09 Ocak 2018, Salı 13:02:18

Pakistan’dan THY kokpitine uzanan bir hikaye

Türkiye’ye ilk kez sekiz sene önce, turist olarak gelen Sadia Abdul Aziz Malik, bugün Türk Hava Yolları’nın Boeing 777 filosunda first officer olarak görev yapıyor ve İstanbul'u "İyi ki burada yaşıyorum" diyecek kadar seviyor.
  • milli olan hersey yabanci veya arab oldu. cok zeki genclerimiz var ama yabanci fo almak hos degil ve mantiksiz. gelecek nesillerin önü kesilior. 10 senedir lufthansa regionaljet suan crj 700 deyim. tr ye dönmek ve vatanimda genis gövdeli ucaklarda sansim olmasina ragmen, genclerimizin , yasim 33, yolunu veya is imkanini almak istemiorum. biz vatani düsünürkenen kimileri cikar amacli ve anlik kazanc icin hainlik yapior. saygilar
  • Bravo yani THY. Bula bula Pakiyi buldun getirdin. Yakında uçuş işletme başkanı da yaparsınız. Ayıptır ya. Valla ayıptır
  • Marifet gibi birde haberini yapmışsınız.vatan evladı bir sürü işsiz efo varken Türk olmasında 72 milletten kim olursa olsun .nesiniz anlamadık gitti
  • Kardesim, bu kadarida yeter.. Bizde TC Vatandaslik var,Turk kanini tasiyan, Her Havacilik Universite Diplomasi var, Ingilizce var Lvl 6, Genel Havacilikta 4000 saat M/E var yurtdisinda.. Saglik Var Allaha cok sukur. THY bas vurumuzu yapiyoruz ve adamlar Airline Tecrube olmadigi icin DLR-1 sokuyor ve Pilot olamazsin diyor... boyle sacmalik hic gorulmemis kardesim.. Ama THY kaybettigi baskasi faydalaniyor.. Simdi Allah yuzume bakti.. ABD'de ne DLR var ne birsey, Mulakkat ve sonra Simulator, ve simdi DELTA HAVAYOLARINDA UCUYORUM.. Allahim cok sukur. Siz devam edin yabancilari almaya ve $$$ yurdisina gitsin, Donald TRUMP'in dedigi gibi, ilk Basta ABD'lere is verin sonra bulamzsan diger insanlara.. Simdi Turkiye bunu tam tersine yapiyor. Ben Turkum Turkiye'de ise giremiyorum, ama ABD'de girebiliyorum.. Ne kadar sacma degilmi.. Bizim gibi kaliteli TC vatandaslari THY kaybediyor ve farkinda degil.. Hoscakalin THY..
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Hosgelmis. Onunla tanismak isterim, hicbir seyi olmayan zekasi sorgulanabilir bir hostesle tanismak yerine..
  • THY de 360 civarında çeşitli tiplerde uçak var ve uçaklarda 2000-3000 saat tecrübesi olan Türk f/o lar mevcut rahatlıkla 777 de uçmayı elin pakistanlısından daha iyi becerirler nasıl bir mantıktır ki ülkemizde bulunmaya kuşkuyla bakan birini getirip777 nin sağ koltuğuna oturtuluyor anlamak mümkün değil.Yazık oluyor bu ülkenin evlatlarına.
  • şu parasızlık yüzünden pilot olamadım. Bazıları doğuştan şanslı. Çocukluk hayalime bir türlü kavuşamadım, olmuyor olmayacak hiç bir zaman.
  • Bizde pilot mu kalmadi
  • Ulkemizin bukadar gencleri varken yurtdisindan yabanci pilot ozellikle de f.o. alinmamali.

Türkiye’ye ilk kez sekiz sene önce, turist olarak gelen Sadia Abdul Aziz Malik, bugün Türk Hava Yolları’nın Boeing 777 filosunda first officer olarak görev yapıyor ve İstanbul'u "İyi ki burada yaşıyorum" diyecek kadar seviyor.

Pakistan'da doğup büyüyen Malik, THY ile ilgili hislerini ise şu şekilde ifade ediyor: "Kardeş ülke olarak gördüğümüz Türkiye’yi ve markamızı temsil etmek benim için çok değerli."

Türk Hava Yolları bünyesinde 'expat’ olarak görev yapan çok sayıda yabancı uyruklu pilot var. Deneyimleri, mesleki bilgileri ve sıra dışı hikâyeleri ile her biri THY için çok büyük önem taşıyor. Boeing 777 filosunda ikinci pilot olarak görev yapan Sadia Abdul Aziz Malik de bu isimlerden biri.

Pakistan kökenli bir ailenin dört kız çocuğundan biri olan Malik, eğitimini yarıda bırakıp çocukluk hayali olan havacılığa yönelmiş. Yakın çevresinde kimse havacılıkla uğraşmadığı için bu isteğinin ailesinde tereddütle karşılandığını belirten Malik, o günleri şu şekilde anlatıyor: "Ailemizde tıp ve mühendislik eğitimi alan çok sayıda insan var. Pilotluk yapan tanıdığımız yoktu. Babam ilk başta iş bulamayacağımı ve mesleki koşulların beni zorlayacağını düşündüğünden bu isteğime temkinli yaklaştı. Ne kadar istekli olduğumu görünce onların da desteğini kazandım'

Pakistan'dan ABD’ye

Sadia Malik, ‘expat’ kavramıyla küçük bir kız çocuğuyken, babası Orta Doğu’nun farklı ülkelerine ve nihayetinde uzun süre yaşayacağı ABD’ye çalışmak için gidince tanışmış. O yıllarda annesinin yanında, üç kız kardeşiyle birlikte Pakistan'da eğitimini tamamlayan Sadia Malik, onların izinden giderek üniversitede tıp fakültesine kaydolmuş. Bir yılın ardından doktorluğun kendisine göre olmadığını anlayıp küçüklüğünden beri hayalini kurduğu pilotluğa yönelmiş. Havacılığa ilgisini babasının ‘expat’lık serüveniyle bağdaştıran Sadia Malik, pilot olma isteğinin ilk aklından geçtiği günleri şu şekilde anlatıyor, 'Babam yurt dışında çalıştığı için annemle birlikte sık sık onun yanına giderdik. Bu sayede küçücük bir çocukken çok defa uçağa bindim. Uçağa her binişimde kabin memurlarına bakar,  havalimanında karşılaştığını kadın pilotlara hayranlıkla incelerdim. Kıyafetleri, insanların onlara gösterdiği saygı ve verdiği önem beni büyülerdi. İster Orta Doğu' da ister Amerika kıtasında olsun, insanların pilotlara gösterdiği ilgiye tanıklık etmek küçük bir çocuk için inanılmaz bir deneyimdi. Böylece daha 10 yaşındayken, pilot olabileceğim düşüncesi aklımın bir köşesine düşüverdi. Ailemizde böyle bir gelenek olmadığı için liseden mezun olunca tıp eğitimine yöneldim. Üniversitenin ilk senesinde meslekleri ve dünyayı daha iyi tanıma fırsatı buldukça doktorluk yapamayacağıma, daha doğrusu benim için en uygun mesleğin pilotluk olduğuna karar verdim. Ailemin de desteğiyle ilk senenin sonunda tıbbı bırakarak pilotluğa yöneldim."

"İyi ki bu şehirde yaşıyorum"

İstanbul'a ilk kez sekiz sene önce gelen pilotumuz, kentin hızla değiştiğini söylüyor. Bir kenti turist olarak ziyaret etmekle orada yaşamanın farklarına dikkat çekiyor. Malik tüm zorluklarına rağmen bu kentte yaşamayı çok sevdiğini dile getiriyor:

"İstanbul'un kalabalığı ve trafiği burada yaşayan herkes gibi beni de çileden çıkarabiliyor. Kültürel hayata, özellikle Boğaz'ın farklı noktalarındaki güzelliklere tanıklık etmeye başladığınızda gerçek İstanbul'u keşfetmeye başlıyorsunuz. O zaman insan içinden 'İyi ki bu şehirde yaşıyorum' diye geçiriyor."
Pakistan'da pilot olmak

Eğitiminin büyük bir kısmını Pakistan'da tamamlayan Malik, 20 sene önce annesiyle birlikte babasının yanına ABD'ye gitmiş. Pilotluk eğitimini de orada tamamlayan Sadia Malik, çalışma hayatına doğduğu toprakların ulusal bayrak taşıyıcısı konumundaki Pakistan Uluslararası Havayolları'nda adım atmış. Orada farklı uçak tiplerinde görev yaptıktan sonra THY’nin ilanını görüp başvurmuş.

Malik, eğitiminden sonra hemen iş bulduğu için kendini şanslı gördüğünü ifade ediyor.

Pakistan’dan THY kokpitine uzanan bir hikaye

Yorumlar Tüm Yorumlar (75)

yazik ~ 6 yıl önce
milli olan hersey yabanci veya arab oldu. cok zeki genclerimiz var ama yabanci fo almak hos degil ve mantiksiz. gelecek nesillerin önü kesilior. 10 senedir lufthansa regionaljet suan crj 700 deyim. tr ye dönmek ve vatanimda genis gövdeli ucaklarda sansim olmasina ragmen, genclerimizin , yasim 33, yolunu veya is imkanini almak istemiorum. biz vatani düsünürkenen kimileri cikar amacli ve anlik kazanc icin hainlik yapior. saygilar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Paki ~ 6 yıl önce
Bravo yani THY. Bula bula Pakiyi buldun getirdin. Yakında uçuş işletme başkanı da yaparsınız. Ayıptır ya. Valla ayıptır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
T.C. li ~ 6 yıl önce
Marifet gibi birde haberini yapmışsınız.vatan evladı bir sürü işsiz efo varken Türk olmasında 72 milletten kim olursa olsun .nesiniz anlamadık gitti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir B737 F/O ~ 6 yıl önce
Kardesim, bu kadarida yeter.. Bizde TC Vatandaslik var,Turk kanini tasiyan, Her Havacilik Universite Diplomasi var, Ingilizce var Lvl 6, Genel Havacilikta 4000 saat M/E var yurtdisinda.. Saglik Var Allaha cok sukur. THY bas vurumuzu yapiyoruz ve adamlar Airline Tecrube olmadigi icin DLR-1 sokuyor ve Pilot olamazsin diyor... boyle sacmalik hic gorulmemis kardesim.. Ama THY kaybettigi baskasi faydalaniyor.. Simdi Allah yuzume bakti.. ABD'de ne DLR var ne birsey, Mulakkat ve sonra Simulator, ve simdi DELTA HAVAYOLARINDA UCUYORUM.. Allahim cok sukur. Siz devam edin yabancilari almaya ve $$$ yurdisina gitsin, Donald TRUMP'in dedigi gibi, ilk Basta ABD'lere is verin sonra bulamzsan diger insanlara.. Simdi Turkiye bunu tam tersine yapiyor. Ben Turkum Turkiye'de ise giremiyorum, ama ABD'de girebiliyorum.. Ne kadar sacma degilmi.. Bizim gibi kaliteli TC vatandaslari THY kaybediyor ve farkinda degil.. Hoscakalin THY..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 6 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakan ~ 6 yıl önce
Hosgelmis. Onunla tanismak isterim, hicbir seyi olmayan zekasi sorgulanabilir bir hostesle tanismak yerine..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
777 ~ 6 yıl önce
THY de 360 civarında çeşitli tiplerde uçak var ve uçaklarda 2000-3000 saat tecrübesi olan Türk f/o lar mevcut rahatlıkla 777 de uçmayı elin pakistanlısından daha iyi becerirler nasıl bir mantıktır ki ülkemizde bulunmaya kuşkuyla bakan birini getirip777 nin sağ koltuğuna oturtuluyor anlamak mümkün değil.Yazık oluyor bu ülkenin evlatlarına.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Paranın gözü kör olsun ~ 6 yıl önce
şu parasızlık yüzünden pilot olamadım. Bazıları doğuştan şanslı. Çocukluk hayalime bir türlü kavuşamadım, olmuyor olmayacak hiç bir zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu kim ya ~ 6 yıl önce
Bizde pilot mu kalmadi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bence var ~ 6 yıl önce
ama yabancı hayranlığı veya bilinmeyen başka birşeyler var.
Caner ~ 6 yıl önce
Yabanci hayranligi olacaksa Pakistan’dan olsun kardes ulke.
Fo ~ 6 yıl önce
Ulkemizin bukadar gencleri varken yurtdisindan yabanci pilot ozellikle de f.o. alinmamali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000