29 Mayıs 2016, Pazar 10:02:10

Ölüdeniz üzerinde böyle süzülüyorlar

Hava sporlarına gösterilen ilgi her geçen yıl daha da artıyor.
  • BAŞINDA TÜRBAN,PANTOLONU İSE MODAYA UYGUN YIRTIK KOT İLE BAŞKA ERKEK ÖNÜNDE NASIL BİR DÜNYA ANLAYIŞI MÜSLÜMAN GEÇİNEN SÜSLÜMANLAR BUNLAR BAŞLARINDA TÜRBAN ÜSTÜNE ARI MAYA GÖZLÜKLERİ İLE DOLAŞAN TOPLULUK.ÇOK GARİP BİR GÖRÜNTÜ SERGİLİYORLAR AYNI TAVUSKUŞU MİSALİ
  • Bence dinimizce caiz değil arkanda adam ile uçmak.
  • Bu sekilde ucurulmak caiz mi?
  • Fiyatlar çok pahalı. İstanbul-antalya 150 lirayken yarım saat tandem uçuşu 250-300 lira
  • İşimizi iyice çecuk oyuncağı haline getirdiler. Ben 20 yıldan daha uzun bir süre Ölüdeniz'de tandem pilotu olarak çalışmaktayım. Bir zamanlar bu iş ciddi bir havacılık anlayışı içinde yapılırdı, şimdi artık şipşak tandem sertifikası (lisans değil, Türkiye'de bu spor için lisans yetkisi olan kurum yok) alınıyor ve insanlar uçuruluyor. Görüntülerden de görüldüğü gibi, yolcu uçuş esnasında kask kullanmıyor (sadece kalkış ve inişte kullanıyor). Ölüdeniz'de pilot sayısı her yıl 10-15 daha artıyor, uçuş fiyatlar rekabet sonucu düşüyor ve güvenli uçuşlar artık güvensiz olmaya başladı. Sinan beyi şahsen tanırım, kendisi çok iyi bir havacı ve işini iyi bilir, hakkını veriyor. Sözüm kendisine değildir. Paraşüt sektörü burada artık çok fazla büyümüştür ve birçok şirket maliyetin altında veya çok çok az kar ile uçuş satmaktadır. Kısacası, ben ailemi veya dostlarımı uçurmayı pek düşünmüyorum artık. Bu spor çok güvenli bir spordur fakar bu durum burada artık kontrol dışı olmaktadır.
  • sen koşma, mancınıkla fırlatsınlar seni.
  • görüntü olarak bana itici geliyor...özellikle koşma aşaması komik geliyor... ne desem gg...

Hava sporlarına gösterilen ilgi her geçen yıl daha da artıyor. Kuşlar gibi süzülmek isteyenler, eğitim gerektirmeyen ‘tandem uçuşlar’ ile gökyüzünün keyfini doyasıya çıkarıyor. Bu eğlenceli spor, özellikle uçuşta ayaklarının altındaki muhteşem doğa manzarasını seyredenler için tutkuya dönüşüyor. Bu yüzden her yıl binlerce yerli ve yabancı turist, Türkiye’nin dört bir tarafındaki yamaç paraşütü merkezine akın ediyor. Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Ölüdeniz’i gökyüzünden seyreden turistler ise yamaç paraşütünün adeta bağımlısı oluyor.

İstanbul merkezli Fly Anatolia Uçuş Okulu Genel Müdürü ve aynı zamanda Türk Hava Kurumu’nun (THK) eğitmen pilotlarından Sinan Tarakçı ise ‘Cesaretin kadar özgürsün’ sloganıyla turistlere gökyüzünde kuşlar gibi süzülmenin keyfini yaşatmış. Bugüne kadar çoğunluğu Avrupalı olmak üzere yaklaşık 9 bin 500 yerli ve yabancı turiste uçuran Tarakçı, 10 binden fazla sorti ve 5 bin saatin üzerinde uçuş gerçekleştirmiş. Başarılı eğitmen, yerçekimine meydan okumak ve özgürlüğü gökyüzünde doyasıya yaşamak isteyenlere hizmet sunduklarına ifade ederek, daha çok hafta sonları olmak üzere yıl boyunca Adapazarı /Tekirdağ/ Pamukkale/İstanbul ve Ölüdeniz başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde eğitim ve turistik amaçlı uçuş gerçekleştirdiklerini söylüyor.

UÇMAK İÇİN EĞİTİM GEREKMİYOR!

Fransa merkezli APPI (Uluslararası Yamaç Paraşütü Pilotları ve Öğretmenleri Birliği) üyesi de olan Tarakçı’nın anlattığına göre, tandem yani pilotla gerçekleştirilen iki kişilik uçuş öncesi herhangi bir eğitim alınmasına gerek kalmıyor. Yolculara sadece kalkışta yapması gerekenler ile ilgili yaklaşık 5 dakikalık brifing veriliyor. Bu konuşmada ise yolcular, kalkış sırasında oturmayıp koşmaları konusunda uyarılıyor. Böylece, yolcunun kalkış anında pilot ile senkronize şekilde koşması sağlanarak olası kazaların önüne geçiliyor. Emniyetli bir kalkış sonrası ise yolcu arkasına yaslanıp eşsiz doğa güzelliklerinin keyfini çıkarıyor.

Yamaç paraşütünün son derece güvenli bir ekstrem spor olduğunu ifade eden Tarakçı, ‘pilotun kendi seviyesine uygun ekipmanlar ile uçmaması, aşırı güven, kural tanımamazlık ve kalitesiz eğitim alınması’ gibi nedenler yüzünden çok seyrek de, olsa kazalar yaşanabildiğine dikkat çekiyor.

UÇUŞ YARIM SAAT SÜRÜYOR

Yamaç paraşütüyle gerçekleştirilen turistik amaçlı uçuşlar, yaklaşık yarım saat sürüyor. 1700-2000 metre yükseklikten yapılan kalkış sonrası termik denilen sıcak hava akımları kullanılarak maksimum 2500 metre yüksekliğe kadar çıkılarak gökyüzünde kuşlar gibi özgürce uçmanın keyfi çıkarılıyor. Pilot Tarakçı, 45 ilde yapılan uçuşların genelde Babadağ Ölüdeniz, Tahtalı, Kaş, Alanya’nın yanı sıra Adapazı’nda Serdivan, Ordu’da Boztepe, Kayseri’de Ali Dağı, Tokat’ta Mercimek Tepe, Tekirdağ’da Uçmakdere ve Muğla’da Ören ve İstanbul’da Çatalca Ormanlı sahilinde yoğun şekilde gerçekleştirildiğini söylüyor.

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ KUTLANIYOR

20 yıldır uçuş gerçekleştiren Sinan Tarakçı, bugüne kadar pek çok ilginç olayla karşılaşmış. 80 yaşında bir İngiliz çiftin 50’nci evlilik yıldönümlerini gökyüzünde kutladığını anlatan Tarakçı, Avrupalı bir gencin de, uçuşta telsiz yardımıyla diğer paraşütte bulunan arkadaşına evlilik teklifinde bulunduğunu söylüyor. Turistlerin tuhaf sorularıyla da karşılaştıklarına dikkat çeken deneyimli pilot, özellikle Çin ve Koreli yolcuların, “Denize mi ineceğiz?” şeklinde sorularıyla karşılaştıklarını ifade ediyor. Ayrıca uçuşun bitmesini istemeyenlerin de, “İnmesek olur mu?” şeklinde istekte bulunuyormuş. Uçuş yapanların da tekrar aynı deneyimi yaşamak istediğini dile getiren deneyimli eğitmen, özellikle gördükleri manzara karşısında büyülenen turistlerin, “Ölmeden önce herkesin mutlaka yapması gereken bir şey, ‘Uçmak ve Ölüdeniz Fethiye’yi gökyüzünden görmektir.” şeklinde duygularını paylaştığını belirtiyor.

UÇUŞ TAKIMI 3 BİN EURO!

Türkiye’de başta THK olmak üzere Fly Anatolia Uçuş Okulu ve yaklaşık 20 özel yamaç paraşütü okulunun yanı sıra 10’a yakın üniversitelere bağlı yamaç paraşütü uçuş kulübü yer alıyor. Ayrıca ‘single’ diye adlandırılan yaklaşık 4 bin, ‘tandem’ diye adlandırılan ikili uçuşla yolcu uçuran yaklaşık 4000 yamaç paraşütü pilotu bulunuyor. Ülkemizde yamaç paraşütüne olan ilginin son derece iyi olduğunu dile getiren Sinan Tarakçı, yamaç paraşütünün dünyadaki en ucuz hava aracı olduğunu söylüyor. Tecrübeli pilot, 3000 Euro’ya tek kişilik yamaç paraşütü takımı alınabildiğine dikkat çekerek, bununla da en az 4-5 yıl aktif şekilde uçuş yapabildiğini ifade ediyor. Tarakçı, ikinci el uçuş takımına ise 2500-7000 TL’ye sahip olunabileceğini belirtiyor.

Mustafa Gün





Ölüdeniz üzerinde böyle süzülüyorlar

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

vatandaş ~ 8 yıl önce
BAŞINDA TÜRBAN,PANTOLONU İSE MODAYA UYGUN YIRTIK KOT İLE BAŞKA ERKEK ÖNÜNDE NASIL BİR DÜNYA ANLAYIŞI MÜSLÜMAN GEÇİNEN SÜSLÜMANLAR BUNLAR BAŞLARINDA TÜRBAN ÜSTÜNE ARI MAYA GÖZLÜKLERİ İLE DOLAŞAN TOPLULUK.ÇOK GARİP BİR GÖRÜNTÜ SERGİLİYORLAR AYNI TAVUSKUŞU MİSALİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TT ~ 8 yıl önce
Bence dinimizce caiz değil arkanda adam ile uçmak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iphone ~ 8 yıl önce
sen ne diyorsun değişik
Hocam ~ 8 yıl önce
Bu sekilde ucurulmak caiz mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok artık ~ 8 yıl önce
Fiyatlar çok pahalı. İstanbul-antalya 150 lirayken yarım saat tandem uçuşu 250-300 lira

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 8 yıl önce
İşimizi iyice çecuk oyuncağı haline getirdiler. Ben 20 yıldan daha uzun bir süre Ölüdeniz'de tandem pilotu olarak çalışmaktayım. Bir zamanlar bu iş ciddi bir havacılık anlayışı içinde yapılırdı, şimdi artık şipşak tandem sertifikası (lisans değil, Türkiye'de bu spor için lisans yetkisi olan kurum yok) alınıyor ve insanlar uçuruluyor. Görüntülerden de görüldüğü gibi, yolcu uçuş esnasında kask kullanmıyor (sadece kalkış ve inişte kullanıyor). Ölüdeniz'de pilot sayısı her yıl 10-15 daha artıyor, uçuş fiyatlar rekabet sonucu düşüyor ve güvenli uçuşlar artık güvensiz olmaya başladı. Sinan beyi şahsen tanırım, kendisi çok iyi bir havacı ve işini iyi bilir, hakkını veriyor. Sözüm kendisine değildir. Paraşüt sektörü burada artık çok fazla büyümüştür ve birçok şirket maliyetin altında veya çok çok az kar ile uçuş satmaktadır. Kısacası, ben ailemi veya dostlarımı uçurmayı pek düşünmüyorum artık. Bu spor çok güvenli bir spordur fakar bu durum burada artık kontrol dışı olmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
haklısın ~ 8 yıl önce
bunu her önüne geleni pilot diye ortalığa sunan,pilotluk vasfını kafasına göre yorumlayıp bu kutsal mesleği ayaklar altına alan tehekaya söylemek gerek.liderlik edip ilerletmesi gereken bu sporu mixer gibi karıştırıp durdu.hangi amaca hizmet ettiği belli olmayan uygulamalarla mahvetti.
hotspot'a ~ 8 yıl önce
sen koşma, mancınıkla fırlatsınlar seni.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hotspot ~ 8 yıl önce
görüntü olarak bana itici geliyor...özellikle koşma aşaması komik geliyor... ne desem gg...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000