02 Aralık 2009, Çarşamba 07:48:10

Pasaportumuz var ama işe yaramıyor!

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Mehmet Yakup Yılmaz, Türk vatandaşlarının yurtdışı uçuşlarda yaşadıkları sorunları kaleme almış. İşte Yılmaz'ın o yazısı...
  • suriye ile vizenin kalkmasi daha kotu, ab turkiyeyi ortadoguya giris kapisinda kopru olarak goruyor zaten oyleyiz, AB kanunlarina gore muzakerelere baslamis olan ulkelere vizenin kalkmasi gerek, hukumetin cabasi yok, nasilsa onlarda kırmızı var, omur boyu...
  • Arkadaşlar uluslar arası ilişkiler incelik ister; herkez suriye vizesinin kalkmasını eleştiriyor ama şuna dikkat çekerim; AB ye vize kaldır dite gittiğinde sana; sen daha 89 yıllık komşunla vize problemini cözememişsin denildiğinde cevap verebilmek lazım her şey sıra ile önce vize şikayet hattı kuruldu sonra son bir ayda 4 ülke ile viza kaldırıldı hemde dünyanın en hızlı uygulamaları ile 24 saat içinde ( suriye, arnavutluk, libya ve ürdün) sırada lübnan var. Bunlar yakın çevremiz Böylece ermenistan hariç tüm doğu ve güney komşularımız ile vize problemini çözdük ( gürcüstan batum havalimanını iç hat gibi kullanıyoruz.) şimdi sıra batıdaki komşumuza geldi; bulgaristan+yunanistan =yani "AB" sabır edin bir kaç aya kadar şaşıracaksınız!!!!
  • Sayın 'Sanki Yeni Bir Şey' başlığıyla yorum gönderen yorumcu. Hükümetin bu konuda çalıştığını ve dört ülkeden vizenin kalktığını belirtiyorsunuz. İyi güzel de bu dört ülkenin içinde tek bir Avrupa ülkesi var mı? Avrupa Türklere yasak olmuş. Bu hükümet kaç yıldır ülkemizi yönetiyor bu konuda somut olarak ne yapmış belirtir misiniz lüten? Partizanlıkla sorunlar cözülemez, üstüne gitmekle cözülür.
  • Her seferinde yaşadıklarımı anlatsam oturp ağlarsınız.Bız yalakalık yapmaya devam edersek daha neler gorecegız.
  • Diplomatik Pasaportlar dünya ülkelerince en zor vize verilen pasaportlardır. örnek: Suudi Arabistan veya Portekiz diplomatik pasaportu. Aynı şekilde T.C. diplomatik pasaportu. Ama ülkemizin Hususi (yeşil) pasaportu olan biri birçok Avrupa ve diğer dünya ülkesine vizesiz gidebilmektedir.
  • T.C pasaportum için kılıf aradım gecenlerde, Türkiye'de ki kılıflar bile AB pasoport boyutlarına göre yapılmış. Cebe sığmayan bakkal defteri gibi. Defter parası diye dünyanın parasını ödüyoruz. Dünyada saygınlığı yok en azından şekli şemali ile vatandaş mutlu olsun!
  • hükümet bu işe de el atmiş sa tamamdir elhamdülillah!!! tıpkı diğer başardıkları!!!!! bir çok iş gibi...4 ülkeyle vize kalkmışmış..hangi ülkelermiş onlar???avrupa dan mı amerika dan mı?? nereden??bizlere bu şekilde davranmalarının sebebi sadece bu hükümet değil tabii geçmiş dönemlerdeki hükümetlerinde payı var..geçmişten günümüze el birliği ile vatandaşlarının,ülkemizin,bayrağımızın saygınlığını,kişiliğini,karakterini ayaklar altına aldırdılar...avrupa daki Türk lerin halleri de içler acısı..nerede pis işler orada ya Türk ya arap ya da eski doğu bloğu ülkelerinden gelenler var..hal böyle olunca da adamlar bizi istemez tabii..ama sap ile samanı da ayırmaları gerek..kısasa kısas ama bizi böyle insanlar yönettikçe hiç bir şey de değişmez...
  • geçenlerde haberini okudum vize şikayet hattı kurulmuş inşallah bir faydası olur ama zannetmiyorum zira bizi yönetenler vatandaşlarının hiç bir şekilde ne maddi ne de manevi açıdan iyi duruma gelmesini istemediğinden böyle nahoş olaylarla daha çok karşılaşırız. İşin en acı taraflarından biri de daha düne kadar terörist başını saklayan yunanistan,italya vatandaşları KİMLİKLERİ ile ülkemize gelip 3 ay kalabilmekteler..alman,fransız,hollanda,isviçre gibi ülkemiz aleyhine ne kadar oluşum varsa destekleyen ülkelerin vatandaşları da kimlikleri ile ülkemize gelebilmekteler.peki ya biz??biz oralara gitmek istesek anamız ağlıyor ama onlar ellerini kollarını sallayarak geliyorlar yetmiyor alanda vize parası ödemek bile ağırlarına gidiyor....ayıp be..
  • Arkadaslar hukumet belliki bu ise altmis, su anda 4 ulkeyle vize kalkti. Saniyoruz digerleri sirada. Avrupa gelince, onlarin irkci davrandiklarini bilmiyormusunuz. Bayragimizdaki hilalden ne kadar rahatsizlar bilmiyormusunuz. Son ceyrek yuzyilin en buyuk soykirimci ulkesi Sirbistan a bile vizeyi kaldiriyorlar, bize hayir diyorlar. Birde hukumeti suclama hastaligindan vaz gecin. Cunku hakli degilsiniz. Vize problemini bu hukumetmi cikardi ? ayip oluyor yani.
  • Eşim ve çocuklarım malezya pasaportu taşıyorlar. BM nin aile bütündür bolünemez ilkesine avrupa birliği çok saygı duyduğundan ben her zaman rezillik çekip bi de aileme rezil oluyorum.

Bu yazıyı yazdıktan kısa bir süre sonra uçağa binip Hollanda’ya gideceğim.

Amsterdam Havaalanı’nda pasaport kontrolünde başıma neler geleceğini biliyorum.

Artık vizeler nedeniyle kalın bir cilt haline gelen pasaportumdaki vizemin bilmem kaç yıllık olması, ne de pasaportumdaki giriş-çıkış damgaları sonucu değiştirebilecek.

Kısa bir sorguya tabi tutulacağım, polisi kızdırmamak için kibar yanıtlar vereceğim ve bir Avrupa ülkesine girebileceğim.

Avrupa Birliği İçişleri ve Adalet Bakanları’nın toplantısında, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılacağı kararı alındığı dün açıklandı.

Türkiye şunca yıldır AB üyeliği yolunda ilerlemeye çalışıyor. Şu anda da hesapta “tam üyelik görüşmeleri” sürüyor. Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin haksız olduğunu gösteren mahkeme kararları, uluslararası anlaşmalar var.

Ama Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşlarına tanınan haklar, Türk vatandaşlarına tanınmıyor.

Türkiye’de hükümet, vatandaşlarına yönelik bu haksızlığı kaldırmak için kılını bile kıpırdatmıyor.

Suriye ve Libya’ya vizesiz gidiş-gelişi sağlamak belli ki onlar için yeterli.
Bu konuda vatandaşlarca başlatılacak hukuki mücadelenin desteklenmesi, bu yola gitmek isteyenlere hukuki yardımın yapılması ile ilgili hiçbir faaliyet de yok.

Ve bizler pasaportuna hiç değer verilmeyen bir ülkenin vatandaşları olarak pasaport polislerinin karşısında kibarlık yapmaya devam edeceğiz.

Mehmet Y. YILMAZ
HÜRRİYET

Pasaportumuz var ama işe yaramıyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Misafir ~ 14 yıl önce
suriye ile vizenin kalkmasi daha kotu, ab turkiyeyi ortadoguya giris kapisinda kopru olarak goruyor zaten oyleyiz, AB kanunlarina gore muzakerelere baslamis olan ulkelere vizenin kalkmasi gerek, hukumetin cabasi yok, nasilsa onlarda kırmızı var, omur boyu...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaşlar uluslar arası ilişkiler incelik ister; herkez suriye vizesinin kalkmasını eleştiriyor ama şuna dikkat çekerim; AB ye vize kaldır dite gittiğinde sana; sen daha 89 yıllık komşunla vize problemini cözememişsin denildiğinde cevap verebilmek lazım her şey sıra ile önce vize şikayet hattı kuruldu sonra son bir ayda 4 ülke ile viza kaldırıldı hemde dünyanın en hızlı uygulamaları ile 24 saat içinde ( suriye, arnavutluk, libya ve ürdün) sırada lübnan var. Bunlar yakın çevremiz Böylece ermenistan hariç tüm doğu ve güney komşularımız ile vize problemini çözdük ( gürcüstan batum havalimanını iç hat gibi kullanıyoruz.) şimdi sıra batıdaki komşumuza geldi; bulgaristan+yunanistan =yani "AB" sabır edin bir kaç aya kadar şaşıracaksınız!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sayın 'Sanki Yeni Bir Şey' başlığıyla yorum gönderen yorumcu. Hükümetin bu konuda çalıştığını ve dört ülkeden vizenin kalktığını belirtiyorsunuz. İyi güzel de bu dört ülkenin içinde tek bir Avrupa ülkesi var mı? Avrupa Türklere yasak olmuş. Bu hükümet kaç yıldır ülkemizi yönetiyor bu konuda somut olarak ne yapmış belirtir misiniz lüten? Partizanlıkla sorunlar cözülemez, üstüne gitmekle cözülür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her seferinde yaşadıklarımı anlatsam oturp ağlarsınız.Bız yalakalık yapmaya devam edersek daha neler gorecegız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Diplomatik Pasaportlar dünya ülkelerince en zor vize verilen pasaportlardır. örnek: Suudi Arabistan veya Portekiz diplomatik pasaportu. Aynı şekilde T.C. diplomatik pasaportu. Ama ülkemizin Hususi (yeşil) pasaportu olan biri birçok Avrupa ve diğer dünya ülkesine vizesiz gidebilmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
T.C pasaportum için kılıf aradım gecenlerde, Türkiye'de ki kılıflar bile AB pasoport boyutlarına göre yapılmış. Cebe sığmayan bakkal defteri gibi. Defter parası diye dünyanın parasını ödüyoruz. Dünyada saygınlığı yok en azından şekli şemali ile vatandaş mutlu olsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hükümet bu işe de el atmiş sa tamamdir elhamdülillah!!! tıpkı diğer başardıkları!!!!! bir çok iş gibi...4 ülkeyle vize kalkmışmış..hangi ülkelermiş onlar???avrupa dan mı amerika dan mı?? nereden??bizlere bu şekilde davranmalarının sebebi sadece bu hükümet değil tabii geçmiş dönemlerdeki hükümetlerinde payı var..geçmişten günümüze el birliği ile vatandaşlarının,ülkemizin,bayrağımızın saygınlığını,kişiliğini,karakterini ayaklar altına aldırdılar...avrupa daki Türk lerin halleri de içler acısı..nerede pis işler orada ya Türk ya arap ya da eski doğu bloğu ülkelerinden gelenler var..hal böyle olunca da adamlar bizi istemez tabii..ama sap ile samanı da ayırmaları gerek..kısasa kısas ama bizi böyle insanlar yönettikçe hiç bir şey de değişmez...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
geçenlerde haberini okudum vize şikayet hattı kurulmuş inşallah bir faydası olur ama zannetmiyorum zira bizi yönetenler vatandaşlarının hiç bir şekilde ne maddi ne de manevi açıdan iyi duruma gelmesini istemediğinden böyle nahoş olaylarla daha çok karşılaşırız. İşin en acı taraflarından biri de daha düne kadar terörist başını saklayan yunanistan,italya vatandaşları KİMLİKLERİ ile ülkemize gelip 3 ay kalabilmekteler..alman,fransız,hollanda,isviçre gibi ülkemiz aleyhine ne kadar oluşum varsa destekleyen ülkelerin vatandaşları da kimlikleri ile ülkemize gelebilmekteler.peki ya biz??biz oralara gitmek istesek anamız ağlıyor ama onlar ellerini kollarını sallayarak geliyorlar yetmiyor alanda vize parası ödemek bile ağırlarına gidiyor....ayıp be..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Arkadaslar hukumet belliki bu ise altmis, su anda 4 ulkeyle vize kalkti. Saniyoruz digerleri sirada. Avrupa gelince, onlarin irkci davrandiklarini bilmiyormusunuz. Bayragimizdaki hilalden ne kadar rahatsizlar bilmiyormusunuz. Son ceyrek yuzyilin en buyuk soykirimci ulkesi Sirbistan a bile vizeyi kaldiriyorlar, bize hayir diyorlar. Birde hukumeti suclama hastaligindan vaz gecin. Cunku hakli degilsiniz. Vize problemini bu hukumetmi cikardi ? ayip oluyor yani.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Eşim ve çocuklarım malezya pasaportu taşıyorlar. BM nin aile bütündür bolünemez ilkesine avrupa birliği çok saygı duyduğundan ben her zaman rezillik çekip bi de aileme rezil oluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000