18 Mayıs 2014, Pazar 10:20:58

PASAPORT KONTROL NOKTALARI TARİHE Mİ KARIŞIYOR?

Atatürk Havalimanı’nda Haziran ayının sonuna doğru hizmete girmesi planlanan Elektronik Pasaport Geçiş Sistemi’yle, pasaport polisinin önünde oluşan kuyruklar ortadan kalkacak.
  • Zor işler değil bunlar, 1 - 2 aylık bir kurs görsün bu konumda calışmak isteyen.
  • Kasim.ayinda basimdan gecen olayi anlatiim...arkadasimla pasaport kontrolden gececez..tum.belgeler pasaporar bendeydi..harc pulu aldik siraya gectik..sira bize geldiinde pasaportunu verdim arkadasin..ikimiz ayri yerlerden kontrolden gectik (sozde) sonradan farkettik ben onunkini almisim o benimkini..alakamizda yok..o sarisin bidur ben esmer kivircik uzun boylu.... :-) :-) sonra bindik ucaga gittik :-D :-D
  • Pasaport polisi varken bile sahte pasaportlu yolcular geçebiliyorken elektronik geçiş sisteminde stadyumda olduğu gibi istanbulkart'la bile geçişler olur. duyarız bunları yakında!
  • Polis yetersiz falan değil. Isyan edip carlarsanız birer ikişer odalardan çıkıyorlar. Kimsede kem Küm demesin, bunlar yaşanıyor.
  • Yorumları görünce hiçkimsenin Amerikaya gitmediğini düşünmeye başladım. Miami arrivalda 2.5 saat bekledik.kimsede laf etmedi.
  • Gidin de doğu avrupanın en fakir ülkesinde E-gate sisteminin var olduğunu görün bunlar daha yeni koyar Türkiyenin en büyük dünyaya açılan kapısına yazıklar olsun!!!
  • Abi sanki integral problemi çözüyor adamlar. İlkokul mezunu koy 1 günde öğrenir ne yapacağını
  • Olay tamamen biz devlet memuruyuz polisiz özel şirketin çalıştırdığı gibi çalışmayız yatarak para kazanıcaz mantığı pasaport polisinin aklında bu algı olduğu için Biyometrik Entegre Otomatik Geçiş Sistemi yapılması istenmiştir. Olay tamamen birilerinin zengin olması ve rant işidir. Hizmet değildir.
  • Pasaport polisi yetmiyor diyorsunuz. Bu isin cozumu baska ulkelerdeki gibi gocmen dairesi olusturup pasaport giris cikis kontrol gorevini bu dairede gorev yapacak gocmen burosu memurlarina vermek lazim. Boylece polis asli isi olan asayis ve guvenlik gorevine bakabilecektir.
  • Ahl'de buna artık bişey yapılması gerekiyor. 17 Mayıs Cumartesi sabahı , Fast track'ten 45 dk'da geçtim. Uçağı kaçırıyorum diyen bir sürü insan önümüze geçti. Yolcuların isyanları sonrası 2. Banko açıldığında alkış kıyamet oldu. 3. Havalimanının gerekli olduğu yönünde kamuoyu yaratılmaya çalışılıyor tezine katılacağım neredeyse, bankolar neden boş, polis mi kalmadı memlekette

Zaman Gazetesi'nden Mustafa Gün'ün haberine göre; Uçakla seyahati çileye dönüştüren sorunlardan biri de, pasaport kontrolünde oluşan kuyruklar. Bu konuda Emniyet Genel Müdürlüğü ve havalimanı işletmecileri, gerekli tedbirleri almaya çalışsa da yeterli olmuyor. Neyse ki pasaport polisinin bulunmadığı dijital sistem kısa süre sonra hizmete girecek. Sahte pasaport kullanımını ve uzun kuyrukları ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen sistem, ilk etapta İstanbul Atatürk Havalimanı’nda uygulanacak. Uzun süredir üzerinde çalışılan ve testleri başarıyla tamamlanan ‘Biyometrik Entegre Otomatik Geçiş Sistemi’, bir aksilik yaşanmazsa gelecek ayın sonuna doğru hizmete girmiş olacak. Fransa, İspanya, Hollanda, Danimarka ve Dubai gibi birçok ülkede başarıyla kullanılan sistem, Atatürk Havalimanı’nda verimli olması halinde diğer havalimanlarında da yaygınlaştırılacak.

Elektronik Pasaport Geçiş Sistemi denilen uygulamayla, havalimanlarındaki biyometrik (parmak izi) kimlik doğrulaması, pasaport kontrolü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ilgili sorgu sistemleriyle kontrollü geçiş imkânı sağlanacak. Pasaport polisinin görev almayacağı sistemde, ‘kapı geçişi, pasaport okuyucu, monitör, full HD 2 web kamera, parmak izi okuyucusu, UPS ile diğer bağlantı, sensör ve kapı kontrol üniteleri’ bulunacak. Uygulama kapsamında, Dış Hatlar Terminali’nin geliş ve gidiş katlarına 2’şer cihaz yerleştirilecek. Yaklaşık 400 bin Euro’ya kurulan sisteme, daha sonra 2 cihaz daha eklenecek. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün veri tabanında sadece Türk vatandaşlarının bilgileri bulunduğundan, uygulamadan yabancı uyruklu yolcular faydalanamayacak. Cihaz sayısının yetersiz olması nedeniyle uygulamadan yararlanacaklar konusunda da bazı düzenlemeler düşünülüyor. Her yolcu ilk etapta bu sistemi kullanamayacak. Biyometrik doğrulama yapılamayan veya hakkında arama kararı bulunan kişilerin geçişine izin verilmediğinden, sorunlu yolcu statüsündekiler ise polise müracaat edecek.

En büyük sıkıntılardan biri de harç pulunda yaşanacak. Çünkü yolcuların harç pulunu alıp almadığını kontrol edecek bir sistem mevcut değil. 15 TL’lik pulun bilet ücretine eklenmesi ve Maliye Bakanlığı’nın bu parayı havayolu şirketlerinden tahsil etmesi gündeme gelmişti. Ancak bazı yolcuların harç pulu alma konusundaki muafiyetleri dikkate alınarak öneri askıya alındı. Devletin bu ücreti almaktan vazgeçmeyeceği hesaba katılırsa konunun pasaport kontuarının yanında görevlendirilecek kontrol görevlisiyle çözülebileceğini düşünebiliriz.

Atatürk Havalimanı’ndaki pasaport kontrol noktası önünde geçen aydan bu yana uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Yaz sezonuna girilmeden baş gösteren kuyruklar, yıllardır yaşanmıyordu. Sorunun genelde sistemlerdeki arızadan kaynaklandığı ifade ediliyor. Ancak meselenin aslı başka. Pasaport polisi sayısındaki yetersizlik, işleyişi kilitler hale getirdi. Toplumsal olaylara müdahale veya protokol için gereken takviye personel, pasaport polisinden de sağlanmaya çalışılıyor. Böyle olunca da bazen yaklaşık 200 metreyi bulan uzun kuyruklar seyahati çileye dönüştürüyor. İşin kötüsü, yakında tayin dönemi başlayacak. Tayini çıkanlar yeni görev yerlerine gittiğinde yine personel sıkıntısı gündeme gelecek. Yeni gelen polislerin de, uyum dönemi göz önüne alındığında bu yaz yine pasaport kontrol çilesi kaçınılmaz gibi gözüküyor.

PASAPORT KONTROL NOKTALARI TARİHE Mİ KARIŞIYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Zor işler değil bunlar, 1 - 2 aylık bir kurs görsün bu konumda calışmak isteyen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lee_Hooker ~ 10 yıl önce
Kasim.ayinda basimdan gecen olayi anlatiim...arkadasimla pasaport kontrolden gececez..tum.belgeler pasaporar bendeydi..harc pulu aldik siraya gectik..sira bize geldiinde pasaportunu verdim arkadasin..ikimiz ayri yerlerden kontrolden gectik (sozde) sonradan farkettik ben onunkini almisim o benimkini..alakamizda yok..o sarisin bidur ben esmer kivircik uzun boylu.... :-) :-) sonra bindik ucaga gittik :-D :-D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 10 yıl önce
Pasaport polisi varken bile sahte pasaportlu yolcular geçebiliyorken elektronik geçiş sisteminde stadyumda olduğu gibi istanbulkart'la bile geçişler olur. duyarız bunları yakında!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Polis yetersiz falan değil. Isyan edip carlarsanız birer ikişer odalardan çıkıyorlar. Kimsede kem Küm demesin, bunlar yaşanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 10 yıl önce
isyan etmeye gerek varmı???? görevlerini savsaklamadan yapmak zorundalar.
yasinaka ~ 10 yıl önce
Yorumları görünce hiçkimsenin Amerikaya gitmediğini düşünmeye başladım. Miami arrivalda 2.5 saat bekledik.kimsede laf etmedi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bizi herkes gecer ~ 10 yıl önce
Gidin de doğu avrupanın en fakir ülkesinde E-gate sisteminin var olduğunu görün bunlar daha yeni koyar Türkiyenin en büyük dünyaya açılan kapısına yazıklar olsun!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne uyumu ~ 10 yıl önce
Abi sanki integral problemi çözüyor adamlar. İlkokul mezunu koy 1 günde öğrenir ne yapacağını

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY Uzman ~ 10 yıl önce
Olay tamamen biz devlet memuruyuz polisiz özel şirketin çalıştırdığı gibi çalışmayız yatarak para kazanıcaz mantığı pasaport polisinin aklında bu algı olduğu için Biyometrik Entegre Otomatik Geçiş Sistemi yapılması istenmiştir. Olay tamamen birilerinin zengin olması ve rant işidir. Hizmet değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pasaport ~ 10 yıl önce
Pasaport polisi yetmiyor diyorsunuz. Bu isin cozumu baska ulkelerdeki gibi gocmen dairesi olusturup pasaport giris cikis kontrol gorevini bu dairede gorev yapacak gocmen burosu memurlarina vermek lazim. Boylece polis asli isi olan asayis ve guvenlik gorevine bakabilecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ahl'de buna artık bişey yapılması gerekiyor. 17 Mayıs Cumartesi sabahı , Fast track'ten 45 dk'da geçtim. Uçağı kaçırıyorum diyen bir sürü insan önümüze geçti. Yolcuların isyanları sonrası 2. Banko açıldığında alkış kıyamet oldu. 3. Havalimanının gerekli olduğu yönünde kamuoyu yaratılmaya çalışılıyor tezine katılacağım neredeyse, bankolar neden boş, polis mi kalmadı memlekette

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dogrucu Davut ~ 10 yıl önce
Olur mu hic. Polis fabrikasi var. Makineler 7/24 polis üretiyor. Ama sirf millete eziyet olsun diye kontuarlar %100 dolu olmuyor. Hey Allahim ya. Klavyesi olan yorumcu oldu memlekette...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000