03 Ekim 2012, Çarşamba 13:05:37

ODTÜ İNSANSIZ HAVA ARACI GELİŞTİRDİ

ODTÜ'nün Ar-Ge ekibi, radara yakalanmayan, havada otonom uçuş yapabilen, 25 kilogramlık yük taşıyabilen 150 kilometre menzili olan taktik insansız hava aracı geliştirdi...
  • Bende odtu mezunuyum hocam. Hurafelere degil gordugume, olctugume! inanirim. ODTU bana bunu ogretti. Kimsenin muridi olmam. Is yapilmis ise hak ettigi degeri gorecektir ve proje basariya ulasacaktir. Safsata ise yillarca gundemde kalir durmadan konusurlar ortada bir is olmaz. Kendi isimi eksiksiz yaparim bitmeden bitirmeden teslim etmem, bitti, tamam oldu,basardim demem.Basaramamak en buyuk korkumdur. Odtu bana bu disiplinide vermistir. Basaramazsan "dismiss" atilirsin! basta ailene rezil olursun, sonra arkadaslarina, sonra seni yetistirenlere. Calismak ve basarmak tek yol ve yontemdir. Su ana kadarki calismalar basariya ve neticeye ulasmadi ulkemizde. Bu calismalar ya hurafedir yada henuz tamamlanmamistir. Bitirmedigin odeve not isteyemezsin bu kadar basit.
  • "Çok geç..." sonuna kadar haklı.. cehalet erdemdir, uyumaya devam.
  • 2.dunya savasinda nasil ucak yapmislar ona bir bakin. Ucak dedigin sey gidersin muhendisini bulursun kendi muhendisinide yanina koyarsin 3-5 senede yapar KULLANIRSIN!!. 20-30 sene ucak mi yapilir? nerde gorulmus? 10 milyon dolara malolmus IHA gitti dustu. Keske icine iki servo koysalardi yanlarina bir RC modelci alsalardi baglanti kesilince o cocuk indirirdi:))) Memlekette bos islerle laf salatasi yapiliyor. Daha cok dinlersiniz bu masallari.
  • Tebrikler Nafiz Hocam,ve tabiiki meslaktaşlarımıza en büyük tebrik.Gururluyuz,çünkü ODTÜ LÜYÜZ.
  • Helal olsun...Nafiz hocayi sevmem kesin bizim arkadaslarin emeklerinin uzerine yatip sov yapmistir...:))) Universitelerin durumu bu haldeyken boyle guzel bir projenin ortaya cikmazindan dolayi emege gecen herkese helal olsun
  • 13:21:47 arkadaşım sen hangi projeden bahsediyorsun? kim geliştirdi? kim yaptı kim uçurdu? kaç adat üretildi? nerde bu iha lar? odtü gerçekleştirdiği gerçek anlamda milli iha dır. yazılımından kullanılan kameralara kadar bu ülkenin insanlarının emeği ve bilgisi ile 0 dan üretilmişlerdir. geç falan kalındığı söz konusu bile değildir.
  • Bu UAV'nin benzerleri 8-10 yıl kadar önce birkaç özel şirket tarafından yapıldı ve uçuruldu. ODTÜ'nün yapmış olduğu projenin çok da gurulanılacak bir yanı yok. Sadece buldukları bir fonu kullanmışlar ve ancak 9 sene sonra ürünü çıkarabilmişler.

ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nafiz Alemdaroğlu, yaptığı açıklamada, bölümde insansız hava aracı geliştirme teknolojilerinin 2004 yılında DPT desteğiyle başladığını söyledi.

Proje kapsamında üç yıl süreyle insansız hava araçlarının geliştirilmesi üzerine çalıştıklarını ifade eden Alemdaroğlu, bu sürede sadece insansız hava aracı değil, aynı zamanda sıvı yakıtlı motor geliştirme projesini de yürüttüklerini belirtti.


Bu teknolojilerin üretebileceği bir merkez oluşturduklarını bildiren Alemdaroğlu, projede ilk olarak elden atılan, göğsünün üstüne iniş yapan ve 10 kilometrelik menzili olan, otonom uçuş yapabilen insansız hava aracı ürettiklerini kaydetti.

Tüm parçaları Türkiye'de üretildi

Alemdaroğlu, aynı proje kapsamında, taktik insansız hava aracı projesini bitirdiklerini ve son uçuş testlerini de yaptıklarını açıkladı.

Taktik insansız hava aracının 25 kilogramlık faydalı yük taşıdığını, 150 kilometrelik mesafeye gidebildiğini, havada 6 saat ve tamamen otonom şekilde kalabildiğini aktaran Alemdaroğlu, hava aracının kalkışı için çok uzun bir piste gerek duyulmadığını söyledi.

Projeye DPT'den sonra üç yılda TÜBİTAK'ın destek verdiğini ifade eden Alemdaroğlu, uçağın tüm aksamının Türkiye'de üretildiğine dikkati çekti.

Askeri ve sivil kullanım uygun

Prof. Dr. Alemdaroğlu, insansız hava aracının hem askeri hem sivil kullanıma uygun olduğunu belirterek, sivil amaçlı kullanımda hava aracına takılacak çok bantlı kameralarla doğal afetlerde meydana gelen hasar tespitinden çevre, deniz ve göl kirliğinin tespite kadar pek çok alanda kullanılabileceğini dile getirdi.

Hava aracının gözlem amaçlı da kullanılabileceğine dikkati çeken Alemdaroğlu, askeri amaçlı kullanımda ise sınır güvenliği ve istihbarat amaçlarına hizmet edebileceğini, üzerinde taşıyabileceği kızılötesi kameralarla hem gece hem gündüz görevin mümkün olduğunu kaydetti.

Türkiye'de şirketlerle işbirliği yaparak insansız hava aracının otopilotunu ve kameraların taşındığı parçayı da üretmeyi başardıklarını ifade eden Alemdaroğlu, uçak kompozit malzemeden üretildiği için radara yakalanmadığını söyledi.

“ANKA Kuşu'nu da öğrencilerimiz yaptı”

Alemdaroğlu, DPT ve TÜBİTAK kaynaklarıyla Türkiye'ye iki önemli ürün kazandırmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Ürünlerimizi ihtiyaç duyan makamlarla her an paylaşmaya hazırız. Ayrıca bu ürünleri sanayileştirmek isteyen kuruluşlarla da işbirliği yapabiliriz” dedi.

Türkiye'nin havacılıkla ilgili şirketlerinde çalışan mühendisleri de yetiştirdiklerini kaydeden Alemdaroğlu, “ANKA insansız hava aracını da bizim yetiştirdiğimiz öğrenciler yaptı, o yüzden çok mutluyuz” diye konuştu. (Hürriyet)

ODTÜ İNSANSIZ HAVA ARACI GELİŞTİRDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

Odtu'lu ~ 12 yıl önce
Bende odtu mezunuyum hocam. Hurafelere degil gordugume, olctugume! inanirim. ODTU bana bunu ogretti. Kimsenin muridi olmam. Is yapilmis ise hak ettigi degeri gorecektir ve proje basariya ulasacaktir. Safsata ise yillarca gundemde kalir durmadan konusurlar ortada bir is olmaz. Kendi isimi eksiksiz yaparim bitmeden bitirmeden teslim etmem, bitti, tamam oldu,basardim demem.Basaramamak en buyuk korkumdur. Odtu bana bu disiplinide vermistir. Basaramazsan "dismiss" atilirsin! basta ailene rezil olursun, sonra arkadaslarina, sonra seni yetistirenlere. Calismak ve basarmak tek yol ve yontemdir. Su ana kadarki calismalar basariya ve neticeye ulasmadi ulkemizde. Bu calismalar ya hurafedir yada henuz tamamlanmamistir. Bitirmedigin odeve not isteyemezsin bu kadar basit.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bankangle ~ 12 yıl önce
"Çok geç..." sonuna kadar haklı.. cehalet erdemdir, uyumaya devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bos isler ~ 12 yıl önce
2.dunya savasinda nasil ucak yapmislar ona bir bakin. Ucak dedigin sey gidersin muhendisini bulursun kendi muhendisinide yanina koyarsin 3-5 senede yapar KULLANIRSIN!!. 20-30 sene ucak mi yapilir? nerde gorulmus? 10 milyon dolara malolmus IHA gitti dustu. Keske icine iki servo koysalardi yanlarina bir RC modelci alsalardi baglanti kesilince o cocuk indirirdi:))) Memlekette bos islerle laf salatasi yapiliyor. Daha cok dinlersiniz bu masallari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Odtü'lü ~ 12 yıl önce
Tebrikler Nafiz Hocam,ve tabiiki meslaktaşlarımıza en büyük tebrik.Gururluyuz,çünkü ODTÜ LÜYÜZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Odtu thy ~ 12 yıl önce
Helal olsun...Nafiz hocayi sevmem kesin bizim arkadaslarin emeklerinin uzerine yatip sov yapmistir...:))) Universitelerin durumu bu haldeyken boyle guzel bir projenin ortaya cikmazindan dolayi emege gecen herkese helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
prometheus ~ 12 yıl önce
13:21:47 arkadaşım sen hangi projeden bahsediyorsun? kim geliştirdi? kim yaptı kim uçurdu? kaç adat üretildi? nerde bu iha lar? odtü gerçekleştirdiği gerçek anlamda milli iha dır. yazılımından kullanılan kameralara kadar bu ülkenin insanlarının emeği ve bilgisi ile 0 dan üretilmişlerdir. geç falan kalındığı söz konusu bile değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok geç... ~ 12 yıl önce
Bu UAV'nin benzerleri 8-10 yıl kadar önce birkaç özel şirket tarafından yapıldı ve uçuruldu. ODTÜ'nün yapmış olduğu projenin çok da gurulanılacak bir yanı yok. Sadece buldukları bir fonu kullanmışlar ve ancak 9 sene sonra ürünü çıkarabilmişler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000