14 Ekim 2016, Cuma 13:41:19

O fotoğrafı paylaşmayın!

Seyahatlerimiz öncesinde sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmaya bayıldığımız uçak biletlerindeki bilgileri herkesin görmesinin ne kadar tehlikeli olduğu gözler önüne serildi.
  • Havalimanlarında aranmaktan şikayetlenmeyin, kimlik göstermekten gocunmayın sizin de başınıza bir şey gelmez. Check-in bankosunda, arındırılmış salonda ve uçuşunuz için boarding kapısına geldiğinizde kimlik istediklerinde itiraz etmeyin. Ailenizle birlikte uçuş yağıyorsanız tüm biniş kartları ve kimlikleri bir kişi de toplayıp hepsini bir göstermeyin. Kimlik nasıl şahsa ait ise biniş kartı da şahsa ait bir dökümandır. Hem sizin için hem de uçuşda görevli personel için zaman kaybı yaşatmaz ve güvenlik ihlaline neden olmazsınız. Bilet alırken havayolu haklarını ve kendi haklarınızı okuyun herhangi bir kural ihlalinde sizi es geçecek personel bulamazsınız. Kendiniz için kuralları ihmal etmeyin.
  • Merak etmeyin, TK nın sisteminde bu kadar veriyi çalışanlar bile zor raporluyor. Geçmiş uçuşları düzenli olarak görmek mi... hah :)))
  • İyi de 6 ay önceden 40 tl ye aldığımız o biniş kartlarıyla nasıl hava atacağız kardeşim ?
  • Uçuş kartlarını çöpe atmak da riskli demek oluyor. Birinin eline geçerse yandı gülüm keten helva. Bundan sonra tamamen imha edelim bari. Yakalım, kağıt kırpıcıya atalım, vs.
  • Internet guvenli degildir, ondan sonrasi da hacker 'a emanet =), Yok soyle guvenli, yok boyle guvenlik duvarli, yok 3D'li etc. Hepsi kodlarla islenmis, CASH odemeye benzer mi benzemez!... Ama systemlerin icindeyiz ve takip etmek istiyorlar, bizde sanki cok matahmis gibi takip edilmek istiyoruz. Sanirim bu communication sozu altinda bize sonradan dayatilmis bir duygu.
  • Bu konuya el atılmali. Özel üniler sırf para icin sadece teorik egitimle 100den fazla öğrenci alıyor. Devlet üniversitelerinde ise shy147 alması için bir okulun bir sinfitaki ğrenci sayısı 30dan fazla olmamali iken Yök okula hiç danışmadan okulun kontenjanını 50ye yükseltiyor ve öğrenciler mağur ediliyor bunun üstünede kapatılan okullar için 60 kişilik kontenjan açılıyor. Sonra teknisyen yetişsin diye bekle (Öğrenciyim)

Seyahatlerimiz öncesinde sosyal medya hesaplarımızdan paylaşmaya bayıldığımız uçak biletlerindeki bilgileri herkesin görmesinin ne kadar tehlikeli olduğu gözler önüne serildi.

Seyahatlerden önce bilet fotoğraflarını atmak her ne kadar alışkanlık haline gelse de aslında çok büyük sıkıntılar meydana getirebiliyor. Uçuş kartlarındaki kodlanmış bölümde üçüncü kişilerin eline geçmesi durumunda başınızı ciddi bir şekilde belaya sokabilecek bilgiler bulunuyor.Bu bilgileri araştıran iflyflat.com.au isimli sitenin sahibi Steve Hui, hiç bilinmeyen korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı.Sanıldığı gibi uçak biletinde sadece adınız soyadını, uçağınız kalktığı havalimanı, varış noktanız, koltuk numaranız bulunmuyor. Adınızı soyadınızı kapatarak paylaşsanız bile barkodla kodlanmış olan bölümdeki veriler çözümlenirse önemli bilgilerinize ulaşılabilir. Hatta o bölüme önceden ulaşan kötü niyetli bir kişi sizin uçuşunuzu iptal edebilir,biletinizin tarihini bile değiştirebilir.Sosyal medyada Los Angeles uçuş biletinizi paylaşarak sosyal çevrenizi hava atmak istiyor olabilirsiniz. Muhtemelen başınıza gelebileceklerden haberiniz yok!Bir yazılımcı olan Hui, sosyal medya hesabında arkadaşının paylaştığı bir bilet görselinde açıkça görülen barkod üzerinden hangi bilgilere ulaşabileceğini denedi.Avustralya Virgin Havayolları ile Delta Havayolları ortak uçuşunu kullanacak olan bir Avustralyalı'nın bilet bilgilerini kullanana Hui, sosyal medyadaki görsel üzerinde okuyabildiği bilgleri not etti. E-bilet numarasını, rezervasyon kodunu, uçuş numarasını ve bagaj bilgilerini Delta Havayollarının internet sitesinden sistem üzerinde bu verileri kullanarak korunmasız olan hangi bilgilere erişebileceğini araştırdı. 

Delta Havayolları'nın sitesine girdiğinde elinde mevcut olan yolcunun adı soyadı, uçuş referans kodu ve E bilet numarasını yazan Hui, erişiebildiği bilgilere kendisi bile inanamadı. Sistem üzerinde yolcuya ait tüm planlanan uçuşları, koltuk numaralarını, biletleri, geçmiş uçuşları görebildiğini fark etti. Ödeme için kullanılan kredi kartı bilgilerini dahi görüntüleyebiliyordu. Daha da kötüsü Hui, havayolunun kendi sitesi üzerindeki sistemden eriştiği aşamada biletleri iptal edebilir, saatlerini değiştirebilirdi. Buraya kadar açık bir şekilde paylaşılan bilet fotoğrafı ile uçuşa ait bilgilere erişilebiliyordu. Ancak daha korkunç olan bilgi erişimi için barkodlar da kullanılabilir. Barkodaları sadece havaalanlarındaki bilgisayar sistemlerinin okuyabildiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Bilgisayar ve yazılımlar üzerine biraz bilgi sahibi olan herhangi bir insan bu barkodun altındaki bilgileri okuyabilir. Peki bu barkodların altında hangi bilgiler var. Biletteki bilgileri kapatarak paylaştığını sanan bir sosyal medya kullanıcısı eğer barkodu da kapatmadıysa, uçuşa dair bilgilere ulaşmak barkod okuyan uygulamalar ile çok daha kolay bir hale geliyor. Ve burada riske daha açık durumda oluyorsunuz, çünkü havayolu şirketi bu barkodun altına gömeceği bilgiler farklılık gösterebiliyor. En azından kimlik numaranız, kredi kartı bilgileriniz, ev adresiniz, telefon numaranız, uçuşa ait bilgileriniz bu barkodun altında gizlenmiş olabilir. Özetle Hui, her geçen gün dijitalleşen dünyamızda sosyal medyada yaptığımız görsel ve yazılı paylaşımlarda dikkatli olmamız gerektiğini delilleri ile gözler önüne seriyor. (Habertürk)

O fotoğrafı paylaşmayın!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

YHM ~ 7 yıl önce
Havalimanlarında aranmaktan şikayetlenmeyin, kimlik göstermekten gocunmayın sizin de başınıza bir şey gelmez. Check-in bankosunda, arındırılmış salonda ve uçuşunuz için boarding kapısına geldiğinizde kimlik istediklerinde itiraz etmeyin. Ailenizle birlikte uçuş yağıyorsanız tüm biniş kartları ve kimlikleri bir kişi de toplayıp hepsini bir göstermeyin. Kimlik nasıl şahsa ait ise biniş kartı da şahsa ait bir dökümandır. Hem sizin için hem de uçuşda görevli personel için zaman kaybı yaşatmaz ve güvenlik ihlaline neden olmazsınız. Bilet alırken havayolu haklarını ve kendi haklarınızı okuyun herhangi bir kural ihlalinde sizi es geçecek personel bulamazsınız. Kendiniz için kuralları ihmal etmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
No panic ~ 7 yıl önce
Merak etmeyin, TK nın sisteminde bu kadar veriyi çalışanlar bile zor raporluyor. Geçmiş uçuşları düzenli olarak görmek mi... hah :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mert ~ 7 yıl önce
İyi de 6 ay önceden 40 tl ye aldığımız o biniş kartlarıyla nasıl hava atacağız kardeşim ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Madem öyle ~ 7 yıl önce
Uçuş kartlarını çöpe atmak da riskli demek oluyor. Birinin eline geçerse yandı gülüm keten helva. Bundan sonra tamamen imha edelim bari. Yakalım, kağıt kırpıcıya atalım, vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
takipci ~ 7 yıl önce
Internet guvenli degildir, ondan sonrasi da hacker 'a emanet =), Yok soyle guvenli, yok boyle guvenlik duvarli, yok 3D'li etc. Hepsi kodlarla islenmis, CASH odemeye benzer mi benzemez!... Ama systemlerin icindeyiz ve takip etmek istiyorlar, bizde sanki cok matahmis gibi takip edilmek istiyoruz. Sanirim bu communication sozu altinda bize sonradan dayatilmis bir duygu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FORTRAN ~ 7 yıl önce
Ha gayret olacak
Uçak teknisyenligi eğitimi ~ 7 yıl önce
Bu konuya el atılmali. Özel üniler sırf para icin sadece teorik egitimle 100den fazla öğrenci alıyor. Devlet üniversitelerinde ise shy147 alması için bir okulun bir sinfitaki ğrenci sayısı 30dan fazla olmamali iken Yök okula hiç danışmadan okulun kontenjanını 50ye yükseltiyor ve öğrenciler mağur ediliyor bunun üstünede kapatılan okullar için 60 kişilik kontenjan açılıyor. Sonra teknisyen yetişsin diye bekle (Öğrenciyim)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000