31 Ocak 2017, Salı 13:55:41

O anlaşmanın detayları ortaya çıktı

İngiltere Başbakanı May’in ziyaretinde imzalanan savaş uçağı ön anlaşmasının detayları ortaya çıktı.
  • arkadaş ingiliz kazığı yemekten bıkmadık. birisi bu anlaşmayı yapanlara THY'nin yediği RJ kazığını anlatsın. bu imzaları atan adamların havacılık konusunda en ufak bilgisi bile yok . yazık günah. uçak yapacaksan git japonyayla ortak yap . ingilizler adamı maymuna çevirir olan bize olur.
  • Yerli Fx uçağımızın Ankara'dan Moskova'ya kadar %100 radara yakalanmadan gidip dönebilmesi lazım, yani yaklaşık 4000 km menzili olmalı.
  • Bu kadar parayı Türk üniversitelerine yatırsak da (Tabi hepsine değil) bilim insanı yetiştirsek,teknolojiyi kendimiz üretsek diyen yok.Türkiye akp döneminde tarihinde hiç olmadığı kadar tüketim toplumu olmuştur.Buna bağlı olarak yüksek teknolojide de çok iyi bir tüketiciyiz.Tabi bilim uzun vadeli bir iş,on yıllar alır.Akp'nin derdi ise bir sonraki seçim dönemi.
  • güneşin üzerinde batmadığı ve dünyayı derinden yöneten ingilizler bizi havada karada uyuturlar kandırıldık diyecek akıl bile bırakmazlar:)
  • bae diyorki. verin kafadan bir yuz milyonpaund danismanlik ucreti. biz bu paradan sizin rusvet zula vs lerinizi halledelim. gerisi kaydikca gelir zaten.
  • Arkadaşlar sıfırdan uçak yapmamız mümkün değil. Maalesef böyle olacak inşallah mühendislerimiz için iyi bir tecrübe olur. Zaten uçak teknolojisinin de sonu geldi 5.nesil son nesil. Son nesile uçak üreteceğiz. Bundan sonra IHA'lar var. Çok gelişmiş dronelar uçakların yerini alacak...
  • Turkiye de 7 milysr usd olsa usd I dusururler:) salla gitsin bu arada dornier ne oldu:)))))
  • İngilizlerin 1 nci dunya savasi oncesi parasi odenen 2 savas gemisini osmanliya vermedigini asla Unutmayalim Bunlarda parayi alirlar Vermezler
  • Ya bosuna para harcamasinlar yapamazlar onun yerine yeni bolunmus yollar yapsinlar.degil hayalet ucak iyuncak ucak bile cikmaz ortaya.desenize bir suru kisiye ingiltere gezisi cikti,Artik ucak olmazda mr and mrs brownu ingilizlerden ogrenirler malum buda lazimm, hem dini butun hemde ingilizce bilen genc muhendislerimiz olur. ACABa beni de ise alirmi ir HEP INGILRterede tatil yapmak istemisimdir
  • Gururla yaptığımız uğur ve taysu uçaklarını zirai ilaçlama dünyasına kattık uçurduk gururluyuz.hamdolsun bizi çekemeyenler kıskansın yaptık ve uçurduk ..bu uçakları yaptık f35 yaparız

İngiltere Başbakanı May’in ziyaretinde imzalanan savaş uçağı ön anlaşmasının detayları ortaya çıktı. 7 milyar dolarlık projeye göre, THK için 250 uçak üretilecek, Türkiye de TF-X uçağında İngiliz Eurofighter’ın teknolojisini transfer edecek

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Ankara ziyareti sırasında imzalanan 100 milyon sterlin değerindeki savaş uçağı ön anlaşmasının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Projenin toplam maliyetinin 7 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Türkiye ile İngiltere’nin imzaladığı ön anlaşma çerçevesinde, proje “kazan-kazan” prensibi çerçevesinde ilerleyecek. Anlaşma 20 yıllık bir perspektifle hazırlandı. Türkiye TF-X adı verilen milli savaş uçağını geliştirirken, İngiltere Hava Kuvvetleri’nin sahip olduğu Eurofighter Typhoon uçakları da TFX projesinde kullanılan teknolojiyle modernize edilecek.

Milli savaş uçağı projesinde İngiltere’nin teklifi, Almanya ve İsveç’ten gelen teklifleri mağlup etti. Ankara ile Londra arasında en kısa süre içerisinde resmi sözleşmenin imzalanması yönünde çalışmalar sürüyor. İngiliz savunma sanayi devi BAE Systems’ın sunduğu teklif çerçevesinde, Türkiye’ye tam teknoloji transferi sağlanacak.

İHRACAT YAPACAK

Türk mühendisleri uçağın aerodinamik tasarım, gövde, motor, elektrik ve elektronik sistemleri gibi tüm aşamalarında görev alacak. Türkiye uçakların tüm kaynak kodlarına, fikir ve ihracat haklarına sahip olacak. Böylece üçüncü ülkeler için üretilecek uçakların ihracatını da Türkiye yapacak. Ankara’da 1984 yılında F-16’ların üretimi için kurulan TAI-TUSAŞ tesisleri, TF-X uçaklarının da yuvası olacak. Türkiye, TF-X projesi kapsamında uçakların testlerinin yapılacağı rüzgâr tüneline de sahip olacak.

YENİ NESİL UÇAK 2030’DA UÇACAK

Planlamaya göre milli savaş uçağının tasarımı 2019’da tamamlanacak. 2023’te prototip ortaya çıkacak. Yeni nesil savaş uçakları, Türk Hava Kuvvetleri filolarında F-16 savaş uçaklarının yerini alacak ve 2030’dan itibaren göreve başlayacak. Uzun vadede Türk Hava Kuvvetleri için 250 uçak üretilmesi öngörülüyor.

UZUN SÜRELİ SÜPERSONİK UÇUŞ

TF-X, “5’inci nesil savaş uçağı” kategorisinde geliştirilecek. Süperseyir özelliğiyle art yakıcı kullanmadan uzun süre süpersonik (ses hızının üzerinde) uçuş gerçekleştirebilecek. Silahları gövdesinde gizli olarak taşıyacak. Radar dalgalarını sönümleme özelliğine sahip malzemeden üretilecek ve hayalet uçak diye nitelendirilecek.

GELİŞMİŞ RADAR

ASELSAN, TF-X programı için galyum nitrür (GaN) teknolojisini kullanacak son teknoloji ürünü bir radarın geliştirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. “Çift motorlu” olarak düşünülen uçağın motorunun İngiliz Rolls Royce’un ürettiği EJ200 teknolojisi üzerinde geliştirilmesi planlanıyor.

TİCARET GELİŞTİRİLECEK

May’in ziyareti sırasında iki ülke ticaretinin özellikle Brexit kararı sonrası daha da geliştirilmesi yönünde fikir birliği oluştu.

Murat Gürgen / Habertürk

O anlaşmanın detayları ortaya çıktı

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

milli ingiliz uçak ~ 7 yıl önce
arkadaş ingiliz kazığı yemekten bıkmadık. birisi bu anlaşmayı yapanlara THY'nin yediği RJ kazığını anlatsın. bu imzaları atan adamların havacılık konusunda en ufak bilgisi bile yok . yazık günah. uçak yapacaksan git japonyayla ortak yap . ingilizler adamı maymuna çevirir olan bize olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayalet uçak moskova'da ~ 7 yıl önce
Yerli Fx uçağımızın Ankara'dan Moskova'ya kadar %100 radara yakalanmadan gidip dönebilmesi lazım, yani yaklaşık 4000 km menzili olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAYIR ~ 7 yıl önce
Bu kadar parayı Türk üniversitelerine yatırsak da (Tabi hepsine değil) bilim insanı yetiştirsek,teknolojiyi kendimiz üretsek diyen yok.Türkiye akp döneminde tarihinde hiç olmadığı kadar tüketim toplumu olmuştur.Buna bağlı olarak yüksek teknolojide de çok iyi bir tüketiciyiz.Tabi bilim uzun vadeli bir iş,on yıllar alır.Akp'nin derdi ise bir sonraki seçim dönemi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uyuturlar ~ 7 yıl önce
güneşin üzerinde batmadığı ve dünyayı derinden yöneten ingilizler bizi havada karada uyuturlar kandırıldık diyecek akıl bile bırakmazlar:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isin turkcesi ~ 7 yıl önce
bae diyorki. verin kafadan bir yuz milyonpaund danismanlik ucreti. biz bu paradan sizin rusvet zula vs lerinizi halledelim. gerisi kaydikca gelir zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ergy ~ 7 yıl önce
Arkadaşlar sıfırdan uçak yapmamız mümkün değil. Maalesef böyle olacak inşallah mühendislerimiz için iyi bir tecrübe olur. Zaten uçak teknolojisinin de sonu geldi 5.nesil son nesil. Son nesile uçak üreteceğiz. Bundan sonra IHA'lar var. Çok gelişmiş dronelar uçakların yerini alacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Top Secret ~ 7 yıl önce
İçeriden çok gizli bilgiler aktarmışın.çok aydınladık sağol.
7 milyar usd ~ 7 yıl önce
Turkiye de 7 milysr usd olsa usd I dusururler:) salla gitsin bu arada dornier ne oldu:)))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski sofor ~ 7 yıl önce
İngilizlerin 1 nci dunya savasi oncesi parasi odenen 2 savas gemisini osmanliya vermedigini asla Unutmayalim Bunlarda parayi alirlar Vermezler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YAPAMAZLAR ~ 7 yıl önce
Ya bosuna para harcamasinlar yapamazlar onun yerine yeni bolunmus yollar yapsinlar.degil hayalet ucak iyuncak ucak bile cikmaz ortaya.desenize bir suru kisiye ingiltere gezisi cikti,Artik ucak olmazda mr and mrs brownu ingilizlerden ogrenirler malum buda lazimm, hem dini butun hemde ingilizce bilen genc muhendislerimiz olur. ACABa beni de ise alirmi ir HEP INGILRterede tatil yapmak istemisimdir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taysu ~ 7 yıl önce
Gururla yaptığımız uğur ve taysu uçaklarını zirai ilaçlama dünyasına kattık uçurduk gururluyuz.hamdolsun bizi çekemeyenler kıskansın yaptık ve uçurduk ..bu uçakları yaptık f35 yaparız

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000