01 Şubat 2011, Salı 13:29:36

NATO'NUN HAVA KOMUTA SİSTEMİ TÜRKLERE EMANET

NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi Siemens’e ve Türk mühendislerine emanet...
  • komşu itiraz eder haberiniz olsun
Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye organizasyonu, uluslararası arenada dünya devleri ile yarışarak, NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi ihalesini kazandı. Türkiye’de NATO için yapılacak en büyük bilgi teknolojileri projesi olma niteliğini taşıyan ve toplam 3 fazdan oluşan projenin birinci fazı ile ilgili sözleşme, Belçika’nın başkenti Brüksel’de imzalandı. Yaklaşık 20 Milyon avro’ya mal olacak birinci faz kapsamında, tamamı Türk mühendislerden oluşan bir takım tarafından en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi 30 ayda teslim edilecek.

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri, yıllardır Türkiye’de gerçekleştirmekte olduğu sistem entegrasyonu projelerine uluslararası arenada dünya devleri ile yarışarak kazandığı bir yeni sözleşme daha ekledi. Savunma sektörünün en büyük müşterilerinden biri olan NATO; imzalanan anlaşma ile stratejik Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’ni Siemens Türkiye’ye emanet etti.

NATO’da ilk kez, Türkiye merkezli bir şirketinin liderlik ettiği ve Türk şirketlerinin çoğunlukta olduğu bir takım; Türk mühendisler tarafından geliştirilen bir çözümle, bu boyutta bir komuta kontrol ve bilgi sistemi projesi ihalesini kazanmış oldu.

Türk mühendislerine güvendi ihaleyi aldı

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye Direktörü Orhan Akbulut, NATO ile Türkiye nezdinde bir ilke imza atan proje ve ihale detaylarını, projede alt yüklenici olarak yer alacak olan Savunma Teknolojileri ve Mühendislik (STM) A.Ş. Genel Müdürü Recep Barut ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı.

Dünyanın en büyük savunma ve bilişim şirketlerinin rekabet ettiği bu ihalede, en iyi teklif yöntemi (Best Value Bid) ile Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri’nin birinci seçildiğini vurgulayan Orhan Akbulut şöyle konuştu:
“Bu zorlu ihale sürecinde yaklaşık bir yıllık bir hazırlığın ardından, teklifimizi Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye’nin ana yükleniciliğinde; Siemens Almanya, Siemens Belçika ve STM ile birlikte verdik. Değerlendirme sürecinde en iyi teklif (Best Value Bid) yöntemi kullanıldı. Ayrı uluslararası ekipler tarafından birbirinden bağımsız olarak yapılan teknik ve finansal inceleme ve değerlendirmeler neticesinde teklifimiz hem teknik hem de finansal olarak olumlu bulunarak toplamda belirgin bir farkla birinci seçilmiştir. Standart NATO onay süreçlerinin ardından 6 Ocak 2011’de firmamız ile NATO’nun ilgili birimi olan NC3A arasında Brüksel’de törenle sözleşme imzalanmıştır. Türk mühendislerine olan inancımızı bir kez daha teyit eden bu başarı, uluslar arası rekabette hedeflediğimiz konuma ulaşmak açısından önemli bir adımdır”.

Önce pilot uygulama, 2013’te tüm NATO’da
Türkiye’den NATO’ya yapılacak en büyük bilgi teknolojileri projesi olma niteliğini taşıyan ve toplam 3 fazdan oluşan projenin birinci fazı yaklaşık 20 milyon avro’ya mal olacak ve 30 ayda teslim edilecek. Benzer büyüklük ve süreler öngörülen 2. ve 3. fazların da projenin mevcut ekibi ile projenin devamı olarak sağlanması planlanıyor.

Projenin 1. fazının ardından geçilmesi öngörülen 2. ve 3. aşamalarıyla birlikte çok daha yüksek bir iş potansiyelinin hedeflendiğini açıklayan Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şu anda tanımlanmış olan ve 9 iş paketinden oluşan 30 aylık birinci faz kapsamında, NATO’nun hava operasyonlarının stratejik seviyede planlanması, analiz edilmesi, koordinasyonu, komutası ve kontrolü için bir karar destek sistemi oluşturulacak. 2012 sonunda pilot olarak kurulacak olan sistem, 2013 yılı içerisinde NATO’nun farklı ülkelerde konuşlu 25 birimine yaygınlaştırılacak. Bu modern sistemler sayesinde NATO Hava Harekatının stratejik ve operasyonel düzeydeki yönetimi etkin bir şekilde gerçekleştirilecektir. Ayrıca proje kapsamında, NATO Balistik Füze Savunma Sistemi ile olan ara yüzü de en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek ve bu altyapı ileride Füze Savunma Sistemi için kullanılabilecektir.”

Başarının temeli doğru işbirliği modeli
Elde ettikleri başarıda yetkin bir ekibi uzun bir süre bu projeye angaje etmiş, yani ciddi bir yatırımı göze almış ve müşterinin ihtiyacına en uygun tasarımı yapmış olmalarının öneminin büyük olduğunu kaydeden Akbulut, bu doğrultuda STM ile gerçekleştirdikleri işbirliği hakkında şunları söyledi:
“Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye olarak önderlik ettiğimiz bu süreçte, saygın bir Türk savunma sanayi şirketi olan STM firmasını proje açısından kritik önem taşıyan sistem mühendisliği tarafı için altyüklenici olarak seçtik. Aynı zamanda referanslarından faydalanmak üzere Siemens Almanya ve yaygınlaştırmada kullanmak üzere Siemens Belçika ile işbirlikleri gerçekleştirdik. Bu doğru işbirliği modeli neticesinde ortaya koyabildiğimiz rekabetçi çözüm sayesinde de sonuca ulaştık.”

“Ağ Destekli Yetenek” konseptine uygun ilk sistem
Proje kapsamında Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri’ne komuta kontrol ve sistem mühendisliği desteği vereceklerini belirten STM Genel Müdürü Recep Barut, NATO’da ilk kez bir Türk şirketinin liderlik ettiği ve Türk şirketlerinin çoğunlukta olduğu bir takımın, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen bir çözümle, bu boyutta bir komuta kontrol ve bilgi sistemi projesi ihalesini kazandığı noktasının altını çizdi. Barut yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“AirC2IS, NATO’nun geliştirdiği Ağ Destekli Yetenek konseptine uygun olarak tasarlanan ilk sistem olacak. Bu modern yapı, ileride NATO’nun stratejik ve taktik seviye sistemleri için örnek teşkil edecek. Bu sözleşme Türkiye’de yurt dışına yapılacak ihracata yönelik savunma sanayindeki işbirlikleri için çok önemli bir başlangıç olacak.”

AirC2IS Projesinde yazılım ve sistemin tamamının Türkiye’de ve Türk mühendisleri tarafından geliştirileceğine dikkat çeken Barut, “Bu modern yapı, ileride NATO’nun stratejik ve taktik seviye sistemleri için örnek teşkil edecek” dedi.

NATO'NUN HAVA KOMUTA SİSTEMİ TÜRKLERE EMANET

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
komşu itiraz eder haberiniz olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000