16 Ağustos 2013, Cuma 08:00:42

PASAPORT ARTIK POLİSTEN ALINMAYACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü yeni düzenlemeyle Pasaport Daire Başkanlığı'nı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri'ne devredecek.
  • Sahte pasaport olacak diye endişe etmeye gerek yok zaten ülkemizde nüfus cuzdanları nüfus müdürlüğünce verilmekte verilen bu nüfus cüzdanına göre pasaport tanzim edilmektedir. Pasaport sistemi artık tamamen dijital bir sisteme geçtiği için hem güvenli hemde hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Nüfus müdürlüğünün bu hizmeti yürütmesi hem işlemlerin daha da hızlanmasını sağlayacaktır.
  • Bence poliste kalması daha mantıklı. Yoksa sahte pasaportların önüne geçilmez.
  • Bakkaldan alalım istersenız? Bende kılın kırk yarılmasını sevmıyorum ama emnıyet bir caydırıcı güç bunun yanında, havalımanlarında pasaport kontrollerdekı guvenlık zafiyetleri giderilmeli acilen
  • mantıklı bir düzenleme ancak terör sebebiyle şu anda uygulanması imkansız. Daha yüksek güvenlikli kimliklerin geliştirilmesinden sonra tekrar gündeme gelebilir.
  • sen avrupa değilsin.avrupa ne alaka? sen kim avrupa olmak kim?
  • AVRUPADA POLIS MI PASAPORTU? AZICIK MEDENIYET GOZ CIKARMAZ KORKMAYIN YAHU. NUFUS MEMURUDA EN AZ POLIS MEMURU KADAR DURUST CALISIR. YOL KESIP SANA UFAK BIR CEZA YAZAYIM DIYEN NUFUS MEMURU GOREN VAR MI ALLAHASKINA?
  • Gercekten iyi olur, kaymakamliklar versin

Araba alım satış işlemleri de sadece noterler üzerinden gerçekleştirilecek. Emniyet tarafından düzenlenen silah ruhsatlarının da polis kanalıyla verilmesi uygulamasına son verilecek. Ruhsatların İçişleri Bakanlığı'ndan alınması öngörülüyor. Tüm bu düzenlemeler Meclis'in açılmasıyla birlikte çıkartılacak yasal düzenlemelerle hayata geçecek.

PASAPORT VE RUHSATTA GÜVENLİK ENDİŞESİ

Mevcut durumda, pasaport alacak kişi emniyete başvuruyor. Emniyet, pasaport başvurusu yapan kişinin elinde bulunan suç arşivini (Tahdit ve sınır kapıları, yurt dışında aranır pozisyonda bulunan kişilerin arşivi) tarayarak herhangi bir olumsuz durumu olup olmadığına bakıyor. Detaylı bir incelemenin ardından başvuru yapan kişi 'temiz' çıkmışsa pasaport veriliyor. Emniyet özellikle pasaport ve silah ruhsatı işlemlerinin kendilerinde kalmasından yana tavır koyarken, güvenlik ve istihbarat faaliyetlerinde iki işlemin polise avantaj sağladığı tezini ileri sürüyor. Düzenleme ile birlikte pasaportta çalışan 4 bine yakın memurun emniyet teşkilatı içerisinde başka birimlere kaydırılması planlanıyor.

SORU İŞARETLERİ

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen pasaport işlemlerinin Nüfus Müdürlüğü'nün kontrolüne bırakılması için yürütülen çalışma soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Düzenlemenin güvenlik zafiyeti oluşturacağı belirtilirken sahte kimlikler ile 'aranır' durumda bulunan bir çok kişinin pasaport alabileceği işaret ediliyor. Yeni düzenlemeye yönelik çalışmalar bizzat Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Emniyet kaynakları, pasaport işlemlerinde güvenliğin üst düzeyde tutulması gereken bir işlem olduğunu savunuyor. Bilgi ve belge alınmasının kolay olduğu Nüfus İl Müdürlüklerine, pasaport işleminin bırakılmasının tehlikeli sonuçları olabileceği ifade ediliyor.

GÜVENLİK ENDİŞESİ

Emniyet kaynakları, yapılması planlanan değişiklikte özellikle güvenlik noktasına dikkat çekiyor. Bazı bölgelerde düzenlemenin zararlı sonuçlarıyla karşılaşılabileceği kaygısı dile getiriliyor. Teröristlerin baskı, tehdit ve şantajlar ile illegal yollarla pasaport sahibi olabileceği belirtiliyor. Sahte kimlikler ile pasaport sahibi olacak teröristlerin sınır noktalarından çok rahat gelip-geçebileceği belirtilirken terörist tespitinin yapılmasının zor olacağı ileri sürülüyor. (Milliyet)

PASAPORT ARTIK POLİSTEN ALINMAYACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

pasaport ~ 11 yıl önce
Sahte pasaport olacak diye endişe etmeye gerek yok zaten ülkemizde nüfus cuzdanları nüfus müdürlüğünce verilmekte verilen bu nüfus cüzdanına göre pasaport tanzim edilmektedir. Pasaport sistemi artık tamamen dijital bir sisteme geçtiği için hem güvenli hemde hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Nüfus müdürlüğünün bu hizmeti yürütmesi hem işlemlerin daha da hızlanmasını sağlayacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Bence poliste kalması daha mantıklı. Yoksa sahte pasaportların önüne geçilmez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Bakkaldan alalım istersenız? Bende kılın kırk yarılmasını sevmıyorum ama emnıyet bir caydırıcı güç bunun yanında, havalımanlarında pasaport kontrollerdekı guvenlık zafiyetleri giderilmeli acilen

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xyz ~ 11 yıl önce
mantıklı bir düzenleme ancak terör sebebiyle şu anda uygulanması imkansız. Daha yüksek güvenlikli kimliklerin geliştirilmesinden sonra tekrar gündeme gelebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yav he he ~ 11 yıl önce
sen avrupa değilsin.avrupa ne alaka? sen kim avrupa olmak kim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eu ~ 11 yıl önce
AVRUPADA POLIS MI PASAPORTU? AZICIK MEDENIYET GOZ CIKARMAZ KORKMAYIN YAHU. NUFUS MEMURUDA EN AZ POLIS MEMURU KADAR DURUST CALISIR. YOL KESIP SANA UFAK BIR CEZA YAZAYIM DIYEN NUFUS MEMURU GOREN VAR MI ALLAHASKINA?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İyi olur ~ 11 yıl önce
Gercekten iyi olur, kaymakamliklar versin

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000