15 Eylül 2018, Cumartesi 14:01:55

Pegasus'un uçağı 47 günde söküldü

Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkan ve bulunduğu yerden yaklaşık 20 saat süren çalışma ile çıkartılan Pegasus Havayolları'na ait 'Zeynep' isimli uçağın söküm işlemin yaklaşık 47 günde tamamlandı.
  • O ucak Pegasusa kiralikti. Pegasus bu atik ucagi kimseye verme hakkina sahip degildi. Ucak "write off" olduktan sonra kiralama sirketi ucagi ihaleyi kazanan sirkete devir etti. Aslinda Trabzon Belediyesi sayin yetkilileri kiralama sirketine ulassaydi belki daha fazla sansi olacakti bu ucak govdesini Trabzon'da satin almakta.
  • Onu da haber yapacan mı
  • Haberde geçen 47 günün kaçı fiziki söküm olarak kullanılmıştır. Bu tip olaylarda SHGM, imalatçı ve Lessor tarafından gerekli incelemelerin bitmesi ve sigorta şirketinin karar vermesi gerekir. Fiziksel sökümler sahra ortamı dediğimiz (hangar şartları dışında) şartlarda 6 kişilik bir ekiple tek vardiya çalışma ile max 10 gün sürer. Fotoğraftan görüldüğü kadar dış gövdede sadece motorlar sökülmüş. Kokpit, Aviyonik kompartman, iniş takım yuvaları ve kuyruk kompartmanlarında bulunan komponentlerin sökümü fazla zaman almaz. Netice itibariyle söküm için haber yaptığınız 47 gün abartılıdır. Teknisyene saygı lütfen...

Ankara-Trabzon seferini yaparken 13 Ocak günü Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkan ve bulunduğu yerden yaklaşık 20 saat süren çalışma ile çıkartılan Pegasus Havayolları'na ait 'Zeynep' isimli uçağın söküm işlemin yaklaşık 47 günde tamamlandı.

Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait PC 8622 sefer sayılı 162 yolcu ve 6 mürettebatın olduğu Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak Cumartesi günü saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada kontrolden çıkarak pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. Uçak, iniş takımlarının balçığa saplanması sonucu denize 25 metre kala durabildi. Kazada yolcular sağ salim kurtarılırken, uçak 20 saat süren operasyonla saplandığı yerden kurtarılarak Trabzon Havalimanı’nda güvenli bir bölgeye çekildi. Trabzon Havalimanı apronunda taksi pozisyonunda bekletilen 'Zeynep' isimli Pegasus Havayolları'na ait uçağın akıbeti 200 gün sonra belli olmuş, sigorta şirketi tarafından ihaleye çıkılan ve ‘Aytral’ bir firma tarafından ihalesi alınan uçağın söküm işlemlerine 23 Temmuzda başlanmıştı. Trabzon Havalimanı apronunda oluşturulan bir alanda uçağın etrafı çevrilirken burada 9’ü Türk, 6’sı yabancı uçak mühendisleri olmak üzere 15 kişilik ekip tarafından uçağın teknik aksamı, koltukları, pençeleri, kapıları, tavan ve taban döşemeleri parçaları büyük bir titizlikle tek tek sökülerek özel kutulara yerleştirildi. Söküm işlemleri 7 Eylül'de tamamlanan uçağın sökülen bazı parçaları ise konteynerlere yüklendi. Yasal işlemlerin tamamlamasının ardından İngiltere’ye ihraç edilecek uçağın gövdesi ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kütüphane, sosyal ve kültürel hizmetlerde kullanılmak amacıyla Pegasus Havayolları'ndan istenmiş ancak belediyeye olumlu bir dönüş yapılmamıştı.

Kurtarma çalışmaları 20 saat sürmüştü

Ankara-Trabzon seferini yaparken Trabzon Havalimanı'na 13 Ocak akşamı indikten sonra pistten çıkan Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağının bulunduğu yerden kaldırılması amacıyla Trabzon Havalimanı saat 04.00'ten itibaren 24 saatliğine uçuşa kapatılmıştı. Havalimanının uçuşlara kapatılmasının ardından uçağı bulunduğu yerden çıkarma çalışmaları kapsamında ilk olarak 500 ve 350 tonluk vinçler uçağın hemen yanına kurularak çalışmalara başlandı. Uçağın pist üzerine indirilmesi çalışmasına yaklaşık 100 kişilik bir ekip katılırken, operasyonda uçağın zarar görmemesi ve tek parça halinde bulunduğu yerden çıkartılması için büyük gayret gösterildi. Çok yavaş hareket ettirilerek Trabzon Havalimanı'nda güvenli bir yere çekilen uçağın kurtarma çalışmaları 20 saat sürdü. 

Pegasus'un uçağı 47 günde söküldü

Yorumlar

Sydney ~ 6 yıl önce
O ucak Pegasusa kiralikti. Pegasus bu atik ucagi kimseye verme hakkina sahip degildi. Ucak "write off" olduktan sonra kiralama sirketi ucagi ihaleyi kazanan sirkete devir etti. Aslinda Trabzon Belediyesi sayin yetkilileri kiralama sirketine ulassaydi belki daha fazla sansi olacakti bu ucak govdesini Trabzon'da satin almakta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dündar ~ 6 yıl önce
Yok biz var olan kaynaklarımızı har vurup harman savururuz ,sonrada bedava isteriz, taktik iyi kütüphane yapacaktık ,belediyenin kaynaklarını lüzumsuz işlerde kullanmayıp kütüphaneler yapılabilirdi sigorta şirketi ile irtibata geçmeyi tabiki çok iyi bilirler
Thy katar a satıldı ~ 6 yıl önce
Onu da haber yapacan mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn editör ~ 6 yıl önce
Haberde geçen 47 günün kaçı fiziki söküm olarak kullanılmıştır. Bu tip olaylarda SHGM, imalatçı ve Lessor tarafından gerekli incelemelerin bitmesi ve sigorta şirketinin karar vermesi gerekir. Fiziksel sökümler sahra ortamı dediğimiz (hangar şartları dışında) şartlarda 6 kişilik bir ekiple tek vardiya çalışma ile max 10 gün sürer. Fotoğraftan görüldüğü kadar dış gövdede sadece motorlar sökülmüş. Kokpit, Aviyonik kompartman, iniş takım yuvaları ve kuyruk kompartmanlarında bulunan komponentlerin sökümü fazla zaman almaz. Netice itibariyle söküm için haber yaptığınız 47 gün abartılıdır. Teknisyene saygı lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000