09 Aralık 2010, Perşembe 08:12:49

NURİ DEMİRAĞ HAVAALANI YOLUNA ÇÖZÜM

Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü, yaşanan heyelan nedeniyle trafiğe kapalı tutulan Sivas Nuri Demirağ Havaalanı yoluna kalıcı çözüm sağlamak için hazırladığı varyant projesini uygulamaya koyuyor.
  • Bu havaalanından birde direk Tokat'a bağlantı yapsalar çok güzel olacak
Yaklaşık 600 metrelik heyelanlı bölüm, hazırlanan projeyle bayy-pas edilerek havaalanı yolu 2011 yılında tüm sorunlarından arındırılmış olarak trafiğe açılacak.

Karayolları 16. Bölge Müdürü Murat Elbir, geçtiğimiz yıl göreve başladığında havaalanı yolunda heyelan problemiyle karşılaştığını ve sorunun çözümü için hemen çalışma başlattığını kaydetti. Yine aynı problemlerle karşılaşmamak için oradaki topoğrafyayı iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayan Elbir, heyelanlı bölgeyle ilgili jeolojik etütler hazırlattıklarını ifade etti. Bölgede sondaj yapıldığını ve buna göre laboratuvar deneyleri yaptıklarını kaydeden Elbir, "Gelen bilgiler neticesinde bu kesimdeki problemin profili ortaya döküldü. Orada bir fay ezilmesi şeklinde bir heyelan olduğu ortaya çıktı. Bölgenin topoğrafya yapısından kaynaklanan, kireç taşları arasında sıkışmış yer yer kil bantları var. Bu kireç taşlarının zayıf olduğu noktalarda özellikle havaalanı platosu üstündeki yüzeysel suların zamanla bu çatlaklardan hareket ederek zayıf noktalardan dışarıya tahliye olduğu noktada da kil boşalmalarına, heyelan kırılmalarına ve fay ezilmelerine neden oluyor. Bu nedenle söz konusu kesimde ince eleyip sık dokuduk. Tabi bu çalışmalar uzun zaman aldı." dedi.

Söz konusu fay ezilmesinin tamamen dışına çıkacak şekilde bir varyant projesi hazırladıklarını dile getiren Elbir, şu anda da bu projeyle ilgili çalışmaların başladığını anlattı. Hızlı bir şekilde heyelanlı bölgeyi sorunsuz hale getirmeyi planladıklarını aktaran Elbir, "Tabi amacımız burada hem sağlıklı bir çözüm üretebilmek hem de en ekonomik çözümü bulabilmek. Yoksa daha önce hazırladığımız kazıklı bir projemiz vardı. Biz o projeye hem teknik şüphelerimiz hem de yüksek maliyeti nedeniyle alternatif proje ürettik. Çünkü kazıklı projeyle zemin yapısının alt kısmını belli bir metreye kadar sondajla algılayabiliyorsunuz. Ondan sonra o formasyon size neyi öngörür bilemiyorsunuz. Çünkü zeminin doğal yapısını değiştiriyorsunuz. Bozduğunuz da arazinin size nasıl tepki vereceğini bilemiyorsunuz. Bu tür riskleri almama adına daha emniyetli bir varyant projesi hazırladık ve uygulamaya koyduk. Önümüzdeki yıl asfaltı yapılmış, tedbirleri alınmış bir şekilde sorunu çözmüş ve yolu hizmete açmış oluruz." dedi.

Karayolları 16. Bölge Müdürü Murat Elbir, havaalanının bulunduğu noktaya ulaşmak için düşünülen birçok alternatif kesimde zeminin jeolojik yapısının bir birine benzer nitelikte olduğunu ve platonun yapısının değiştirmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu nedenle Yeni güzergah seçmek kat kat maliyet getirecektir ve aynı sorunlarla yine karşılaşılacaktır. Mevcut yoldaki heyelanlı bölüm yaklaşık 600 metrelik kesimi kapsıyor. Varyant projesiyle bu sorunu ortadan kaldıracağız." diye konuştu.

(Haber Alemi)
NURİ DEMİRAĞ HAVAALANI YOLUNA ÇÖZÜM

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Bu havaalanından birde direk Tokat'a bağlantı yapsalar çok güzel olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000