uyurken gormedim bir de uyuyup dinlenip gidiyorlarmis:)) bu thy calisanlarini sadece guldurur lutfen su haberleri biraz arastirip yapiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Favorim 777 captan crew rest

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Foto ~ 9 yıl önce
Yannız fotograftaki ortam süpermiş. Bunca yıllık purserım şu ortamları göremeden gideceğim yahu :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
İst-jakarta seferinde 16+1 (flyingchef) ucuslarinda son 4 numara ve sefin hangi sartlarra istirahat ettiginide yazsaymis ya. Aman ne konfor ne konfor...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Evet 330-340 larda 6m2 de 6 kisi 777de 10 m2 de 8 kisi super dinleniyorlar. Yedikleri onlerinde yemedikleri arkalarinda. Ozenen varsa hemen meslege baslasin. Tabii 300den fazla kisinin hizmetini gordukten ve hepsinin emniyetinden mesul ve emin olduktan sonra dinlenebileceginizi unutmayin. Anlatirken cok cekici geliyor degil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haha ~ 9 yıl önce
begenmiyorsan yapma kardes. zorla mi calistiriyorlar seni?
onur air ~ 9 yıl önce
bizim a 330 larda yokmuş o kadar bakındım orta galleyin altına falan bulamadım ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok para... ~ 9 yıl önce
Cok para aliyorlar....dinlenmesinler!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Aslında yani diyorlar ki; hiç eve de gitmeyin hep uçakta yatın kalkın, bize daha çok para lazım, para para para... Bu kapitalist sistem komünizme bile bazen sempati duyduruyorya artık, ne hale geldik...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000