06 Temmuz 2008, Pazar 08:31:52

Myjet pilot arıyor

120 adet hafif jet siparişi veren MyJet, 2009'da hava taksi işletmeciliğini Türkiye'ye getiriyor. 400 milyon dolar bütçeli yatırım için 450 pilot alınacak.
  • Sektördeki bütün kredileri tükendiği için iş bulamayan havacılığın kaşarlanmış ustaları yine iş başında dişlerine göre de bir zarrafı bulmuşlar atıp tutuyorlar her zaman olduğu gibi avlarını da inandırmışlar. Yok 120 uçakmışta yok 450 pilotmuşta ya havacılığın H'sini bilenler bu saçmalığa inanmaz.Bu işin fizibilitesini kim yaptıysa o adamı tanımak isterim. Bu adam kesinlikle uzaydan gelmiştir. Bak zarraf kardeş senin durumun iyi değil seni yolacaklar benden söylemesi.
  • o kadar pilot yetismiyor Turkiye de bildigim kadariyla.Piyasadaki pilotların işine gelecektir.
  • teknikniği neden katmıyorsunuz bu haberlere 450 adet pilotsa en az 450 adet teknisyen ihtiyacı doğar...

İnsanın, kuşları gözlemlemeye başladığı ilk günlerden beri varolan uçma tutkusunun en erken öyküsü Yunan mitolojisine dayanıyor. Efsaneye göre Kral Minos, baba Daedalus ve oğlunu Girit Adası'na hapsediyor. Hapis hayatından sıkılan Daedalus'un aklına kaz tüylerinden kanatlar yaparak adadan kaçmak geliyor. Böylece bilinen en eski efsanevi insanlı uçuş' gerçekleşiyor.

Balon, zeplin, planör ve en sonunda değişik tipteki uçak yapımlarıyla gelişen havacılık dünyası, şimdi yeni bir döneme giriyor: Şehir içinde ve şehirler arasında da pratik bir şekilde kullanılabilen çok hafif jetler. Daha fazla sayıda ve daha ekonomik olarak üretilen çok hafif jetler(VLJ), uçak endüstrisinin yapısını değiştirmeye hazırlanıyor. Sınıfının en düşük maliyet ve işletme giderine sahip bu araçlar sayesinde jetle seyahat, günlük yaşamın bir parçası haline gelecek yakında.

Eşdeğerlerinden yüzde 50 düşük işletme ve mülkiyet giderleriyle Eclipse 500 modeli, geleneksel jet taşımacılığının içerisinde ayrı bir yere sahip. Tanesi 2.15 milyon dolarlık bu uçaktan 2010 yılına kadar 120 tane almayı planlayan Atasay grubuna bağlı Myjet ise çok hafif jet pazarında Türkiye'nin bulunduğu bölgede lider olmayı hedefliyor. 400 milyon dolar bütçeyle yola çıkan Myjet, hava taksi işletmeciliğini hizmete sunmak için kolları sıvadı.

Dünyada çok yeni olan bu pazarın Türkiye'de de gelişeceğine kuvvetle inandıklarını anlatan Myjet Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Göksal, "Kimsenin daha önce görmediğini biz gördük. Benzer bir oluşum bütün dünyada başladı. Biz erken girenlerden biriyiz" diye konuşuyor. Türkiye'yi bu alanda bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefleyen Myjet, erken davranarak bir uçak bakım merkezi kurmayı ve uzman kişiler yetiştirmeyi planlıyor.

"Bu sistem içinde bir ürün var. Bu ürün uçağın kendisi. Ama servis ve altyapı olmadan tek başına bir şey ifade etmiyor. Havaalanları bakım merkezleri ve pilot okulu şart. Bunların eksik olanlarını tamamlayacağız. Mevcut olanlarını kullanacağız" diyen Göksal, bu altyapı sayesinde daha ileri aşamada AB ve Ortadoğu'daki çok hafif jet kullanıcılarına bakım hizmeti vermeyi istediklerini belirtiyor.

İlk etapta 10 pilot alınacak

2010 yılına kadar yaklaşık 450 pilotu işe alacak olan Myjet, gelecek yıldan itibaren taksi işletmeciliğine başlayacak. Havacılık konusundaki bazı hakları içeren mevzuatı Türkiye'ye getirebilmek amacıyla da bu denli büyük bir filo siparişi verdiklerini anlatan Serdar Göksal, "Belirli büyüklükte başlamak istedik ki, bazı hakları getirebilelim ve bu haklar sayesinde Türkiye'de bunun bir endüstri haline dönüşmesini sağlayalım" diyor.

Altı ay içinde gelecek 10 uçak için ilk aşamada 10 pilot istihdam edilecek. Pilotlar ilk başta piyasadan alınacak. Ama Myjet kendi pilotlarını da yetiştirmeyi planlıyor. Ancak tüm bunların öncesinde Türkiye'de hava taksi işletmeciliğinin iş süreçlerine dahil edilmesi ve bu kültürün yerleşmesi gerekiyor. Peki müşteriler arasında kimler olacak? Eclipse 500, 800 metrekare havaalanı olan herhangi bir yerden 800 metrekare havaalanı olan herhangi bir yere gidebiliyor.

2 bin 500 kilometre menzili olan uçağın bu noktadan sonra yakıt ikmali yapması gerekiyor. Yurtdışından göz ameliyatı veya diş bakımı gibi sağlık turları için gelenler, yat limanlarının özel müşterisi yabancılar ve acil seyahat etmesi gereken işadamları sunulan ulaşım kolaylığı nedeniyle çok hafif jetlerin baş müşterileri durumunda. Göksal, hizmetin toplum tarafından tanındıkça kendi kullanım alanlarını da kendisinin keşfedeceğini söylüyor.

Çok hafif jetleri iş süreçlerine entegre etmek çok da zor olmayacak gibi görünüyor. Havayolu şirketlerinin istenilen saatte ve rotada uçağı olmamasının sıkıntısını yaşayan işadamları için ciddi bir alternatif nitekim. İhtiyaca göre değişen ücretlerin piyasadaki yaklaşımların çok altında olması planlanıyor. Ancak bu ücret uçağın kalkış ve varış yeri, kat edilecek mesafe, bulunulan havaalanının yer hizmetleri masrafı gibi birçok faktöre göre değişiyor.

Uçak kiralama fiyatlarının çok altında olacağı belirtilen tarifeler konusunda ayrıntılı bilgi için biraz daha beklememiz gerekecek.

Neşe Mesutoğlu

 

Myjet pilot arıyor

Yorumlar

Uzaylı ~ 16 yıl önce
Sektördeki bütün kredileri tükendiği için iş bulamayan havacılığın kaşarlanmış ustaları yine iş başında dişlerine göre de bir zarrafı bulmuşlar atıp tutuyorlar her zaman olduğu gibi avlarını da inandırmışlar. Yok 120 uçakmışta yok 450 pilotmuşta ya havacılığın H'sini bilenler bu saçmalığa inanmaz.Bu işin fizibilitesini kim yaptıysa o adamı tanımak isterim. Bu adam kesinlikle uzaydan gelmiştir. Bak zarraf kardeş senin durumun iyi değil seni yolacaklar benden söylemesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
o kadar pilot yetismiyor Turkiye de bildigim kadariyla.Piyasadaki pilotların işine gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
techniman ~ 16 yıl önce
teknikniği neden katmıyorsunuz bu haberlere 450 adet pilotsa en az 450 adet teknisyen ihtiyacı doğar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000