29 Haziran 2015, Pazartesi 09:51:16

Pilot adaylarının Macar planını SHGM bozdu

Türkiye’de havacılık veren eğitim kurumlarında başarılı olamayan bazı pilot adayları son dönemde rotasını Macaristan’a çevirdi. Pilot adaylarının tercihi neden Macaristan oldu? İşte ayrıntılar…
  • Bu haberleri okuyunca bir nevi moralim bozuldu. Şu an 17 yaşındayım 5 ay sonra 18 olacağım ve ingilizce eğitimi için İngiltere'ye gideceğim ve sonrasında Macaristan da pilotajlık eğitimi almayı düşünüyordum aynı zamanda Alman vatandaşıyım, yani Macaristan'dan aldığım EASA lisansı ile Almanya da kabul görür mü iş bulabilir miyim?
  • Ayrica,SHGM macardaki oyunu degil,Turkiyedeki soygunu durdursun.Mantiksiz adamlar.Düşünüp,yav macardaki uçağın saati 90 euroyken bende neden 200 euro diyecegine,gitmis macarda neden 90 euro diye soruyorlar.Bu yalanlari ozel okul sahibi bir dumbuk anlatmis belli ki..Tr de aman alti cizilir diye Touch Go bile yaptirmazlar adama.Low approach low approach,sonra logbooka toich go yaz!!Ben macarda 150 e yakin inis kalkis yaptim sadece ppl de!!!Tr de okuyan ogrencileri donumuzda 5 kere sallariz..Bunuda ogrenebileceginoz tek yer,kaptan pilotlara sorun,yurtdisindan gelenmi,TR de okuyanmi!!onlar anlatsin daha ils yaklasmayi bilmeyen mezunlari.
  • Insanlari rahat dudukleyemedi askeriyeden atilma duduk hocalar..tk nin anasini bellediler,sira okullara geldi..gram ing konusamayan çakal tayfasi!!!once imörcinsi demeyi öğrenin!!!
  • merhaba 21 yaşında oğlum ile ilgili macaristanda pilotluk eğitimi almasını düşünüyoruz. iki yıllık elektronik mezunu eğitimler için ön koşul ön imtihan yeterlilik aranıyormu kriterler ney yoksa macaristanda okula kayıt yaptıran herkez kursa dahil oluyormu saygılar
  • Türkiye de PPL alan öğrenci ortalama 30-35 touch&go yapar, macaristan da 150-200 arası. Touch&go yaptı yazıverirler defterine, aslında low approach yapılmıştır. Otorite görmez. Çocuk kaçırmıştır başı, pist kısadır ve göle düşmüştür. Göl tehlikeli diye inmeyi öğrenemezler.Türkiye de yalnıza bırakmazlar, yalnız uçtu yazarlar. Macaristan da tek başınasındır, hocayla da uçsan dokunmazlar kumandaya. zaten hep yalnızsındır. Yüzme bilmesen de suya atarlar. PİC uçuşları sigara içmişler veya sevgilileriyle koklaşmışlar diye dual yapılmaz. Uçak senindir, kanunen kiralar uçarsın, ister yalnız ister kankanla. Lisansın EASA onaylıysa elbette.. JAA (yurdumuzun lisansı)ile uçamazsın bile, safety şarttır controlled airspace de. Macarların en sevdiğim özelliği, yalansız olmaları. nizami dürüst, planlı ve art niyetsiz bu işi öğretme istekleridir. Hem ülkemi hem orayı tecrübe etmiş birisiyim. Yalansız, gaspsız ve en iyi hocalardan uçmayı öğrenmek istiyorsanız, ne paranızı ne de vaktinizi kaptırmayın.
  • Macaristan da ATPL sinavlarina girdim..Benim icin aslinda Türkiye' de alsam çok kolay halledebileceğim bu sınavlar Macaristan da ki sınav sisteminin zorluğu, 15.000 soruluk sürekli güncellenen soru havuzu ile oldukça yorucu geçti.Tam 7 ay sabah akşam ders çalıştım.Bu haberi başka bir haber ararken tekrar görünce yazmak istedim çünkü ben bu haber yayınlandıktan çok sonra bu eğitimi almaya başladım.Zaten bu haberi malum kişilerin hangi amaçla yazdırdığı da net! Anlattıkları şeyler SHGM sınavları için belki gerçek olabilir.5000 soru üzerinden hiç bir şey öğrenmeden sadece ezber yaparak verilen sınavlardan bahsediyorum. Keza Macaristan da aynı gün sabah 9 da ve Sivil Havacılık Merkezinde (asla okulda değil külliyen yalan-okulda yapılan sınav sadece sınav öncesi sınava hazır mısın değil misin babında gayri resmi bir sınav) başlayan ve tek seans ta biten oturum Türkiye de 1 haftada her gün tek bir ders şeklinde uygulanıyor.(Bunun da doğrıçu olduğunu savunmuyorum ama zorluğunu aktarmak için yazdım.)Zaten sınav öncesi tekrar etme şansı olduğu için çok sıkıntı olmadan bu sınavlar 95-100 puanlarla geçilebiliyor.Uzaktan eğitim olayına girince zaten yüzyüze eğitimle bu dersleri anlatabilecek insan sayısı çok az ve o insanların da bu işle uğraşacağını sanmıyorum.Keza bu haberden bir kaç ay sonra Türkiye de de uzaktan eğitime başlandı bazı okullarda.Sonuç olarak şöyle genel olarak kıssadan hisse: Yalanla dolanla hak yiyerek iş yapanlar eninde sonunda bunun bedelini öderler.Günü kurtarmak için koca bir geleceklerini kirlettiklerinin farkında değiller.İnsanlık ölmüş! Editöre not: Bu haberi hala yayında tutarak bu kötülüğe sizde ortak oluyorsunuz!
  • Sghm el falan koymadi cunku eli yok...Sghm oncelikle kendi amatorlugune yansin Allah askina alin arayin sghmyi bir hususa dair basit bir soru sorun gevelemeye baslarlar neden ? Cunku tipik Turk zihniyeti onlar gidip orada cay s_gara yapsinlar maaslari yatsin..ust mercilerdekilerde ucus okullarindan nemalansin... Pekala amca sorarlar adama malum agada siz pasada neden tercih yabanci pilotlarda sizin ulkenizdeki su ahbabiniz ne oldum budalasi ucus okullarinin ogrencileri degil....? Cevabi vermeye gerek yok ...kalite ve profesyonelik...siz anca insanlarin 70 eurosunu alin derdiniz o....sonra mekanlarda kari kizla hangi parayi yiyeceksiniz tabi.. Egri oturun dogru konusun avrupa sizden daha da iyi bu isi biliyor ogrenci egitiyor sizden dahada iyi denetim yapiyor...sizin denetlemeniz de malum adamina gore... Birakinda insanlar ucsun yine olamasin yahut olsun ise giremesin ama 60 70 bin eurolari degil 35 eurolari ziyan olsun be seref yoksunlari...
  • ''Türkiye’de havacılık veren eğitim kurumlarında başarılı olamayan bazı pilot adayları'' şeklinde başlayan, gerçeklerden uzak ve devrik bir haber cümlesi. Ederinden daha yüksek fiyatlardan değil de, başarılı olamadıkları için EASA onaylı Macaristan uçuş okullarına gidiyorlarmış. Çok ilginç.Türkiye henüz EASA nın yanından bile geçemezken? Haber yazılalı 8 ay olmuş, ne yapıldı çok merak ediyorum. Macaristan da eğitim alıp Türkiye' nin önde gelen havayollarında uçan kişiler var, hatta malesef ithal edilen Macar pilotlar da. Yine biz kaybediyoruz.
  • Turkiyedeki en kral okullarda soru dokumanlari veriyor ,gereksiz hbr
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Pilot adaylarının son dönemdeki yeni adresi Avrupa ülkesi Macaristan oldu. Türkiye’de pilot lisansını minimum 55 bin euro ‘ya(165 bin TL) mal eden pilot adaylarının, Macaristan’da pilot lisansını 35 bin euro’ya (105  bin TL) alabildikleri ve tercihlerini bu ülkeden yana kullanmaya başladıkları öğrenildi. Ancak son dönemde Macaristan’da eğitim alan öğrenci sayısı giderek artınca işin aslı da ortaya çıktı.

Macaristan’da ATP teori derslerini yüzde 90 uzaktan eğitimle alan öğrenciler, Macaristan’a gitmeden Türkiye’den derslere katılabiliyor. Okula gitmeden uzaktan eğitimle dersleri alan öğrenciler sadece sınavlar için Macaristan’ın yolunu tutuyor. Ancak burada da devreye okul yöneticileri giriyor. Türkiye’nin aksine sınavları sivil havacılık otoritesi yerine uçuş okulları yapınca öğrenciler soruları alarak sınavlara girebiliyor ve eğitim alanların tamamı başarılı olabiliyor. Türkiye’de sadece teori eğitimler için minimum 5 bin euro ödemek zorunda kalan adaylar, hem soruları bilerek sınavlara katılıyor hem de bu eğitimler için sadece 1700-2000 euro arasında para ödüyor.

Macaristan’da verilen eğitimlerin en can alıcı noktası ise eğitim verilen uçakların ATPL lisansları için uygun olmaması. Türkiye’de yalnız uçuşlar için (PIC) saatine 180-200 euro veren pilot adayları, Macaristan’da tek başına uçuşlar için 70 ila 90 euro arasında para ödüyor. Ancak uçtukları uçakların lisans eğitimleri için uygun olmadığı ultralight ve hatta microlight sınıfındaki uçaklarla eğitimlerin verilebildiği belirtiliyor. Öğrencilerin uçtukları uçaklar log book’ta sadece uçakların tescilleri yer aldığı için tipleri belli olmuyor. Bütün bunlar bir araya gelince Türkiye’de 55 bin euro’ya alınan lisans Macaristan’da 35 bin euro’ya mal edilebiliyor.

SHGM EL KOYDU

Macaristan’da verilen eğitimlere ilişkin iddialar geçtiğimiz günlerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne de ulaştı. SHGM, gelen şikayetler artınca olaya el koydu. SHGM, Macaristan’dan lisans alan öğrencilerin log book’larını incelemeye aldı ve uçulan uçak tiplerinin eğitim için uygun olup olmadığını kontrol etmeye başladı.  SHGM’nin Macaristan sivil havacılık otoritesi ile temasa geçerek oradan lisans alan öğrencilere ait detaylı bilgi isteyeceği ve eğitimleri mercek altına  alacağı, usulsüz eğitim alanlara da yaptırım uygulanabileceği kaydedildi.

©AirportHaber

Pilot adaylarının Macar planını SHGM bozdu

Yorumlar Tüm Yorumlar (134)

Nur ~ 3 yıl önce
Bu haberleri okuyunca bir nevi moralim bozuldu. Şu an 17 yaşındayım 5 ay sonra 18 olacağım ve ingilizce eğitimi için İngiltere'ye gideceğim ve sonrasında Macaristan da pilotajlık eğitimi almayı düşünüyordum aynı zamanda Alman vatandaşıyım, yani Macaristan'dan aldığım EASA lisansı ile Almanya da kabul görür mü iş bulabilir miyim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet ~ 6 ay önce
Macaristan'da aldığınız lisans EASA olduğu için tüm Avrupa'da geçerlidir.
Pilot ~ 6 yıl önce
Ayrica,SHGM macardaki oyunu degil,Turkiyedeki soygunu durdursun.Mantiksiz adamlar.Düşünüp,yav macardaki uçağın saati 90 euroyken bende neden 200 euro diyecegine,gitmis macarda neden 90 euro diye soruyorlar.Bu yalanlari ozel okul sahibi bir dumbuk anlatmis belli ki..Tr de aman alti cizilir diye Touch Go bile yaptirmazlar adama.Low approach low approach,sonra logbooka toich go yaz!!Ben macarda 150 e yakin inis kalkis yaptim sadece ppl de!!!Tr de okuyan ogrencileri donumuzda 5 kere sallariz..Bunuda ogrenebileceginoz tek yer,kaptan pilotlara sorun,yurtdisindan gelenmi,TR de okuyanmi!!onlar anlatsin daha ils yaklasmayi bilmeyen mezunlari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Okyanus ~ 5 yıl önce
Net!!
Pilot ~ 6 yıl önce
Insanlari rahat dudukleyemedi askeriyeden atilma duduk hocalar..tk nin anasini bellediler,sira okullara geldi..gram ing konusamayan çakal tayfasi!!!once imörcinsi demeyi öğrenin!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ünal çulcu ~ 7 yıl önce
merhaba 21 yaşında oğlum ile ilgili macaristanda pilotluk eğitimi almasını düşünüyoruz. iki yıllık elektronik mezunu eğitimler için ön koşul ön imtihan yeterlilik aranıyormu kriterler ney yoksa macaristanda okula kayıt yaptıran herkez kursa dahil oluyormu saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ppl ~ 5 yıl önce
Merhaba sorunuza cevap olarak; İngilizce Icao level 4 sınavının geçilmesi gerekiyor. Onun haricinde sağlık testleri var.
sedat ~ 7 yıl önce
Türkiye de PPL alan öğrenci ortalama 30-35 touch&go yapar, macaristan da 150-200 arası. Touch&go yaptı yazıverirler defterine, aslında low approach yapılmıştır. Otorite görmez. Çocuk kaçırmıştır başı, pist kısadır ve göle düşmüştür. Göl tehlikeli diye inmeyi öğrenemezler.Türkiye de yalnıza bırakmazlar, yalnız uçtu yazarlar. Macaristan da tek başınasındır, hocayla da uçsan dokunmazlar kumandaya. zaten hep yalnızsındır. Yüzme bilmesen de suya atarlar. PİC uçuşları sigara içmişler veya sevgilileriyle koklaşmışlar diye dual yapılmaz. Uçak senindir, kanunen kiralar uçarsın, ister yalnız ister kankanla. Lisansın EASA onaylıysa elbette.. JAA (yurdumuzun lisansı)ile uçamazsın bile, safety şarttır controlled airspace de. Macarların en sevdiğim özelliği, yalansız olmaları. nizami dürüst, planlı ve art niyetsiz bu işi öğretme istekleridir. Hem ülkemi hem orayı tecrübe etmiş birisiyim. Yalansız, gaspsız ve en iyi hocalardan uçmayı öğrenmek istiyorsanız, ne paranızı ne de vaktinizi kaptırmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sen sus sedat ~ 7 yıl önce
Biraz abartıyorsun, bizim uçuş okullarımız son derece kalitelidir. Dünyanın en bilekli pilotları burada yetişir. Orada eğitim ucuz olabilir, fakat burada aldığın eğitimin kalitesi verdiğin paranın kuruşu kuruşuna karşılığıdır. Önyargılı olmayın lütfen.
sen sus sedata ~ 7 yıl önce
TÜRKİYEDE UÇUŞ EĞİTİMİ PALAVRADIR. KALİTE FALAN YOKTUR. Hocan AGL500 e uymaz düşersin. Hocan ingilizce bilmez anlamadığı için seni de kuleyle konuşturmaz. GARMIN kullanmayı bilmez ve daha neler neler
Dlk ~ 7 yıl önce
kesinlikle katiliyorum, iyikide macaristanda yapmışım
Öfkeli arkadaşa ~ 7 yıl önce
Öfkenin altında hangi sebebin yattığını bilmiyorum.Avrupa yı tecrübe ettin mi bilmiyorum. Uçan bir öğrenciye sen sus çat çut pat küt diye kafasına mı vurmalı? Yurdumdan manzara izletirim diyorsan bilemem. Bence bu 'Sen sus Sedat' kafası değişmeli. Böyle bir metodoloji eğitimde artık çok ilkel. Öğrenmeyi ketleyen şiddet ve öfke yanlısı bir kültürün son kalıntısı hitabetin. Dünya çok değişti arkadaşım. Malesef milletimizin onlarca yıl önce hayali olan Türk Sivil Havacılığının gelişmesi ve yükseltilmesi konusunda hayaller suya düştü, çok geç kalındı. Keşke bizler de havacılığı içimize sindirebilseydik bu Macar milleti gibi. Neden güzel tecrübeler eden insanları susturma çabasındasın?
Burak m ~ 6 yıl önce
Serdar taş ve Macaristan'da olanlar okul tavsiyesi verseniz
Pes! ~ 7 yıl önce
Macaristan da ATPL sinavlarina girdim..Benim icin aslinda Türkiye' de alsam çok kolay halledebileceğim bu sınavlar Macaristan da ki sınav sisteminin zorluğu, 15.000 soruluk sürekli güncellenen soru havuzu ile oldukça yorucu geçti.Tam 7 ay sabah akşam ders çalıştım.Bu haberi başka bir haber ararken tekrar görünce yazmak istedim çünkü ben bu haber yayınlandıktan çok sonra bu eğitimi almaya başladım.Zaten bu haberi malum kişilerin hangi amaçla yazdırdığı da net! Anlattıkları şeyler SHGM sınavları için belki gerçek olabilir.5000 soru üzerinden hiç bir şey öğrenmeden sadece ezber yaparak verilen sınavlardan bahsediyorum. Keza Macaristan da aynı gün sabah 9 da ve Sivil Havacılık Merkezinde (asla okulda değil külliyen yalan-okulda yapılan sınav sadece sınav öncesi sınava hazır mısın değil misin babında gayri resmi bir sınav) başlayan ve tek seans ta biten oturum Türkiye de 1 haftada her gün tek bir ders şeklinde uygulanıyor.(Bunun da doğrıçu olduğunu savunmuyorum ama zorluğunu aktarmak için yazdım.)Zaten sınav öncesi tekrar etme şansı olduğu için çok sıkıntı olmadan bu sınavlar 95-100 puanlarla geçilebiliyor.Uzaktan eğitim olayına girince zaten yüzyüze eğitimle bu dersleri anlatabilecek insan sayısı çok az ve o insanların da bu işle uğraşacağını sanmıyorum.Keza bu haberden bir kaç ay sonra Türkiye de de uzaktan eğitime başlandı bazı okullarda.Sonuç olarak şöyle genel olarak kıssadan hisse: Yalanla dolanla hak yiyerek iş yapanlar eninde sonunda bunun bedelini öderler.Günü kurtarmak için koca bir geleceklerini kirlettiklerinin farkında değiller.İnsanlık ölmüş! Editöre not: Bu haberi hala yayında tutarak bu kötülüğe sizde ortak oluyorsunuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Murat ~ 7 yıl önce
Dostum sormak istedigim seyler var sana nasil ulasabilirim?
Acil !!! ~ 7 yıl önce
Hocam eger yorumu gorursen senden bırebır bu olayları dınlemek ısterım yaktın olursa kısaca bıle olsa !!! Yoruma cevap verırsen sevınırım bı sekılde mail filan verırsen cok ıyı olur
Welcome to TURKEY ! ~ 8 yıl önce
Sghm el falan koymadi cunku eli yok...Sghm oncelikle kendi amatorlugune yansin Allah askina alin arayin sghmyi bir hususa dair basit bir soru sorun gevelemeye baslarlar neden ? Cunku tipik Turk zihniyeti onlar gidip orada cay s_gara yapsinlar maaslari yatsin..ust mercilerdekilerde ucus okullarindan nemalansin... Pekala amca sorarlar adama malum agada siz pasada neden tercih yabanci pilotlarda sizin ulkenizdeki su ahbabiniz ne oldum budalasi ucus okullarinin ogrencileri degil....? Cevabi vermeye gerek yok ...kalite ve profesyonelik...siz anca insanlarin 70 eurosunu alin derdiniz o....sonra mekanlarda kari kizla hangi parayi yiyeceksiniz tabi.. Egri oturun dogru konusun avrupa sizden daha da iyi bu isi biliyor ogrenci egitiyor sizden dahada iyi denetim yapiyor...sizin denetlemeniz de malum adamina gore... Birakinda insanlar ucsun yine olamasin yahut olsun ise giremesin ama 60 70 bin eurolari degil 35 eurolari ziyan olsun be seref yoksunlari...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ttrezt ~ 8 yıl önce
''Türkiye’de havacılık veren eğitim kurumlarında başarılı olamayan bazı pilot adayları'' şeklinde başlayan, gerçeklerden uzak ve devrik bir haber cümlesi. Ederinden daha yüksek fiyatlardan değil de, başarılı olamadıkları için EASA onaylı Macaristan uçuş okullarına gidiyorlarmış. Çok ilginç.Türkiye henüz EASA nın yanından bile geçemezken? Haber yazılalı 8 ay olmuş, ne yapıldı çok merak ediyorum. Macaristan da eğitim alıp Türkiye' nin önde gelen havayollarında uçan kişiler var, hatta malesef ithal edilen Macar pilotlar da. Yine biz kaybediyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ercan ~ 8 yıl önce
Turkiyedeki en kral okullarda soru dokumanlari veriyor ,gereksiz hbr

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker ~ 8 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000