11 Ekim 2010, Pazartesi 15:06:19

Parmak izini unutun

Southampton Üniversitesi'nde yürütülen araştırmanın sonuçları, her insanın kulağının 'eşsiz ve benzersiz' olduğuna dikkat çekiyor.
Araştırma kapsamında, ‘kulak tarayıcısı’ bir sistem oluşturuldu. Tarama sonuçları, söz konusu kulağın kime ait olduğunu anlamak için veri bankasındaki diğer kulak şekilleriyle kıyaslandı. Araştırmacılar sistemin, havaalanları ve diğer sınır bölgelerinde pasaport kontrolüne giren insanların kulaklarının fotoğrafını çekmek suretiyle çalışabileceğini söylüyor.

‘Kulak yaşlanmaz’
Elektronik ve Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nden Prof. Mark Nixon, “İnsan kulağında, her bir bireyinkini tek ve eşsiz yapacak kadar karmaşık bir yapı vardır. Herkesin kulağının özellikleri farklıdır ve bu ölçüler belirlenebilir. Biyometrik ve yüz tanıma sistemlerinde kişinin yaşlanmasıyla teknik sorunlar olabiliyor. Ancak kulaklar çok daha zarif bir şekilde yaşlanır” diyor.

Nixon ve ekibi 252 kulak fotoğrafını test etti ve sistemin veri bankasını kullanarak kulakları eşleştirmede yüzde 99 doğruluk oranını yakaladığını söyledi. Ekip araştırmanın sonucunu Dördüncü Uluslararası Biyometrik Konferansı’nda sundu.
Parmak izini unutun

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000