24 Mayıs 2010, Pazartesi 14:46:12

ÖLÜME GÖTÜREN HIZ…

Adana Havaalanı’ndan kalktıktan sonra Mersin’in Tarsus ilçesi yakınlarında düşen eğitim uçağının düşme sebebine ilişkin araştırmalar sürerken uçağın hız göstergesinin kazaya ışık tutabileceği belirildi.
  • Allah rahmet etsin.Bu kaza da art niyetli olmayan herkes şuu kabul etmek zorunda.Görgü şahitleri akrobasiye benzer hareketler yapıldı diyor.Uçakta arıza olsa o sürate ulaşmazdı.Vefat eden arkadaşlar lisans sahibi PIC yani yalnız uçuş safhalarını tamamlıyorlardı.Unutmamak lazım PIC uçuşlarında hava hareketi çalışması yok.Daha o sabah o uçakta arkadaşlara çalışma yaptırmışlar.Kule konuşmalarında hiç bir anormallik yok.Sırlarıyla gittiler.PPL eğitimi aldıkları eğitim kurumundaki durmlarına da bakmak lazım.
  • Muhtemelen uçak virile girmiş olabilir. Uçağın manueline baktım ve viril durumnda sürat saati 100-120 arasında sabit kalıyormuş. Eğitim zaafiyeti olabilir ama bizim değil şunun öğrencisi gibi olayı başka yöne sevk gibi görünen yorumlar hoş değil. O zaman adama sorarlar kardeşim sen bu adaölara intibak vermeden mi uçurudn diye. Yoksa geçen çift motorunuz düştüğünde içinde eğitim veren hocanızın MEL yetkisi olmamasına rağmen MEL hocalığı yapması gibi buraya verecek SEL yetkili hocanızın olmaması gibi mi? Yoksa kimse sormayacak mı birader bu kaç oldu SHGM nasıl oluyorda bunları görmüyor yada görmezden geliyor ;) Ölenlere allahtan rahmet dilemek ve önlem alarak kazalara mahal vermemek gerektiği kanaatindeyim.
  • şimdi de çıkan haber bak,yüksek hızdan kaynaklanabilir diyorlar!ya görgü tanıkları uçağın hızla yere çakıldığını söylemiyorlar mıydı? yani bu,uçağın herhangi bir arızadan sonra aşağı doğrulup hız almasına engel bir durum mu ki de hız göstergesindeki süratin pilotlar tarafından yapıldığı ihtimalini hemen ortaya atıyorlar! bu ülkede uçak kaza kırım incelemeleri sırasında neden hep böyle araştırmalar tam yapılmadan ihtimaller yayılıyor ortaya anlayamıyorum! kimse sebebin ne olduğunu tam olarak bilmeden kimseye suç atmamalı...
  • Bu arkdaşlarımız Tarkim in öğrencisi değildi.Bon air ve İHK(İstanbul havacılık kulubu)dan PPL lisanslarını almışlardı.Tarkim de PIC uçuşlarını tamamlıyorlardı.2 arkadaşımıza da Allah rahmet etsin
  • Viril i anlatan bazı arkadaşlarolmuş ,ancak yanlış bilgiler mevcut.Özellikle istikrar bulmuş bir virilde yani 3. budaktan sonra viril sürati her uçak için değişir ve artmaz ,20 000 feet irtifa da kaybetse burun aşağı olmasına rağmen sürat sabit kalır.Her uçak için değişen karekteristik bir durumdur.Söz konusu uçağın viril deki sürati 120 knot mı araştırılmalı ve yere vuruş şekli de incelenerek bu durum rahatlıkla belirlenebilir.
  • Amcam,bacım,ninem Allahını seviyorsan doğru düzgün haberler yap.O kadar şiddetli düşüyor uçak bunun takılma payı olamaz mı?Ayrıca görgü tanıklarına göre uçak virile girmiş.Az çok bilen bilir virilde hız kontrolü zordur.
  • Boş tenekeden çok ses çıkar. Elinde bilgi, belge, kanıt olmadan "sallama çay yapan" arkadaşlara susmalarını tavsiye ediyorum. Kaza Kırım İnceleme Ekibinin raporunu beklemelisiniz. Bir kazanın 1000 tane sebebi olabilir ama bunlardan biri ya da birkaçı doğrudur. Bırakın uzmanlar incelesin, ak koyun kara koyun ortaya çıksın. Kanıtların incelenmesi labarutuvar çalışmalarını da kapsadığından zaman alacaktır. Buralarda saçmalayıp hem rahmetlilerin, hem ailelerinin, hem arkadaşalrının, hem uçağın bağlı olduğu şirketin haklarını, günahlarını almayın.
  • Moderatörlere sesleniyorum. Bu sitede yorum yapabilmek için bir üyelik zorunluluğu getirilmesini rica ediyorum. En azından ben bu yorumları kim yapıyor merak ediyorum. Bigi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar kimlermiş bilelim. Serdar Yapıcı
  • Ben susuyorum. Elimde veri, (söylemek ayıp değil) konuyla ilgili bende de fazla da bilgi olmadığından. Sizler de deneyebilirsiniz.
  • HALA KAZA TAHKİKATLARINI SHGM Mİ YAPIYOR? ULUSLAR ARASI HAVACILIK KURALLARINA GÖRE, BU HUKUK DIŞIDIR, MANTIK DIŞIDIR. ICAO, FAA, CAA, ECAC, EASA VS HAVACILIK OTORİTELERİNİN KURALLARI GEREĞİ, KAZA TAHKİKATLARINI BAĞIMSIZ SAFETY BOARD KURULUŞLARI YAPARLAR VE TAHKİKAT ESNASINDA, SİVİL HAVACILIK YETKİLİLERİNİ O UÇAĞIN YANINA BİLE YAKLAŞTIRMAZLAR. BÜTÜN DÜNYADA OLDUĞU GİBİ, KAZA TAHKİKATLARI TAMAMEN BAĞIMZSIZ KURULUŞLAR TARAFINDAN YAPILIR.

Adana Havaalanı’ndan yalnız uçuş eğitimi  (PIC) için havalandıktan sonra Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Avadan köyü yakınlarında narenciye bahçesine düşen uçakla ilgili araştırmalar sürüyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler kaza bölgesinde incelemelerini tamamladı. Kara kutuları olmadığı için inceleme ekiplerinin işi oldukça zor görünüyor.

Ancak kaza bölgesinde enkaz üzerinde inceleme yapan ekipler önemli bir ipucu elde etti. Uçağın düştüğü anda hız göstergesinin 120 knot’ta kaldığının tespit edildiği öne sürüldü.

Piper Tomahawk tipi uçağın bu hızda seyretmesi, kazanın yüksek hızdan kaynaklanabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

Bazı kaynaklar, PIC adı verilen yalnız uçuşlarda ortalama süratın 80-90 knot civarında olması gerektiğini kaydederken 120 knot hıza ulaşan iki öğrenci pilotun hız sınırını aştığı belirtildi.

Uçağın kazadan sonra paramparça olması ve görgü tanıklarının ifadeleri, kazanın yüksek hızdan kaynaklanmış olabileceği ihtimalini artırıyor.

Bu arada ilk incelemelerde uçakta teknik bir arıza yaşanmadığı da kaydedildi.

©AirportHaber.com

ÖLÜME GÖTÜREN HIZ…

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 14 yıl önce
Allah rahmet etsin.Bu kaza da art niyetli olmayan herkes şuu kabul etmek zorunda.Görgü şahitleri akrobasiye benzer hareketler yapıldı diyor.Uçakta arıza olsa o sürate ulaşmazdı.Vefat eden arkadaşlar lisans sahibi PIC yani yalnız uçuş safhalarını tamamlıyorlardı.Unutmamak lazım PIC uçuşlarında hava hareketi çalışması yok.Daha o sabah o uçakta arkadaşlara çalışma yaptırmışlar.Kule konuşmalarında hiç bir anormallik yok.Sırlarıyla gittiler.PPL eğitimi aldıkları eğitim kurumundaki durmlarına da bakmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Muhtemelen uçak virile girmiş olabilir. Uçağın manueline baktım ve viril durumnda sürat saati 100-120 arasında sabit kalıyormuş. Eğitim zaafiyeti olabilir ama bizim değil şunun öğrencisi gibi olayı başka yöne sevk gibi görünen yorumlar hoş değil. O zaman adama sorarlar kardeşim sen bu adaölara intibak vermeden mi uçurudn diye. Yoksa geçen çift motorunuz düştüğünde içinde eğitim veren hocanızın MEL yetkisi olmamasına rağmen MEL hocalığı yapması gibi buraya verecek SEL yetkili hocanızın olmaması gibi mi? Yoksa kimse sormayacak mı birader bu kaç oldu SHGM nasıl oluyorda bunları görmüyor yada görmezden geliyor ;) Ölenlere allahtan rahmet dilemek ve önlem alarak kazalara mahal vermemek gerektiği kanaatindeyim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
şimdi de çıkan haber bak,yüksek hızdan kaynaklanabilir diyorlar!ya görgü tanıkları uçağın hızla yere çakıldığını söylemiyorlar mıydı? yani bu,uçağın herhangi bir arızadan sonra aşağı doğrulup hız almasına engel bir durum mu ki de hız göstergesindeki süratin pilotlar tarafından yapıldığı ihtimalini hemen ortaya atıyorlar! bu ülkede uçak kaza kırım incelemeleri sırasında neden hep böyle araştırmalar tam yapılmadan ihtimaller yayılıyor ortaya anlayamıyorum! kimse sebebin ne olduğunu tam olarak bilmeden kimseye suç atmamalı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu arkdaşlarımız Tarkim in öğrencisi değildi.Bon air ve İHK(İstanbul havacılık kulubu)dan PPL lisanslarını almışlardı.Tarkim de PIC uçuşlarını tamamlıyorlardı.2 arkadaşımıza da Allah rahmet etsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Viril i anlatan bazı arkadaşlarolmuş ,ancak yanlış bilgiler mevcut.Özellikle istikrar bulmuş bir virilde yani 3. budaktan sonra viril sürati her uçak için değişir ve artmaz ,20 000 feet irtifa da kaybetse burun aşağı olmasına rağmen sürat sabit kalır.Her uçak için değişen karekteristik bir durumdur.Söz konusu uçağın viril deki sürati 120 knot mı araştırılmalı ve yere vuruş şekli de incelenerek bu durum rahatlıkla belirlenebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Amcam,bacım,ninem Allahını seviyorsan doğru düzgün haberler yap.O kadar şiddetli düşüyor uçak bunun takılma payı olamaz mı?Ayrıca görgü tanıklarına göre uçak virile girmiş.Az çok bilen bilir virilde hız kontrolü zordur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Boş tenekeden çok ses çıkar. Elinde bilgi, belge, kanıt olmadan "sallama çay yapan" arkadaşlara susmalarını tavsiye ediyorum. Kaza Kırım İnceleme Ekibinin raporunu beklemelisiniz. Bir kazanın 1000 tane sebebi olabilir ama bunlardan biri ya da birkaçı doğrudur. Bırakın uzmanlar incelesin, ak koyun kara koyun ortaya çıksın. Kanıtların incelenmesi labarutuvar çalışmalarını da kapsadığından zaman alacaktır. Buralarda saçmalayıp hem rahmetlilerin, hem ailelerinin, hem arkadaşalrının, hem uçağın bağlı olduğu şirketin haklarını, günahlarını almayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Moderatörlere sesleniyorum. Bu sitede yorum yapabilmek için bir üyelik zorunluluğu getirilmesini rica ediyorum. En azından ben bu yorumları kim yapıyor merak ediyorum. Bigi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar kimlermiş bilelim. Serdar Yapıcı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Ben susuyorum. Elimde veri, (söylemek ayıp değil) konuyla ilgili bende de fazla da bilgi olmadığından. Sizler de deneyebilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HALA KAZA TAHKİKATLARINI SHGM Mİ YAPIYOR? ULUSLAR ARASI HAVACILIK KURALLARINA GÖRE, BU HUKUK DIŞIDIR, MANTIK DIŞIDIR. ICAO, FAA, CAA, ECAC, EASA VS HAVACILIK OTORİTELERİNİN KURALLARI GEREĞİ, KAZA TAHKİKATLARINI BAĞIMSIZ SAFETY BOARD KURULUŞLARI YAPARLAR VE TAHKİKAT ESNASINDA, SİVİL HAVACILIK YETKİLİLERİNİ O UÇAĞIN YANINA BİLE YAKLAŞTIRMAZLAR. BÜTÜN DÜNYADA OLDUĞU GİBİ, KAZA TAHKİKATLARI TAMAMEN BAĞIMZSIZ KURULUŞLAR TARAFINDAN YAPILIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000