02 Şubat 2010, Salı 07:28:05

NASA'nın uçuş planı ertelendi!

ABD Başkanı Barack Obama’nın dün açıkladığı 2010 mali yılı bütçesinde, Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) yürüttüğü uzay mekiği programlarına ve ay uçuşlarına son verecek bir kararla NASA’nın ödeneğini kıstı.

Obama’nın Kongre’ye sunduğu 3.8 trilyon dolarlık bütçe tasarısının dün kabul edilmesinin ardından ülkenin 1.6 trilyon dolarlık bütçe açığını kısma çabalarının ilk kurbanı NASA oldu ve 2020’ye kadar Ay’a yeniden gitme projesi iptal edildi.

Ay’ı bıraktı Mars’a odaklandı

Barack Obama, NASA’nın ay programlarını kaldırıp, uzay ulaşımını ticari şirketlere bırakmayı, bunun yerine Mars ve diğer uzay hedeflerinin keşfi için gerekli teknolojilere ağırlık vermek istiyor. Yasallaşması için Kongre’de onaylanması gereken bütçe tasarısıyla, uzay mekiği programının yerine hazırlanan Orion adlı proje ile uzay istasyonuna insanlı uçuş yapacak iki roket programı da gündemden düşecek. Halen yılda 18 milyar dolar ödenek alan NASA, beş uçuştan sonra bu yıl uzay mekiği seferlerine son vermeyi ancak bunun yerini alacak başka bir program geliştirmeyi planlıyordu.

Açığı iki Türkiye ediyor

Gayrisafi Milli Hasıla’ya göre iki Türkiye’ye denk gelden 1.6 trilyon dolarlık bütçe açığının, aynı zamanda bir Rusya ya da bir Brezilya’ya eşdeğer olduğu kaydedildi. Bütçeye göre, Irak’tan çekilme takvimi ve askeri harcamaların azaltılması vaadedilirken, savaş giderlerinin yükseldiği ve Obama’nın 2 yıl üst üste 160 milyar dolar harcayacağı belirlendi. Bunun da geçen yılki tahmini rakamların üç katı olduğu ifade edildi. En büyük artışı ise yüzde 7.5 oranında yükseltilen 50 milyar dolarlık eğitim harcamaları gördü.

NASA'nın uçuş planı ertelendi!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000