06 Haziran 2008, Cuma 07:50:19

Ölüm uçaklarından, başkan adaylığına...

Bu, öyle sıradan bir hikaye değil... Bu, ABD Başkan adaylarından John McCain'in hikayesi...

29 Temmuz 1967'de Vietnam Savaşına katılan Amerikan uçak gemisi Forrestal'dan havalanmaya hazırlanan avcı uçak, uçak gemisi filosunda bulunan bir başka uçağın kazara ateşlediği füzenin hedefi oldu. 31 yaşındaki pilot, ani bir refleksle havalanmak üzere hazır bekleyen uçaktan atlamayı başardı. 90 saniye sonra uçağa yüklü bombalar patladığında, 134 denizci hayatını kaybedecek, güvertedeki 20 savaş uçağı parçalanacak ve uçak gemisi açılan delik nedeniyle batma tehlikesi atlatacaktı. Son anda patlayan uçaktan atlayan pilot ise ayaklarına ve göğsüne isabet eden şarapnel parçalarıyla ciddi şekilde yaralanmasına rağmen bu faciadan sağ kurtulacaktı. 

Bu aynı pilotun hayata ikinci atlayışıydı. Daha önce pilotluk eğitimi sırasında Florida'daki Corpus Christi körfezine çakılan savaş uçağından da atlayarak hayatını kurtarmayı başarmıştı. Forrestal Uçak gemisindeki faciadan tam 3 ay sonra aynı pilot üçüncü kez uçaktan atlayarak yine hayatını kurtaracak ancak bu kez özgürlüğünü yitirecekti. Vietnamlıların uçaksavar füzesinin isabet ettiği uçak Truc Bach Gölüne düştü. Uçak çakılmadan uçaktan atlamayı başaran donanma pilotu, bir eli ve ayağı kırılmış halde esir edildi. Sol ayağından süngülenen ve dipçikle omuzu ezilen asker, "Hanoi Hilton" diye adlandırılan ünlü savaş esiri hapishanesi Hoa Lo'ya götürüldü. Bildiklerini anlatmadığı için uzun süre hücrede tutulan ve işkence yapılan John McCain adlı subay, 1973 yılında salıverilinceye kadar 5.5 yıl Vietnam hapishanelerinde kaldı. McCain'in Vietnam'da hapishanede olduğu sürede Vietnamdaki savaşa katılan Amerikan donanmasının komutanıysa babası, John S. McCain'di.

1982 yılından beri ABD kongresi üyesi olan McCain, Vietnam'dan döndükten 27 yıl sonra ABD başkanlığına aday ilk kez aday oldu. 2000 yılında, Evanjelik liderlerle girdiği polemikten sonra partinin adaylığını, rakibi Texas Valisi George Bush'a kaptırdı. Ancak 8 yıl sonra, 71 yaşında partinin başkan adayı olmayı başardı.

1965 yılında evlendiği eşinden 1980 yılında boşanan McCain, aynı yıl hayatını birleştirdiği Cindy Hensley McCain olan evliliğini 27 yıldır sürdürüyor. 7 çocuk ve 4 torun sahibi senatör, 2005 yılında Episkopalyan Kilisesinden çıkarak Baptist kilisesine intisap etmişti.

Ölüm uçaklarından, başkan adaylığına...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000