10 Aralık 2008, Çarşamba 12:26:44

Özbek havacılık tarihinde bir ilk...

Özbekistan, bir ilke imza atarak ilk defa yerli bir havaalanın işletmeciliğini yabancı bir şirkete devretti.

Özbekistan Hava Yolları, (ÖHY) modernizasyon ve yapım çalışmaları devam eden Navoi Havaalanı'nın işletmeciliğini Güney Kore'nin "Korean Air" şirketine devretti.

İki ülkenin ilgili taraflarınca varılan anlaşma üzerine Özbekistan'ın orta kesiminde yer alan havalimanının işletmeciliği G.Kore'ye devredildi. Konuyla ilgili anlaşma Taşkent'e imzalandı. Varılan anlaşma çerçevesinde ÖHY, Korean Air'dan leasing yolu ile iki adet A300-600 tipi kargo uçağı alacak.

Ayrıca taraflar arasında varılan bir diğer anlaşma ile de "Orta Asya Trans" adında ulaşım şirketi kurulacak.

Konuyla ilgili düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamada bulunan ÖHY Başkanı Valeriy Tyan, geçtiğimiz Ağustos ayında da ilk pisti hizmete açılan Nevai Havaalanı'nın yeni yapılanma atılımlarıyla doğu-batı ve güney-kuzey yönlerinde yapılacak hava taşımacılığı koridorunda lojistik bir görev üstleneceğini dile getirdi.

HAVALİMANI ARTIK DAHA ÖNEMLİ

Öte yandan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un Aralık ayı başında Navoi bölgesinde ülkenin ilk "Serbest Sanayi ve Ekonomi Bölgesi'nin" kurulmasına ilişkin karara imza atması havaalanı daha da önemli kıldı.

"Korean Air" Başkanı Lee Jong Hee, Kerimov'un Nevai'de ülkenin ilk serbest Sanayi ve Ekonomi Bölgesi'nin kurulmasıyla ilgili karar imza atmasının Navoi Havaalanı'nı daha da önemli kıldığını dile getirdi. Serbest bölgenin tam faaliyete geçmesiyle havaalanın daha hareketli bir dönem yaşayacağını ve yatırımcılara büyük avantaj sağlayacağını kaydetti.

Yapımına iki yıl önce başlanan havalimanı yerli uçakların yanı sıra doğu batı uzantısında uluslararası düzeyde çalışan kargo ve yolcu uçaklarına da ikmal ve mola verme hizmeti sunacak. Hava limanında ayrıca her türlü bakım ve tamir hizmeti de sunulacak. Hava meydanı kompleksinde konaklama ve kültürel tesisler de yer alacak.

Özbek havacılık tarihinde bir ilk...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000