30 Mart 2017, Perşembe 09:52:46

O kule için flaş iddia!

Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin çarparak düştüğü Beylikdüzü’ndeki TV kulesinin, uçuş navigasyon sisteminde, ‘yükseklik engeli’ olarak işaretlenmediği ortaya çıktı.
  • 28 günde bir update edilen neydi ki acaba ne işe yarardı kim sorumlu bu update'den? kim sorumlu haritanın up to date olduğundan? kim sorumlu o update'in doğru olduğundan...
  • YAZIK KİMSE GERÇEĞİ SÖYLEMİYOR. İSTANBUL UN TEK TV KULESİ UÇUŞ HARİTASINDA YOKMUŞ FALAN.. YUH KERE YUHHHHHHHHHHHH
  • Allah rahmet etsin bu saatten sonra ne dense boş. Deniyor ki ''pilotlar bulut içinde uçuyordu, ikaz gelmedi çarptı'' . 1. O esnada VFR yani görerek uçması lazım hem de rotanın her yerinde, baştan kural ihlali var. 2. Diyelim ki başta görerek uçuyordu,önünde sis bulut vardı girdi.Girmemeliydi, geri dönmeli,dönemiyorsa ve altında uygun iniş alanı varsa oraya inmeliydi o da mümkün değilse alet şartlarına geçip yani otopilota bağlayıp kuleyle de görüşüp o sektör için minimum emniyet irtifasına tırmanmalıydı. 3.Diyelim ki bu kadar riskli bir durumdasınız ve kuleden tırmanış izni istediniz ve vermedi.Ne yapacaksınız kule izin vermedi diye bile bile ölümemi gideceksiniz.Elbette ki hayır önce canını kurtar. Eleltiri mi ceza mı can mı önemli?
  • başgan kulemizde çarpma izi yok diyordu ne oldu o iş kolpa mı çıktı
  • Olan oldu ,artik akıl veren çok olur
  • şehire yeni bir gökdelen dikildiğinde GPS ve navigasyon şirketlerine kim bildiriyor?
  • Kulede en ufak bir çarpma izi varmı? YOK. O halde niye kuleyi suçlu gösteriyorsunuz. Göklerden gelen bir karar sorumlu olamazmı bu hususta

Eczacıbaşı Grubu’na ait helikopterin çarparak düştüğü Beylikdüzü’ndeki TV kulesinin, uçuş navigasyon sisteminde, ‘yükseklik engeli’ olarak işaretlenmediği ortaya çıktı. Bölgede uçuş yapan pilotlara göre, GPS cihazlarında kule gözükmüyor. Kule uçuş haritalarında gözükseydi, faciadan önce helikopterdeki sistem 'yüksel' uyarısı verecekti.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nından 10 Mart sabahı kalkıp Bilecik Bozüyük’e giden Eczacıbaşı Holding’e ait Skorsky S76 tipi helikopter, Beylikdüzü’ndeki TV kulesine çarpıp yere çakıldı. Faciada pilotlar Alaattin Nacar ile Ahmet Bulut ve yolcular Salim Özen, Rus yolcular Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan hayatını kaybetti.

Karar gazetesinden Kenan Butakın'ın haberine göre, bölgede sık sık uçuş yapan helikopter pilotları 257 metrelik kulenin uçuş yolundaki yükseklik engellerini gösteren navigasyon sisteminde görünmediğini söyledi. Kuleye çarparak düşen helikopterin pilotları, bu nedenle TV kulesinin fark edemedi. Kaza kırım raporu tamamlanmadığı için isminin kullanılmamasını isteyen pilotlar, TV kulesinin, yüksek gerilim hatları ile binaların işaretlendiği ‘mania hattı’ haritasında görünmediğini ifade etti. Pilotlar, helikopterdeki GPS cihazından izlenen yükseklik haritasında kulenin yer almamasının faciaya davetiye çıkardığı söylüyor.

Helikopter için yer farkındalık ve uyarı işlevi gören bu sistemin engelle karşılaştığında pilota ‘pull up’ (irtifayı arttır) şeklinde ikazda bulunduğunu vurgulayan pilotlar “Beylikdüzü’ndeki TV kulesi haritaya işaretlenmiş olsaydı, kazadan hemen önce pilotlar otomatik olarak uyarılacaktı” değerlendirmesini yaptı.

GPS CİHAZLARINDA GÖZÜKMÜYOR

Kulenin bulunduğu bölgede uçuş yapan pilotlar, şu an kullandıkları helikopterlerin GPS sistemlerinde de kulenin görünmediğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Bu durum kaza olunca ortaya çıktı. Kule engel olarak işaretlenmemiş. Pilotlar bulut içi uçuş yaparken engel de görünmüyordu. İstanbul hava sahasında 1500 feet (457 metre) altında uçuş yaparken, hava otoritelerinden izin almak zorunda değiller. 1500 feetin üstüne çıkacağı zaman izin istenmesi gerekiyor. Pilot da emniyetli irtifada iken bulut içinde devam ederken kuleye çarpıyor. İkaz gelseydi kaçınacaktı. Şimdi kokpit seslerinin kaydedildiği video kaydedici ve kara kutu incelemesinin ardından bu kaza tam olarak aydınlanacak.”

‘Hayalet kule’nin sözkonusu sisteme neden işlenmediği ise bilinmiyor. Helikopterlerde kullanılan bir GPS cihazını üreten firma yetkilisi “Kaza kırım raporu hazırlanmadan açıklama yapmamız doğru olmaz. Bu iddiayı biz de duyduk” ifadelerini kullanmakla yetindi. (Hürriyet)

O kule için flaş iddia!

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

pilot ~ 7 yıl önce
28 günde bir update edilen neydi ki acaba ne işe yarardı kim sorumlu bu update'den? kim sorumlu haritanın up to date olduğundan? kim sorumlu o update'in doğru olduğundan...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ULTRA KAPTAN ~ 7 yıl önce
YAZIK KİMSE GERÇEĞİ SÖYLEMİYOR. İSTANBUL UN TEK TV KULESİ UÇUŞ HARİTASINDA YOKMUŞ FALAN.. YUH KERE YUHHHHHHHHHHHH

Yanıtla

Kalan karakter 1000
wtre ~ 7 yıl önce
Allah rahmet etsin bu saatten sonra ne dense boş. Deniyor ki ''pilotlar bulut içinde uçuyordu, ikaz gelmedi çarptı'' . 1. O esnada VFR yani görerek uçması lazım hem de rotanın her yerinde, baştan kural ihlali var. 2. Diyelim ki başta görerek uçuyordu,önünde sis bulut vardı girdi.Girmemeliydi, geri dönmeli,dönemiyorsa ve altında uygun iniş alanı varsa oraya inmeliydi o da mümkün değilse alet şartlarına geçip yani otopilota bağlayıp kuleyle de görüşüp o sektör için minimum emniyet irtifasına tırmanmalıydı. 3.Diyelim ki bu kadar riskli bir durumdasınız ve kuleden tırmanış izni istediniz ve vermedi.Ne yapacaksınız kule izin vermedi diye bile bile ölümemi gideceksiniz.Elbette ki hayır önce canını kurtar. Eleltiri mi ceza mı can mı önemli?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Salla ~ 7 yıl önce
Salla salla gül memeler çaglasın
Waypoint ~ 7 yıl önce
Birader eğer buralarda uçuyor isen Google dan koordinat al GPSe kaydet. Navigasyon cihazında yoksa yok. İşini sağlama alacaksın madem öyle. Ülkede altyapı yok, kurumlar arası koordinasyon sıfır. Hayatta kalmak için ekstra efor sarfetmen gerek.
ee ~ 7 yıl önce
başgan kulemizde çarpma izi yok diyordu ne oldu o iş kolpa mı çıktı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pehhhh ~ 7 yıl önce
Olan oldu ,artik akıl veren çok olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uçak bakım müh ~ 7 yıl önce
şehire yeni bir gökdelen dikildiğinde GPS ve navigasyon şirketlerine kim bildiriyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ölçüm ~ 7 yıl önce
Bir bildirimde bulunmak mümkün değil zira kule yüksekliğini ölçebilecek kapasitede teknik eleman yok.
ATMAYIN ~ 7 yıl önce
Kulede en ufak bir çarpma izi varmı? YOK. O halde niye kuleyi suçlu gösteriyorsunuz. Göklerden gelen bir karar sorumlu olamazmı bu hususta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cok biliyorsunuz ~ 7 yıl önce
Kulede carpma izi var

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000