12 Aralık 2011, Pazartesi 12:33:06

"NEDEN TÜRK DEĞİL DE YABANCI PİLOT İSTENİYOR?"

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan, son zamanlarda gündemde oldukça yer edinen yabancı pilot karmaşasıyla ilgili incelemesini köşesine taşıdı.
  • ya bırakın bu yeterlilik yetersizlik ayaklarını adam almanyadan 18 yasındakı adamı tutup getırıp oturtuyor sag koltuga burada avaz avaz bagırıyorlar yok unıversite yok bılmem ne diye gidiyorsun elinle lise mezunu olan elin cocugunu oturtuyorsun oraya vatan haini olanlar asıl bu işleri yapanlar!..Araplar gibi davranmaya başladılar iyice...
  • Avrupa da nereye basvurursaniz fark etmiyor EU passport istiyorlar Turkiyede yetisen gencler yetistirilmez ise bir sure sonrada butun kaptanlar yabanci olacak.
  • Padişahımız efendimiz bunların karısını kızını cariye deyüp almış . İmdüü bizim bugünkü padişahlar da acaba bizde mi alsak bunlardan diye özenip almış amma velakin bunlarda pek dırdırcı dedikoducu çıkmış oraya buraya yakınır dururlarmış ama şöyle uçuştan korkuyorum böyle uçuştan korkuyorum bunlarla uçmak korkuyorum ayol derlermiş ama uçuşumu kesmesinler diye de isimlerini gizlerlermiş e sonuç olarak aynı zevki vermezmiş :)
  • arkadaslar avrupada yasiom burda dogdum,burda egitmimi ve yillarimi verdim.Ben ATpl/frozen ve B737/300-900 tip lisansina sahibim.Burda yuzlerce pilotluk icin is basvurusu yaptim ve olumlu veya olmusuz cevap bile alamadim,adamalar birak pilotlugu temizlik isini bile layik gormuyolar turkuz diye.Ulkemde ise beni kucaklarlar sandim benim yerime beni burda hor ve asalayan adamlari kucakladi.....Yorumu size birakiom
  • merak ediyorumda acaba yünanistanda ingilterede almanyada türkleri işe alırlarmı pilot olarak ana dili gibi inglizcede olsa almazlar .ama biz gavuru alırız biz adam olmayan bir milletiz içimizde var vatan hainliği..
  • MERAK ETME İNSANLAR BURADA YAZILAN YORUMLARDAN DEĞİL ESAS İŞİN İÇİNE GİRDİKTEN SONRA HAVACILIKITAN TİKSİNTİ DUYUYORLAR.HAVACILIK ÇOCUKLUK HAYALLERİ OLSA BİLE...
  • YORUMLAR ÇOK KABA SABA VE SEVİYESİZ YORUM YAZANLRIN ÇOĞU HAVACI DEĞİL HER ZAMAN SÖYLÜYORUM BU TÜR SİTELERE ÜYE OLARAK VE ŞİFRE ALARAK YOUM GÖNDERİLMELİ GENÇ HAVACI ADAYLARI DAHA İŞİN BAŞINDA BU MESLEKTEN TİKSİNTİ DUYMAMALI
  • İlginçtir. Yabancının parası yatmasın, uçuşa engel bir hal olsun. Adam orada uçağı, işi bırakır gider. Hayat görüşü bu. Biz ise, aman kıçımı kurtarayım, şirketi zarar ettirmeyeyim; sonra arkamdan nederler; ve daha nice... Zannedersem bu gidişle yabancıları kendimize benzetecez. Yazık. Medeniyet diye tutturuyoruz güya. Menfaatler çatışması mı? Menfaatler ittifakı mı?
  • Padişah Efendilerimiz veyahut pek mühim yurttaşlarımız neden yabancı hatun tercih etmektedirler? Biz ise kadınımızı adam edecez diye 40 takla atıyoruz. Sebep budur kardeşim. İnsanlarımızın yabancılar ile çalışma arzuları.
  • Türk kaptan ve Türk F/O' ın beraber uçmasında CRM açısından sakıncaları vardır. En önemli sorun köpeklik sorunudur. Kim kime ediyor, veya kim kime etmeli falan. İkincisi, kaptanların geçmişde yaşadıklarını F/O' larına yaşattırma arzularıdır. Halbuki burada eğitici rol alınması gerekmez mi? Ben yaşadım; o da yaşasın?... Üçüncüsü temizlik görevlisi olamayacakların kaptan olması sonucu yetki karmaşası. Onbaşı olamayacakların general yapılması gibi bir şey. Kaptanlar PIC, PF arasındaki farkı bilmediği, doğrusunu görmediği için, F/O' na da gördüğü kadarı ile yaklaşıyor. PF, PF' dir. PM de PM' dür. PIC de PIC' dir. CRM, Türk örf ve geleneklerine tersdir. Bu sebeple, CRM denince anlaşmazlık çıkar elbet.
Son dönemde havacılık sektörünün dilinden düşmeyen bir konu var. Yabancı pilotlar ve yerli pilotların karşılaştırılması.

AirportHaber Başyazarı Sefa İnan, bu haftaki yazısında, son dönemde gündemden düşmeyen yerli-yabancı pilot karmaşasını köşesine taşıdı.

İşte Sefa İnan'ın bu haftaki yazısından bazı konu başlıkları;

Peki yerli pilotların yabancı pilotlar ile arasındaki fark ne?

TALPA, yabancı pilot konusuna neden genel kurul seçimlerine yakın bir zamanda bildiri yayınladı?

Ulaştırma, Denizlicik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın 

Neden yabancı pilot tercih ediliyor?

Yerli pilot sıkıntısında uçuş okullarının payı ne?

Kaptanlık sırası gelen F/O'lar neden kaptan yapılmıyor?

Uçuş okullarından gelen pilot adayları yetersiz mi?

Yabancı ve Türk pilotun birlikte uçmasının CRM açısından ne zararları var?

Yabancı pilot alımı nasıl bitirilecek?



"NEDEN TÜRK DEĞİL DE YABANCI PİLOT İSTENİYOR?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Misafir ~ 12 yıl önce
ya bırakın bu yeterlilik yetersizlik ayaklarını adam almanyadan 18 yasındakı adamı tutup getırıp oturtuyor sag koltuga burada avaz avaz bagırıyorlar yok unıversite yok bılmem ne diye gidiyorsun elinle lise mezunu olan elin cocugunu oturtuyorsun oraya vatan haini olanlar asıl bu işleri yapanlar!..Araplar gibi davranmaya başladılar iyice...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Avrupa da nereye basvurursaniz fark etmiyor EU passport istiyorlar Turkiyede yetisen gencler yetistirilmez ise bir sure sonrada butun kaptanlar yabanci olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Padişahımız efendimiz bunların karısını kızını cariye deyüp almış . İmdüü bizim bugünkü padişahlar da acaba bizde mi alsak bunlardan diye özenip almış amma velakin bunlarda pek dırdırcı dedikoducu çıkmış oraya buraya yakınır dururlarmış ama şöyle uçuştan korkuyorum böyle uçuştan korkuyorum bunlarla uçmak korkuyorum ayol derlermiş ama uçuşumu kesmesinler diye de isimlerini gizlerlermiş e sonuç olarak aynı zevki vermezmiş :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
arkadaslar avrupada yasiom burda dogdum,burda egitmimi ve yillarimi verdim.Ben ATpl/frozen ve B737/300-900 tip lisansina sahibim.Burda yuzlerce pilotluk icin is basvurusu yaptim ve olumlu veya olmusuz cevap bile alamadim,adamalar birak pilotlugu temizlik isini bile layik gormuyolar turkuz diye.Ulkemde ise beni kucaklarlar sandim benim yerime beni burda hor ve asalayan adamlari kucakladi.....Yorumu size birakiom

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
merak ediyorumda acaba yünanistanda ingilterede almanyada türkleri işe alırlarmı pilot olarak ana dili gibi inglizcede olsa almazlar .ama biz gavuru alırız biz adam olmayan bir milletiz içimizde var vatan hainliği..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
MERAK ETME İNSANLAR BURADA YAZILAN YORUMLARDAN DEĞİL ESAS İŞİN İÇİNE GİRDİKTEN SONRA HAVACILIKITAN TİKSİNTİ DUYUYORLAR.HAVACILIK ÇOCUKLUK HAYALLERİ OLSA BİLE...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
YORUMLAR ÇOK KABA SABA VE SEVİYESİZ YORUM YAZANLRIN ÇOĞU HAVACI DEĞİL HER ZAMAN SÖYLÜYORUM BU TÜR SİTELERE ÜYE OLARAK VE ŞİFRE ALARAK YOUM GÖNDERİLMELİ GENÇ HAVACI ADAYLARI DAHA İŞİN BAŞINDA BU MESLEKTEN TİKSİNTİ DUYMAMALI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
İlginçtir. Yabancının parası yatmasın, uçuşa engel bir hal olsun. Adam orada uçağı, işi bırakır gider. Hayat görüşü bu. Biz ise, aman kıçımı kurtarayım, şirketi zarar ettirmeyeyim; sonra arkamdan nederler; ve daha nice... Zannedersem bu gidişle yabancıları kendimize benzetecez. Yazık. Medeniyet diye tutturuyoruz güya. Menfaatler çatışması mı? Menfaatler ittifakı mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Padişah Efendilerimiz veyahut pek mühim yurttaşlarımız neden yabancı hatun tercih etmektedirler? Biz ise kadınımızı adam edecez diye 40 takla atıyoruz. Sebep budur kardeşim. İnsanlarımızın yabancılar ile çalışma arzuları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Türk kaptan ve Türk F/O' ın beraber uçmasında CRM açısından sakıncaları vardır. En önemli sorun köpeklik sorunudur. Kim kime ediyor, veya kim kime etmeli falan. İkincisi, kaptanların geçmişde yaşadıklarını F/O' larına yaşattırma arzularıdır. Halbuki burada eğitici rol alınması gerekmez mi? Ben yaşadım; o da yaşasın?... Üçüncüsü temizlik görevlisi olamayacakların kaptan olması sonucu yetki karmaşası. Onbaşı olamayacakların general yapılması gibi bir şey. Kaptanlar PIC, PF arasındaki farkı bilmediği, doğrusunu görmediği için, F/O' na da gördüğü kadarı ile yaklaşıyor. PF, PF' dir. PM de PM' dür. PIC de PIC' dir. CRM, Türk örf ve geleneklerine tersdir. Bu sebeple, CRM denince anlaşmazlık çıkar elbet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000