19 Mart 2012, Pazartesi 17:36:21

O DEV GERİ DÖNDÜ

ABD ordusunun, Afganistan'da artan keşif ve gözetleme ihtiyaçları, miadını 1950'lerin başında dolduran devin geri dönmesinin önünü açtı. Küllerinden doğan zeplinler, ABD ordusu için Afganistan semalarında kendilerine verilen görevi başarıyla yerine getiriyor.
  • Şu cümle beni güldürdü: "Havadan hafif olmaya ihtiyaçları yok." Bunu yazan adamın aklındaki zeplin kavramı nedir diye düşündüm. Ona göre zeplin, sadece kabin kısmı, motorlar ve balon kumaşının özgül ağırlığı mı?
ABD ordusu, zeplinler için Northrop Grumman firması ve İngiltere merkezli Hibrid Hava Araçları Şirketi ile temasa geçti. Şirketler, Long Endurance Multi-İntelligence Vehicles -LEMV (uzun süre dayanabilen çoklu istihbarat aracı) olarak isimlendirilen askeri amaçlı üç büyük zeplini yapmak için 517 milyon dolar alacaklar.

Yeni nesil zeplinler, 3 hafta süreyle, 6 bin metre irtifada, 1,25 ton keşif teçhizatıyla süzülebiliyor. 280 kilometre menzildeki hedefleri tespit edebilen aracın seyir hızı ise saatte 55 kilometre. Zeplin, istenilirse saatte 148 kilometre hıza ulaşabiliyor.

DAHA UCUZ, DAHA ETKİLİ, DAHA GÜVENLİ
ABD ordusu, Afganistan'da taktik savaş uçakları ve birçok tipteki insansız hava uçaklarıyla keşif ve izleme yapabiliyor ancak bu yöntem daha pahalı ve zeplinlere kıyasla daha az verimli.

Eski model zeplinler, balonlarını şişiren havadan hafif gazlarla yükseliyorlardı.

Bu zeplinler hafif olduğu için hidrojen gibi yanıcı gazlarla şişiriliyor ve isabetli bir tabanca mermisi bile onları alev topuna çevirebiliyordu.

Yeni nesil zeplinlerin havadan hafif olmaya ihtiyaçları yok. Balonun içinde yüzde 60 oranında helyum gazı, yüzde 40 oranında hava olacak. Böylelikle düşman ateşine daha dirençli olabilecekler.

Yine de kaldırma kuvvetinin yüzde 80'i futbol sahası büyüklüğündeki balonundan gelecek. Yüzde 20'lik oran için dev balon yeni nesil dizel motorlarına güvenecek.

Ayrıca bir hovercraft gibi tasarlandıklarından, yüksek tepelere veya zirvelere çarptıklarında da yollarına devam edebilecekler.

YÜK TAŞIMACILIĞI İÇİN DE GÜNDEMDELER
Şimdilik gözetleme için kullanılacak olan zeplinlerin, şirketler tarafından lojistik, silah ve asker sevkiyatı için de kullanılabilecek modelleri üzerinde çalışılıyor ancak gerek şirket yöneticileri gerekse Savunma Bakanlığı yetkilileri, ABD ordusunun bu tip zeplinleri, özellikle petrol ve madencilik şirketlerinin tercih edebileceği belirtiliyor.
O DEV GERİ DÖNDÜ

Yorumlar

Misafir ~ 12 yıl önce
Şu cümle beni güldürdü: "Havadan hafif olmaya ihtiyaçları yok." Bunu yazan adamın aklındaki zeplin kavramı nedir diye düşündüm. Ona göre zeplin, sadece kabin kısmı, motorlar ve balon kumaşının özgül ağırlığı mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000