16 Eylül 2008, Salı 08:06:06

Özbek Hava Yolları yeni uçağına kavuştu

Özbekistan'da üretilen 'IL-114-100' yolcu uçağı modeli düzenlenen törende tanıtıldı. Özbek Hava Yolları (ÖHY) tarafından satın alınan yeni model uçak, ilk seferini başkent Taşkent'ten ülkenin güneyindeki Karşı kentine yaptı.
  • Türkiye'de de bölgesel havacılık için kullnaılabilecek bir modele benziyor. Umarım birileri bir gün bu pazarın farkına varır ve uçuşlara başlar.
  • yok 9 bin fit metreye yakın yükselme kapasitesi tovbe estafurullah
  • 8 bin metre fit ne yahu
  • "8 bin metreye yakın bir fite yükselme kapasitesi"... Allah sizi bildiği gibi yapsın havacılık muhabiriyiz diye geçinirsiniz bir de :)

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin önde gelen uçak üretim merkezlerinden biri olan Taşkent'teki Özbek-Rus ortaklı Çkalov Uçak Fabrikası tarafından üretilen yeni model büyük ilgi gördü. Farbrika daha önce de IL-114 yolcu ve IL-76 askeri kargo uçaklarını üretiyordu.

Taşkent Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen tanıtım töreninin ardından uçak ilk seferini gerçekleştirdi. Törene Özbekistan'da görev yapan yabancı misyon şefleri ve yabancı hava yolları şirketlerinin temsilcileri de katıldı. Törende konuşan Çkalov Uçak Fabrikası Müdürü eski başbakanlardan Ötkır Sultanov, Özbekistan'ın uçak üretiminde kısa bir zamanda iyi bir konuma geleceklerini kaydetti.

ÖHY Genel Müdürü Valeriy Tyan ise şirket olarak Özbekistan'da üretimi yapılan uçakları kullanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Tyan, iç ve bölgesel seferlerde kullandıkları Rus yapımı eski uçaklarının yerini Taşkent'te üretilen "IL-114-100" tipi yeni model uçaklara bırakacağını kaydetti.

Önce sinevizyon gösterisi aracılığıyla tanıtılan uçak daha sona davetlilere gezdirildi.

KISACA "IL-114-100"

Yeni model uçağının yolcu kapasitesi, isteğe bağlı olarak 52 ile 64 arası ayarlanabiliyor. Bir kalkışta yaklaşık 3 bin 500 km uçabilen "IL-114-100" 8 bin metreye yakın bir fite yükselme kapasitesine sahip. Uçağın azami hızı ise 500-550 km/s.27 metre dolayında. Toplam 30 metre uzunluğu olan uçak yaklaşık 10 metre yükseklikte. Uçağın motoru Kanada'nın "Pratt&Whitney" ve pervanesi ise Amerikan şirketi "Hamilton Standart" tarafından üretilmekte.

Uçağın fiyatı 11 ile 14 milyon dolar arasında değişiyor.

Özbek Hava Yolları yeni uçağına kavuştu

Yorumlar

Propertravel ~ 16 yıl önce
Türkiye'de de bölgesel havacılık için kullnaılabilecek bir modele benziyor. Umarım birileri bir gün bu pazarın farkına varır ve uçuşlara başlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dispatch ~ 16 yıl önce
yok 9 bin fit metreye yakın yükselme kapasitesi tovbe estafurullah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
8 bin metre fit ne yahu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Funny ~ 16 yıl önce
"8 bin metreye yakın bir fite yükselme kapasitesi"... Allah sizi bildiği gibi yapsın havacılık muhabiriyiz diye geçinirsiniz bir de :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000