19 Nisan 2008, Cumartesi 14:59:29

NASA Ay'a üs kuracak

Sonunda Ay'a da üs kuruluyor. NASA hazırlıkladı başlattı. Uzay istasyonu benzeri üse gidiş için Orion'lar kullanılacak.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotların 6 aylık dönemler halinde konakladığı Uluslararası Uzay İstasyonunun (UUİ) benzerini Ay yüzeyinde kurmak istiyor.

Ay'a 2020 civarında gidilmesini öngören NASA'nın keşif misyonları bölümü direktörlerinden eski astronot Carl Walz, "Ay'da daha uzun süreli, UUİ'de şu anda yaptığımız gibi altı aya varıncaya dek uzun süreli kalış dönemleri oluşturmalıyız" dedi.

 
Ay'da UUİ'nin bir benzerini, ancak farklı bir konseptle inşa edeceklerini söyleyen Walz, Ay üzerinde taşıma sistemleri kuracaklarını, yaşayacaklarını, çalışacaklarını, altyapı inşa edeceklerini ve Ay'ın kaynaklarını kullanacaklarını belirtti.

Walz, Miami Üniversitesi'nin düzenlediği "NASA'nın Geleceği" konulu konferansta yaptığı açıklamada, Amerikan uzay ajansının gelecekteki önceliklerinin, UUİ'nin inşasını tamamlamak, uzay mekiklerinin kullanımdan kaldırılacağı 2010'a kadar güvenliklerini sağlamak, 2020'den önce Ay'a dönmek ve Güneş Sistemi ile ötesinde insanın varlığını artırmak olduğunu kaydetti.

50. kuruluş yıldönümünü kutlayan NASA, 30 yıl hizmetten sonra 2010'da emekliye ayrılacak uzay mekiklerinin yerine, yeni kuşak uzay fatihi "Orion" uzay gemilerini ve "Ares" fırlatma füzelerini kulanmayı düşünüyor.

NASA Ay'a üs kuracak

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000