15 Ağustos 2012, Çarşamba 09:19:17

PEKİ NEDEN UÇTULAR?

Marmara semalarında ani fırtınaya yakalanıp denize çakılan tek motorlu uçakta can veren pilotlar Lisa Şener ve uçuş hocası Hikmet Aral, ‘gelen fırtınayı’ bilerek uçmuşlar. Uçağın kalktığı Hezarfen Havaalanı yetkilileri, “Biz onları uyardık. Ama uçmayı kendileri tercih etti” dediler...
  • Acaba 2 başlıklı yazımda değindiğim ve özellikle de CİDDEN BİLMEDİĞİMİ BELİRTTİĞİM konulardaki yanıtları veren ve bilgi sahibi olmamı sağlayan "SAÇMALIYORSUNUZ" ve "ATC SORUNU" başlıklı değerli yorumculara teşekkür ederim... Hayatını kaybeden ekibe allah rahmet eylesin... Geride bıraktıklarına ise sabırlar dilerim.
  • Cok merak ediyorum. Burada herkes pilotu, meydani elestiriyor da, neden hic kimse TMA icerisinde VFR trafikleri 1500feet uzerine cikartmayan, alcak irtifada VFR lari cok tehlikeli bir durumda birakan ATC cileri konusmuyor ? ATC ci arkadaslar neden amman IFR lar tcas almasin, amman airline ucaklarinin rahatligi bozulmasin diye, amman yavas ucaklarla ugrasmayalim diye VFR ucaklari marmara denizi uzerinde her seferinde boyle riskli bir durumda birakirken elestirilmiyor ? Hergun onlarca, bir ayda yuzelerce ornegi yasaniyor, Istanbul yaklasma TMA icerisine VFR girdimi direk panik oluyor ve mumkunse 1500 feet altina atip bu VFR'i, sorumlulugu dusuncesizde uzerinden atiyor. Neden hic kimse yahu tek motorlu ucak 1500 feet uzerine cikartilmiyor alcaktayken bir motoru gitse, bir emergency'si olsa adam daha HIK demeden CUP suya konacak... neden hic konusulmuyor ?
  • Ne demek ucusa izin vermemek ? yahu alayiniz belli ki havacilikla uzaktan yakindan alakaniz yok ancak simulator pilotusunuz ? Otorite kim ? Otorite nasil izin vermez ? sacmalamayin bu isin kurallari var tum dunyada gecerli olan.Coluk cocuk burada toplasip uc kurusluk bilginiz ile laf yaziyorsunuz DUNYANIN HER YERINDE VFR OLSUN IFR OLSUN KURALLARI VARDIR BUNA GORE IS YAPILIR, TURKIYE'DE ZATEN BU KURALLAR FAZLASI ILE UYGULANMAKTADIR. Dinleyin burayi,DERS-1 VFR minimalari KALKILACAK MEYDANDA gorus 5km ve uzerinde ise sartlar VFR demektir.. Gorusten kastim HORIZANTAL yani yatay gorus. yatay olarak kule 5km goruyorsa VFR kalkisa musade eder. Meydanin tepesinde CB dahi olsa meydan musade etmek zorundadir, dunyanin her yerinde de boyledir. Ha ondan sonra (kontrollu sahalarda) bulutlara yatay olarak 1 nm, dikey olarak 500 feet uzakligi koruyabilecegine inaniyorsa pilot ucusa devam eder. kontrolsuz sahalarda 2 nm yatay, gene 500 feet dikey koruyorsa sartlar VFR dir. kalkarken sartlar VFR imis.
  • "Yazık"rumuzlu şahıs..Siz kimsiniz ki, Hezarfen kayıtlarını size göstersin..Her meydanda olduğu gibi,Hezarfen kulede de telsiz ve telefon konuşmalarını kaydeden bir sistem var..Seyrüsefer planları Atatürk Havalimanına çekilir.Onlar onay verirse uçuş gerçekleşir, vermezse gerçekleşmez..Yeşilköy onay verdiği halde, o anki kalkış VFR şartlara müsait değilse, Hezarfen kule, uçağı kaldırmaz..O uçağın kalkışında Hezarfen Havaalanı VFR şartlara müsaitti. Her pilot kendi uçuş planlamasından kendisi sorumludur.Kalktığı yada indiği meydanda hava şartları müsait dahi olsa, yol boyunda ki meteorolojik şartları da almak zorundadır. Kule yada meydan işletmesi o yol boyundaki meteorolojik şartlardan nasıl sorumlu olabilir..Pilotlar her türlü meteorolojik şartlara hazırlıklı olabilecek düzeyde eğitim alırlar..Uçaklarda da onlara her türlü meteorolojik tehlikeyi önceden gösteren aletler var..Havadayken,hiç hesapta olmayan talihsiz bir olay yaşanmasaydı o uçak düşmezdi..Hiç kimse bile bile ölüme gitmez
  • Önce tüm teknik bilgi veren yorumculara teşekkür ederim. Bu yorumlardan sonra çok net şu sorumu sormak istiyorum. " KIŞIN BUZLU YOLLARDA TRAFİĞE ÇIKILMASINA VEYA YOLA DEVAM EDİLMESİNE İZİN VERMEYEN DEĞERLİ POLİSLERİMİZ GİBİ MEYDANLARDA DA BU TÜR POLİSLERİMİZ OLMALIMI ACABA ? " şimdiden tüm yanıtlar için teşekkür ederim.
  • dhmi acilen özel veya kamuya ait bütün meydanların seyrüsefer hizmetlerini devralmalıdır.
  • IFR hava şertlarında VFR plan doldurumasını otorite kabul edebiliyormu?
  • Hee kazada olduğu gibi suc pilotlara atılıyor, meydan işletmecisi biz uyardık kayıt var diyor, bir çıkarsa su kaydı ya ne zamandan beri hazerfan kayıt yapıyormuş öğrenelim, bu kalkış ataturk den olsa kesin olarak derim ki kalkış verilmezdi eminim ki plan gönderildi onay alınmadı sonra ataturk fic aranarak kümelesme var ama hava açık denmistir son meydan Çorlu olsaydı eminim bu plan onaylanmazdi basta otorite sonra pilot hatası
  • Bayanın Habertürk'teki röportajını izlemiştim. Fazla özgüvenli gelmişti bana. Uçağa da fazla güvenmemek lazım. Paraşütlü uçak bile ölüme sebep oluyor demekki...
  • KAZANIN ÖNCESİNİ GÖRDÜM VE BERABERİMDEKİLER İLE SULTANKÖYDEKİ EVİMİN BALKONUNDA SANİYELERİNE KADAR YAŞADIM, DEHŞETLE İZLEDİM. KAZA OLMASI NORMALDİ.UÇAK YAKLAŞIK 150-200 METRE YÜKSEKLİKTE KIYIYA PARELELUÇUYORDU VE DOĞRULTUSUNDA BOTAŞ TESİSLERİ , ENERJİ SANTRALLARI VE YÜKSEK GERİLİM HATLARI VARDI . BUNLARI GÖRÜŞ MESAFESİNDE GÖRÜNCE ANİDEN VE TEHLİKELİ YAN YATARAK , SOLA DENİZ ÜZERİNE DÖNÜŞ YAPARAK BULUTLARIN İÇİNE GİRDİ VE KAYBOLDU. HAVA ŞİDDETLİ YAĞIŞLI, BULUTLARDA UÇAK YÜKSEKLİĞİNDE İDİVE ÇILGIN BİR HAVA İDİ. BULUTLARIN BİR KATMANI TEKİRDAĞ -İSTANBUL DOĞRULTUSUNDA İKEN ÜST KATMANI İSE TERSİ İSTİKAMETTE VE AYNI NOKTADA SEYAHAT EDEN ARAÇLARDAN BİLE DAHA HIZLI İDİ.KAZADA ÖLENLERE RAHMET DİLERKEN,BU VAKAYI METEOROLOJİK ŞARTLARA UYMAMANIN GETİRDİĞİ BİR KAZA OLARAK HAVACILARIN BİLMESİ İÇİN YAZIYORUM. YAKLAŞIK 1 SAAT SONRADA DENİZ ARAÇLARININ UÇAĞI SON GÖRDÜĞÜM NOKTADAN 250 - 300 METRE UZAKTA KAZA BULGULARINI ARADIĞINI GÖRDÜM.

İş kadını Lisa Şener’in, uçuş hocası Hikmet Aral gözetiminde uçtuğu tek motorlu Cirrus marka uçağın, pazar günü aniden patlayan şiddetli fırtınada düşüp iki pilota mezar olması, “Bu havada neden havalandılar? Kimse dur demedi mi?” sorusunu gündeme getirdi.

Özel uçak kullananlar ne şartlarla uçuyorlar? İşte Şener’in uçağının havalandığı Hezarfen Havaalanı işletmecisi ve Genel Müdürü Ahmet Tezman’a sorular ve yanıtları:

Bu tür hava şartlarında uçmaya kim karar veriyor?

Bir pilot, uçmadan önce, uluslararası kurallar gereği, nereye gidecekse onunla ilgili uçuş planı doldurmak zorundadır. Bu planda uçuşun tüm detayları yazılıdır.  Uçağın nereden hangi saatte kalkıp nereye gideceği, pilotun kimliği, uçakta kaç kişi olduğu, yakıt miktarı, yolda acil bir durumda hangi meydana ineceği, uçağın rengine kadar herşey bu evrakta yazar. En altında da, gideceği yolla ilgili meteoroloji bilgisi yer alır. Bir hata yok ise, uçuş izni verilir.

Pilota ‘Uçamazsın’ denebilir mi?

Pilot, gideceği yolun meteorolojik raporunu, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alır ve uçuş planına yazar. Uygunsa gider. Bu pilot sorumluluğundadır. Bu durumda havalimanı yetkililerinin “Hayır uçamazsınız” deme yetkisi yoktur. Bütün inisiyatif pilottadır. Şöyle yapabiliriz, kalkışa müsait değilse, ben meydanı kapatabilirim. O gün bizim meydan açıktı, aksi olsaydı kalkışa izin vermezdik.

Pilot hava şartları için uyarıldı mı?

Bu uçuş öncesi de pilota hava şartlarıyla ilgili bir uyarı yapılmış. Ses kayıtlarında mevcut ama kendisi uçmayı tercih etmiş. O gün bizim havaalanımızın kontrol sahası açıktı, bir problem yoktu ancak onların gittiği yol üzerinde vardı. Pilotlar, meteoroloji alırken, bu tip bulutlar olduğu zaman ona girmez etrafından dolaşırlar. Dolaşamıyorsa gitmezler. Bu tür bir bulutun içine hiçbiri girmez. Çünkü bu bulutları radarlarında görürler.

Babasıyla aynı gün öldü

Sinema ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Prestige şirketinin sahibi Lisa Şener, uçuşunu bitirebilse, çok sevdiği babasının hayatını kaybettiği haberini alacaktı. Ancak elim kazada, babasının öldüğünü öğrenemeden aynı gün can verdi. Lisa Şener’in Balıkesir’de oturan ablası Sema Karahan, sabaha karşı saat 01.00’de babaları Sait Ayhan’ın Almanya’da kalp krizi geçirerek öldüğünü belirterek, “Lisa, babamıza çok düşkündü. Hem üzülmesin diye hem de uçuş yapacağı için söyleyemedim. İnince söyleyecektim” dedi. (Hürriyet)

PEKİ NEDEN UÇTULAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

"Saçmalıyorsunuz" - " ATC Sorunu" başlıklara Teşekkürler ~ 12 yıl önce
Acaba 2 başlıklı yazımda değindiğim ve özellikle de CİDDEN BİLMEDİĞİMİ BELİRTTİĞİM konulardaki yanıtları veren ve bilgi sahibi olmamı sağlayan "SAÇMALIYORSUNUZ" ve "ATC SORUNU" başlıklı değerli yorumculara teşekkür ederim... Hayatını kaybeden ekibe allah rahmet eylesin... Geride bıraktıklarına ise sabırlar dilerim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATC Sorunu ~ 12 yıl önce
Cok merak ediyorum. Burada herkes pilotu, meydani elestiriyor da, neden hic kimse TMA icerisinde VFR trafikleri 1500feet uzerine cikartmayan, alcak irtifada VFR lari cok tehlikeli bir durumda birakan ATC cileri konusmuyor ? ATC ci arkadaslar neden amman IFR lar tcas almasin, amman airline ucaklarinin rahatligi bozulmasin diye, amman yavas ucaklarla ugrasmayalim diye VFR ucaklari marmara denizi uzerinde her seferinde boyle riskli bir durumda birakirken elestirilmiyor ? Hergun onlarca, bir ayda yuzelerce ornegi yasaniyor, Istanbul yaklasma TMA icerisine VFR girdimi direk panik oluyor ve mumkunse 1500 feet altina atip bu VFR'i, sorumlulugu dusuncesizde uzerinden atiyor. Neden hic kimse yahu tek motorlu ucak 1500 feet uzerine cikartilmiyor alcaktayken bir motoru gitse, bir emergency'si olsa adam daha HIK demeden CUP suya konacak... neden hic konusulmuyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sacmaliyorsunuz ~ 12 yıl önce
Ne demek ucusa izin vermemek ? yahu alayiniz belli ki havacilikla uzaktan yakindan alakaniz yok ancak simulator pilotusunuz ? Otorite kim ? Otorite nasil izin vermez ? sacmalamayin bu isin kurallari var tum dunyada gecerli olan.Coluk cocuk burada toplasip uc kurusluk bilginiz ile laf yaziyorsunuz DUNYANIN HER YERINDE VFR OLSUN IFR OLSUN KURALLARI VARDIR BUNA GORE IS YAPILIR, TURKIYE'DE ZATEN BU KURALLAR FAZLASI ILE UYGULANMAKTADIR. Dinleyin burayi,DERS-1 VFR minimalari KALKILACAK MEYDANDA gorus 5km ve uzerinde ise sartlar VFR demektir.. Gorusten kastim HORIZANTAL yani yatay gorus. yatay olarak kule 5km goruyorsa VFR kalkisa musade eder. Meydanin tepesinde CB dahi olsa meydan musade etmek zorundadir, dunyanin her yerinde de boyledir. Ha ondan sonra (kontrollu sahalarda) bulutlara yatay olarak 1 nm, dikey olarak 500 feet uzakligi koruyabilecegine inaniyorsa pilot ucusa devam eder. kontrolsuz sahalarda 2 nm yatay, gene 500 feet dikey koruyorsa sartlar VFR dir. kalkarken sartlar VFR imis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 12 yıl önce
"Yazık"rumuzlu şahıs..Siz kimsiniz ki, Hezarfen kayıtlarını size göstersin..Her meydanda olduğu gibi,Hezarfen kulede de telsiz ve telefon konuşmalarını kaydeden bir sistem var..Seyrüsefer planları Atatürk Havalimanına çekilir.Onlar onay verirse uçuş gerçekleşir, vermezse gerçekleşmez..Yeşilköy onay verdiği halde, o anki kalkış VFR şartlara müsait değilse, Hezarfen kule, uçağı kaldırmaz..O uçağın kalkışında Hezarfen Havaalanı VFR şartlara müsaitti. Her pilot kendi uçuş planlamasından kendisi sorumludur.Kalktığı yada indiği meydanda hava şartları müsait dahi olsa, yol boyunda ki meteorolojik şartları da almak zorundadır. Kule yada meydan işletmesi o yol boyundaki meteorolojik şartlardan nasıl sorumlu olabilir..Pilotlar her türlü meteorolojik şartlara hazırlıklı olabilecek düzeyde eğitim alırlar..Uçaklarda da onlara her türlü meteorolojik tehlikeyi önceden gösteren aletler var..Havadayken,hiç hesapta olmayan talihsiz bir olay yaşanmasaydı o uçak düşmezdi..Hiç kimse bile bile ölüme gitmez

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acaba 2 ~ 12 yıl önce
Önce tüm teknik bilgi veren yorumculara teşekkür ederim. Bu yorumlardan sonra çok net şu sorumu sormak istiyorum. " KIŞIN BUZLU YOLLARDA TRAFİĞE ÇIKILMASINA VEYA YOLA DEVAM EDİLMESİNE İZİN VERMEYEN DEĞERLİ POLİSLERİMİZ GİBİ MEYDANLARDA DA BU TÜR POLİSLERİMİZ OLMALIMI ACABA ? " şimdiden tüm yanıtlar için teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmi ssd ~ 12 yıl önce
dhmi acilen özel veya kamuya ait bütün meydanların seyrüsefer hizmetlerini devralmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
IFR/VFR ~ 12 yıl önce
IFR hava şertlarında VFR plan doldurumasını otorite kabul edebiliyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 12 yıl önce
Hee kazada olduğu gibi suc pilotlara atılıyor, meydan işletmecisi biz uyardık kayıt var diyor, bir çıkarsa su kaydı ya ne zamandan beri hazerfan kayıt yapıyormuş öğrenelim, bu kalkış ataturk den olsa kesin olarak derim ki kalkış verilmezdi eminim ki plan gönderildi onay alınmadı sonra ataturk fic aranarak kümelesme var ama hava açık denmistir son meydan Çorlu olsaydı eminim bu plan onaylanmazdi basta otorite sonra pilot hatası

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kemal ~ 12 yıl önce
Bayanın Habertürk'teki röportajını izlemiştim. Fazla özgüvenli gelmişti bana. Uçağa da fazla güvenmemek lazım. Paraşütlü uçak bile ölüme sebep oluyor demekki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİLEN ~ 12 yıl önce
KAZANIN ÖNCESİNİ GÖRDÜM VE BERABERİMDEKİLER İLE SULTANKÖYDEKİ EVİMİN BALKONUNDA SANİYELERİNE KADAR YAŞADIM, DEHŞETLE İZLEDİM. KAZA OLMASI NORMALDİ.UÇAK YAKLAŞIK 150-200 METRE YÜKSEKLİKTE KIYIYA PARELELUÇUYORDU VE DOĞRULTUSUNDA BOTAŞ TESİSLERİ , ENERJİ SANTRALLARI VE YÜKSEK GERİLİM HATLARI VARDI . BUNLARI GÖRÜŞ MESAFESİNDE GÖRÜNCE ANİDEN VE TEHLİKELİ YAN YATARAK , SOLA DENİZ ÜZERİNE DÖNÜŞ YAPARAK BULUTLARIN İÇİNE GİRDİ VE KAYBOLDU. HAVA ŞİDDETLİ YAĞIŞLI, BULUTLARDA UÇAK YÜKSEKLİĞİNDE İDİVE ÇILGIN BİR HAVA İDİ. BULUTLARIN BİR KATMANI TEKİRDAĞ -İSTANBUL DOĞRULTUSUNDA İKEN ÜST KATMANI İSE TERSİ İSTİKAMETTE VE AYNI NOKTADA SEYAHAT EDEN ARAÇLARDAN BİLE DAHA HIZLI İDİ.KAZADA ÖLENLERE RAHMET DİLERKEN,BU VAKAYI METEOROLOJİK ŞARTLARA UYMAMANIN GETİRDİĞİ BİR KAZA OLARAK HAVACILARIN BİLMESİ İÇİN YAZIYORUM. YAKLAŞIK 1 SAAT SONRADA DENİZ ARAÇLARININ UÇAĞI SON GÖRDÜĞÜM NOKTADAN 250 - 300 METRE UZAKTA KAZA BULGULARINI ARADIĞINI GÖRDÜM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000