20 Mart 2010, Cumartesi 07:29:40

Onun adı: Ekranoplan!

Ekranoplan (gizli uçak) gemi taklidi yapan uçaklara verilen isim. Sovyetler bu araçları Hazar Denizi'nde geliştirmiş...
  • Bununla ilgili şöyle birşey okumuştum: ABD uyduları ve radarları Hazar denizi üzerinde hızlı hareket eden bir cisim tespit ediyorlar. Ancak bu cisim büyüklük itibariyle bir geminin ulaşamayacağı hızda seyrederken, bir uçağın yol alamayacağı kadar yüzeye yakın gidiyor. Uçak mı gemi mi olduğuna bir türlü karar veremedikleri bu aracın ne olduğu ancak SSCB dağıldıktan sonra anlaşılabiliyor..

1967 yazın da Amerikan Savunma Bakanlığı analistleri, casus uydular tarafıdan Hazar Denizi kıyısında ki Kaspisk bölgesi acıklarında çekilmiş bir uydu fotografında ki devasa aracın sırrını çözememiş, içinden cıkamadıkları bu fenomene "Hazar Denizi Canavarı" adını takmışlardı.

Muamma 20. yüzyılın sonlarında çözüldü. Canavar, aslında Sovyet lideri Nikita Kruscev'in yakın arkadaşı Aerodinamik Uzmanı Rostislav Alekseyev'in geliştirdiği ve Ekranoplan olarak isimlendirdiği yeni bir tür hava taştıydı. Ekranoplan, sürekli olarak denizin 15-20 metre kadar üzerinde uçuyor, hızlı hareket edebiliyor ve daha az yakıt tüketiyordu. Ayrıca, tam olarak havada olmadığı için hem hava radarları hem de tam olarak su üzerinde olmadığı için denizaltı sonar, radarları tarafından da tespit edilemiyordu.

Değişik modelde Ekranoplanlar, Sovyet donanması tarafından uzun yıllar asker (aynı anda 400-500 kişi) ve mühimmat (bir seferde yüzlerce ton) taşımak için kullanıldı. Soğuk savaşın bitimi ile maliyetleri ve bakımsızlık sonucu proje askıya alındı.

Ekranoplanların en büyük handikapı, dalgalı denizlerde uçuşunun riskli olması...

Onun adı: Ekranoplan!

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
Bununla ilgili şöyle birşey okumuştum: ABD uyduları ve radarları Hazar denizi üzerinde hızlı hareket eden bir cisim tespit ediyorlar. Ancak bu cisim büyüklük itibariyle bir geminin ulaşamayacağı hızda seyrederken, bir uçağın yol alamayacağı kadar yüzeye yakın gidiyor. Uçak mı gemi mi olduğuna bir türlü karar veremedikleri bu aracın ne olduğu ancak SSCB dağıldıktan sonra anlaşılabiliyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000