22 Nisan 2018, Pazar 11:11:24

'O risk yüzlerce uçakta var' iddiası

Southwest Airlines'a ait Boeing 737-700 uçağında bir kişinin ölümüne yol açan motor arızasının dünya genelinde yüzlerce uçakta yaşanabilme riski olduğu belirtildi
  • Arff ekibimiz bu konuya vakıf hazir ve nazır halde bekliyor. Teşekürler arff ve flying chefler
  • Sorun uçakta değil, motorda. Aynı motoru Airbus da kullanıyor. Ya da motorda da sorun yok, motorun bakımında, bakım periyodunda var. Doğru düşünelim, doğru anlayalım.
  • Bu motorların çalışma saatleri fan değişim süresi yokmudur. Arıza yapıncamı değişir ✈️
  • Bu ućaktan 737 700 Thy nin filosunda 1 adet var .
  • O risk tk’nın F serisi ucaklarında yokmu acaba?20 yasından fazla JFC ucagı mesala..
  • Bkz kerem gök youtube bu haber yapmış bugün

Southwest Airlines'a ait Boeing 737-700 uçağında bir kişinin ölümüne yol açan motor arızasının dünya genelinde yüzlerce uçakta yaşanabilme riski olduğu belirtildi. ABD ve Avrupalı havacılık otoriteleri ilk etapta 700 adet CFM56-7B motoru kullanılan uçaklar için 20 günlük acil muayene istedi. Ağustos ayında bu sayı 2500 olacak.

ABD ve Avrupalı havacılık yetkilileri geçtiğimiz günlerde Southwest Hava Yolları'na ait Boeing 737-700 tipi uçağın karıştığı ölümcül kazanın nedeni olan motor arızası nedeniyle benzer risk taşıyan 700 motor için 20 gün içerisinde acil inceleme istedi.

CFM tarafından üretilen CFM56-7B motoru daha önce 2016 yılında da benzer bir sorun nedeniyle kazaya yol açmıştı.

ABD Federal Havacılık Kurumu (FAA) raporuna göre metal eskimesi emareleri saptanan motorda kırılan bir pervane kanadı dolayısıyla yaşanan patlama uçağın bir camının kırılmasına ve bir yolcunun ölümüne neden olmuştu. Bu, aynı zamanda 2009 yılından beri bir ABD yolcu uçağında meydana gelen ilk ölümcül kazaydı.

FAA raporunda "tehlikeli durum" olarak nitelenen manzaranın "aynı tasarımdaki diğer motorlarda var olma veya gelişme riskinin olası" olduğu belirtildi. 

2016 yılında yine Southwest uçağında yaşanan aynı sorunun ardından acil iniş yapılmış ve aynı tip motordan kopan pervane kanadının sol kanat üzerinde yıkıma yol açtığı belirlenmişti. Avrupalı kurumlar havayolu şirketlerine motor incelemeleri için 9 ay süre vermişti ABD'li yetkililer henüz ne yapacağına karar verememişti ancak son kazan sonra acil önlemler alınması kararlaştırıldı.

AYNI MOTORDAN 14 BİN ADET KULLANIMDA

30 bin tur fazla yahut 20 yıldır kullanımda olan motorlar için 20 gün içerisinde ultrasonik muayene zorunluluğu getirildi. Bir turun ise tek bir kalkış ve inişten oluştuğu vurgulandı. Avrupa'da bu kontroller her 3 bin turda bir yani yaklaşık 2 yılda bir gerçekleştiriliyor.

Karar küresel olarak 680 motoru etkiliyor. FAA verilerine ABD içerisinde bu özelliklere sahip 350 motor bulunurken ülkenin amiral gemileri American Airlines ve Delta Hava Yolları'nda bu kapsamda bir uçak bulunmuyor. Öte yandan, ağustos sonu itibarıyla söz konusu değerlere ulaşacak ve incelenmesi gereken motor sayısı 2500 olacak.

FAA raporunda bir yolcunun ölümüne yol açan Southwest kazasındaki motorun 40 bin turu tamamladığı açıklanmıştı. İncelenecek CFM56 motorları ABD merkezli General Electric ve Fransız Safran tarafından üretiliyor. Dünya genelinde mevcut olan toplam CFM56-7B motoru sayısı ise 14 bin. (Habertürk)

'O risk yüzlerce uçakta var' iddiası

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

Arff ~ 6 yıl önce
Arff ekibimiz bu konuya vakıf hazir ve nazır halde bekliyor. Teşekürler arff ve flying chefler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt ~ 6 yıl önce
Sorun uçakta değil, motorda. Aynı motoru Airbus da kullanıyor. Ya da motorda da sorun yok, motorun bakımında, bakım periyodunda var. Doğru düşünelim, doğru anlayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kontrol ~ 6 yıl önce
Bu motorların çalışma saatleri fan değişim süresi yokmudur. Arıza yapıncamı değişir ✈️

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Engncentr ~ 6 yıl önce
Var, her bakımda Ndt si yapılır ömürden ziyade malzemenin iç yapısının kondisyonu incelenir. Ancak burda fan disk e bağlantı yerlerinden ve elemanlarından kaynaklı bir sorun da olabilir.
Musti ~ 6 yıl önce
Bu ućaktan 737 700 Thy nin filosunda 1 adet var .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 6 yıl önce
Patlayan uçak değil, uçak motoru. Bu değerlendirme motorun veya fan blade'in uçuş saatine ve saykılına bakılarak yapılır.
.. ~ 6 yıl önce
Sorun uçakta değil motorda. 737NG lerde bu motor kullanılıyor yani buna 737-800 ler de dahil
Beyaz ~ 6 yıl önce
O risk tk’nın F serisi ucaklarında yokmu acaba?20 yasından fazla JFC ucagı mesala..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 6 yıl önce
Her zaman olabilir, sen de motor hizasında oturma o zaman
Arzu are zoo ~ 6 yıl önce
Bkz kerem gök youtube bu haber yapmış bugün

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000