25 Şubat 2013, Pazartesi 09:45:02

MUCİT AÇIKLADI!

Güneş enerjisi ile çalışan uçağın mucidi Andre Borschberg, yolcu uçaklarının güneş depolayarak uçacağını söyledi. Borschberg, güneş enerjisiyle çalışan uçağıyla çıkacağı dünya turu öncesinde Bilfenli öğrencilerle buluştu.
  • burak canerin yazdıklarının üstüne yazmak olmaz ama güneş enerjisi nin taşıtlardaji jeotermal enerjininde yapılarda ki kullanım alanını göremeyenler sadece 20 yılda teknolojinin ilerleyişini farkdamı edemediler? güneş enerjisine insanoğlu para ve zaman ayırmadı sadece çok ekonomik tercihler vardı onlara yönelme oldu ve fosil yakıtların zamanı doldu. şimdi sonsuz ve temiz enerji çağı başlıyor.
  • "Artık icat edilecek hiçbir şey kalmadı..USA Patent Dairesi Başkanı 1905" Bazı arkadaşların yorumu işte bu adamın 100 yıl önce söylediği kadar komik. Biz anca klavye başına oturur, ne 50 sene ne 100 sene sonra bu mümkün olamaz deriz. Evet büyük uçaklar için zaman gerektiği doğru, ama şu an elektrikli ve güneş enerjisiyle çalışan motorlu bir planör var; Pipistrel Taurus -Bu Taurus ve gövdesindeki güneş paneli: http://i48.tinypic.com/20uo478.jpg -Bu uçağın traileri. Güneş enerjisini elektriğe çevirip uçağı şarj etmekte ve bu sayede bedava, evet tamamen bedavaya bu uçakla uçulabilmekte : http://www.mcp.com.au/sinus/newsletters/newsletter-55/solar-trailer.jpg -Bu uçağın Nasa'nın düzenlediği yarışmadaki performansı, ki bu performansla birincilik ödülünü kazandılar: http://www.youtube.com/watch?v=fNn_9xRxWro Sen olmaz de Türk halkı, hey yavrum hey
  • Ben de idrarla ucan gemi yaptim... Inandiniz mi? Ya boyle uyduruk haberlere inanmayin ya. Gemi ucmaz, ucsaydi ucak olurdu...ama idrarda ucan ucagi gercekten yapacagim, yeter ki bu motor bende olsun...
  • Araştırmalara göre teorik olarak crystalline bazlı hücrelerle ışığın %29'undan fazlasını elektriğe çevirmek imkansız gibi gözüküyor. PV şu anda ancak yardımcı enerji kaynağı olabilir, ya da devasa ancak çok düşük yolcu kapasiteli bir uçakda uygulanabilir, bu da pek verimli olmayacaktır..
  • güneş yaydığı enerjisiyle uçakları uçurabilir ama günümüzde kullanılan %5 verimle çalışan güneş panelleriyle imkansız. ileride güneş panellerinin yerine alternatif bir güneş ışını toplayıcısı icat edilirse olabilir :)
  • Mümkün değil, ne yarın ne de 50 sene sonra bu mümkün değil. Mümkün olmamasının da teknolojik ve ekonomik 100 lerce sebebi var.
  • harika düşünceler, teknoloji son hızıyla ilerlemeye devam ediyor..

Borschberg, “Yakıtımız güneş, hızımız rüzgar olduktan sonra dünyayı dolaşabiliriz” dedi.

Solar Impulse projesi kapsamında güneş panellerinden elde ettiği enerjiyle icat ettiği yeşil uçağıyla en uzun uçuşu gerçekleştirerek Guiness Rekorlar Kitabına giren Andre Borschberg, eşi Yasemin Borschberg ve İsviçre Başkonsolosu Monika Schmutz Kırgöz ile Bilfen Okulları Fen Kulübü öğrencilerinin davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Bilfen Çamlıca Kampusunda öğrencilerle bir araya gelen ve İngilizce bir söyleşi gerçekleştiren Andre Borschberg, 2015 yılında gerçekleştireceği dünya turu öncesi öğrencilerin sorularını yanıtladı ve gelecekte yolcu uçaklarının da güneş depolayıp uçmasının mümkün olduğunu müjdeledi. Bu gelişme karşısında akaryakıt kartellerinin nasıl bir pozisyon alacağının sorulması üzerine Borschberg, “Kendileriyle iletişim halindeyiz ve bizden korkmuyorlar. Geleceği görenler bizimle birlikte yol alacaktır” yanıtını verdi.

12 yaşındayken izlediği bir filmden etkilenen Borschberg, havacılık ve jetlere ilgi duyarak bu alana yöneldi. Araçların yüzde 85’inin fuel-oil, kömür ve benzinle çalıştığını, bunun da dünya kaynaklarının kötü kullanılmasına yol açtığı düşüncesinden yola çıkan Borschberg, partneri Bertrand Piccard ile güneş enerjisiyle çalışan uçak projesini hayata geçirdi. Gündüz 26 saat uçan, gece de depoladığı enerji ile yoluna devam eden yeşil uçak olarak adlandırılan “Solar Impulse” projesiyle Andre Borshberg, “Bu teknolojiyle dünyanın geleceğini değiştireceğimize inanıyoruz.” dedi.

“HEDEFİMİZ 100 KİLOMETRE HIZLA OKYANUS ÜSTÜ UÇMAK"

Yeşil uçak ile 2015 yılında dünya turuna çıkmayı hedefleyen “Solar Impulse” ekibi, şimdilerde bir kıtadan diğerine durmadan 20 gün sürecek bir uçuş programına hazırlanıyor. Daha önceki uçuşunda saatte 70 km ile uçan uçağın dünya turu için daha hızlı olması tasarlanıyor. Dünya turuna Hindistan, Çin, Pasifik üzerinden başlayacaklarını ve batıdan doğuya doğru gideceklerini belirten Borschberg, “Bu sayede rüzgar enerjisinden de destek alarak hızımızı 100 km’ye çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu zamana kadar hiç okyanus üstü uçmadık. Bunu da gerçekleştirmek en büyük hedefimiz” dedi. Bilfen Okulları Fen Kulübü öğrencilerinden gelen “Havada veya yerde karşılaştığınız problemler nelerdir?”sorusuna Borschberg, “Çok problemle karşılaştık. Hatta bu kadar sıkıntıların olacağını bilseydim başlamazdım belki de. Kalkış ve inişlerdeki türbülanslar bizim için en büyük problem. Bu nedenle sürekli yerdeki hava tahmini ekibimizle iletişim halinde oluyoruz” yanıtını verdi.

Güneş enerjisiyle uçuş yapabilecek uluslararası yolcu uçaklarının olup olamayacağı sorusuna ise Borschberg, “Daha hafif uçaklar ve geniş panellerle bunu yapmak mümkün.” dedi. Bu gelişme karşısında akaryakıt kartellerinin nasıl bir pozisyon alacağının sorulması üzerine Borschberg, “Kendileriyle iletişim halindeyiz ve bizden korkmuyor, bu gelişmeleri bir tehdit olarak görmüyorlar. Gelişmeler ışığında ileride birlikte yol alınabileceği düşüncesindeler” dedi.

“UÇUŞA MEDİTASYONLA HAZIRLANIYORUM"

Aralıksız 20 saati bulan bu uçuşlara mental olarak hazırlanmanın işin en önemli parçası olduğunu söyleyen Borschberg, Türk eşi Yasemin Borchberg’in bu konuda kendisini hazırladığını söyledi. Ekibin bir parçası olan Yasemin Borchberg, “Uçuş öncesi mutlaka nefes egzersizleri yaptırıyorum. Yemesine içmesine dikkat ederek, meditasyon yaptırarak hem bedensel, hem zihinsel olarak hazırlanmasına destek oluyorum. ” diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını da cevaplandıran Borchberg, 'Uçuşlara mental ve fiziksel olarak nasıl hazırlanıyor sunuz?' sorusuna, "Mental olarak hazırlanmak işin en önemli parçası. Çünkü öncesinde birçok nefes egzersizleri de yapmak gerekiyor. Kendimi şarj etmek içinse zihinsel olarak hazırlanmam lazım. Bu anlamda eşimin desteğiyle meditasyon yapıyorum" dedi.

Dünyanın etrafını dolaştıktan sonraki hedefiniz ne olacağı sorusuna ise Borchberg, "Bu projenin en önemli parçası da dünya turu. Ancak bu bir son değil. Çünkü projenin farklı boyutları da var ve derinleşmesi gerekiyor. Sonrasında uluslararası tüm farklı kanalları kullanarak diplomatlar aracılığıyla tüm dünyayı harekete geçirmemiz ve bilinçlendirmemiz gerekiyor. Standford Üniversitesi'nde de bir kursa başlayacağız. Bundan sonra bunun eğitimi konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz" cevabını verdi.

Borchberg, 'Uçakta olduğunuz sırada havada ne düşünüyor sunuz?' sorusunu, "Uçarken çok fazla zaman var gibi görünüyor ama yok. Ben uçuş sırasında aşağıdaki ekibimle sürekli kontak halindeyim. Bunu size anlatabilmem için bir uçuşuma katılmanızı öneririm bunu size ancak orada gösterebilirim" diye cevapladı.

MUCİT AÇIKLADI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

TYLER ~ 11 yıl önce
burak canerin yazdıklarının üstüne yazmak olmaz ama güneş enerjisi nin taşıtlardaji jeotermal enerjininde yapılarda ki kullanım alanını göremeyenler sadece 20 yılda teknolojinin ilerleyişini farkdamı edemediler? güneş enerjisine insanoğlu para ve zaman ayırmadı sadece çok ekonomik tercihler vardı onlara yönelme oldu ve fosil yakıtların zamanı doldu. şimdi sonsuz ve temiz enerji çağı başlıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Burak Caner ~ 11 yıl önce
"Artık icat edilecek hiçbir şey kalmadı..USA Patent Dairesi Başkanı 1905" Bazı arkadaşların yorumu işte bu adamın 100 yıl önce söylediği kadar komik. Biz anca klavye başına oturur, ne 50 sene ne 100 sene sonra bu mümkün olamaz deriz. Evet büyük uçaklar için zaman gerektiği doğru, ama şu an elektrikli ve güneş enerjisiyle çalışan motorlu bir planör var; Pipistrel Taurus -Bu Taurus ve gövdesindeki güneş paneli: http://i48.tinypic.com/20uo478.jpg -Bu uçağın traileri. Güneş enerjisini elektriğe çevirip uçağı şarj etmekte ve bu sayede bedava, evet tamamen bedavaya bu uçakla uçulabilmekte : http://www.mcp.com.au/sinus/newsletters/newsletter-55/solar-trailer.jpg -Bu uçağın Nasa'nın düzenlediği yarışmadaki performansı, ki bu performansla birincilik ödülünü kazandılar: http://www.youtube.com/watch?v=fNn_9xRxWro Sen olmaz de Türk halkı, hey yavrum hey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abuzittin Abuzero ~ 11 yıl önce
Ben de idrarla ucan gemi yaptim... Inandiniz mi? Ya boyle uyduruk haberlere inanmayin ya. Gemi ucmaz, ucsaydi ucak olurdu...ama idrarda ucan ucagi gercekten yapacagim, yeter ki bu motor bende olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PV ~ 11 yıl önce
Araştırmalara göre teorik olarak crystalline bazlı hücrelerle ışığın %29'undan fazlasını elektriğe çevirmek imkansız gibi gözüküyor. PV şu anda ancak yardımcı enerji kaynağı olabilir, ya da devasa ancak çok düşük yolcu kapasiteli bir uçakda uygulanabilir, bu da pek verimli olmayacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
col ~ 11 yıl önce
güneş yaydığı enerjisiyle uçakları uçurabilir ama günümüzde kullanılan %5 verimle çalışan güneş panelleriyle imkansız. ileride güneş panellerinin yerine alternatif bir güneş ışını toplayıcısı icat edilirse olabilir :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rush ~ 11 yıl önce
Mümkün değil, ne yarın ne de 50 sene sonra bu mümkün değil. Mümkün olmamasının da teknolojik ve ekonomik 100 lerce sebebi var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
harika ~ 11 yıl önce
harika düşünceler, teknoloji son hızıyla ilerlemeye devam ediyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000