09 Temmuz 2013, Salı 17:01:07

MOTORU METRELERCE ÖTEYE FIRLADI!

San Francisco'da geçtiğimiz hafta sonu inişi sırasında düşen yolcu uçağının kaza simülasyonu yapıldı...
  • aci ve gercek. kaza yerinin hemen yaninda taksi yapip,devaminda kalkis yaptik.hic ic acici bir goruntu degildi.gercekten ucuz atlatilmis bir kaza.kuyruk hemen denizle havalimaninin birlestigi yerde duruyor. uzunca bir mesafe ucaktan kopan parcalarla kaplanmis,ve sonunda ucak hafif yan yatmis duruyor.enkazi gordunce ucuz atlatilmis diyor insan.bunla gecmis olsun.
  • Uçağın inişte çekilmiş gerçek videosunda yaklaşması oldukça düşük bir açıda gibi. Bu uçağın full iniş flaplı olmadığı gibi de yorumlanabilir. İnişte aft CG limitinin de gerisinde bir trim ihtiyacı doğacak hatalı CG de olabilir. Bu durumda sürat düzeltmesi (yani ilave sürat) gerekebilir. Onun dışında daha toplama bile yapmadan yaklaştığı açıda hiçbir uçakta kuyruk kolay kolay yere temas etmez. Bir ihtimal de uçakta trim istem dışı aşırı geri sarmış ve pilotlar yaklaşmayı burnu sürekli öne bastırarak yapmış olabilir.
  • Boeing artık kovboyluğu bırakıp pilotların da insan olduğunu ve yorgunluk v.s. gibi sebeplerle hata yapabileceği gerçeğiyle yüzleşmeli ve uçaklarına gerekli "protection"ları entegre etmelidir. Yüzlerce can taşıyan bir uçağın Cessna'dan farkı yalnızca "stick shaker" olmamalıdır!
  • Acil durum araclarindan (itfaiye araci) bir tanesi kazada olen (belkide o an olmemis olan) kisilerden birisini ezmis.
  • Onu bunu bilmemde 777 şanını korumuş uçaktır. Öyle bir kazada kabinin tek parça kalması ve yolcuların neredeyse tamamının sağ kurtulması (çok şükür) inanılır gibi değil.
  • Bence Amsterdam THY kazasinin bir benzeri.speed,speed,speed
  • Pist başı surat saati , pist başı sürat saati, pist başı ruzgar çorabı surat saati :) tuut tuttt tutttt hoppp bırak kumandalar bende ! Şaka bi yana son yaklaşmada gazı pilota bırakmasınında geçerli nedenleri vardır muhakkak.
  • Kuyruk takimi kopmus bir ucagin tekrar saha kalkmasi ? Hadi bunu becerdi , kanatlarini koparmadan su anki gibi durmasi ? E hadi bunuda yapti ! yolcularin organlari cokerdi sayin muhabir sizin egitiminiz ne acaba ?????
  • şu an amerikada çıkan şu anki sonuç pilotaj hatası, uçak yaklaşıyor herşey normal yani teknik bir arıza yok motorlar, iniş takımları herşey normal kule de kayıtlı acil iniş falan talebi yok kule clear to land komutunu veriyor ve söylenen kodlu pistte inişe geçiyor fakat bir şekilde bu uçakta 4 tane pilot vardır 2 yardımcı 2 tane captan pilot bunlar değişirler havada dinlenerek neyse uçağı kaldıran ekip yine aynı şekilde indirir.. inişe geçtiğinde erken alçalarak ve buna bağlı olarak hızı düşürerek ve irtifayı da pistin başına glmeden kuyruğunu yere çok sert şekilde vuruyor ve yere çakılıyor zaten kuyruğu koparmak gerçekten ciddi bir işdir pilot bunu başarmış demek ki erken alçalmadan dolayı pilot bunun farkına varsa bile çok geç uçak yerde ve motorlara güç vererek tekrar havalanma gibi bir şety söz konusu olamaz kuyruk kopmuş.. yine de uçak parçalara ayrılmadı facia olurdu..ayrıca o kadar sert vurmuşki pistte uçağın motoru kanattan kopuyor..
  • arkadaş pist başına teker koymaya çalışmış 3 kırmızı :=)

San Francisco'da düşen Asiana uçağının kazasının simülasyonu yapıldı.

Pist başına geldiğinde kuyruk kısmını pistin baslangıcına vuran uçağın kuyruğu çarpmanın etkisiyle parçalara ayrılıyor. Pistte süratle ilerlemeye devam eden uçak bir anda adeta şaha kalkıyor ve tekrar yere düştüğünde motorlardan biri metrelerce öteye fırlıyor.

İşte o korkunç kazanın simulasyonu:
 

MOTORU METRELERCE ÖTEYE FIRLADI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (25)

aci ama gercek ~ 11 yıl önce
aci ve gercek. kaza yerinin hemen yaninda taksi yapip,devaminda kalkis yaptik.hic ic acici bir goruntu degildi.gercekten ucuz atlatilmis bir kaza.kuyruk hemen denizle havalimaninin birlestigi yerde duruyor. uzunca bir mesafe ucaktan kopan parcalarla kaplanmis,ve sonunda ucak hafif yan yatmis duruyor.enkazi gordunce ucuz atlatilmis diyor insan.bunla gecmis olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GÖRÜNTÜLERE GÖRE ~ 11 yıl önce
Uçağın inişte çekilmiş gerçek videosunda yaklaşması oldukça düşük bir açıda gibi. Bu uçağın full iniş flaplı olmadığı gibi de yorumlanabilir. İnişte aft CG limitinin de gerisinde bir trim ihtiyacı doğacak hatalı CG de olabilir. Bu durumda sürat düzeltmesi (yani ilave sürat) gerekebilir. Onun dışında daha toplama bile yapmadan yaklaştığı açıda hiçbir uçakta kuyruk kolay kolay yere temas etmez. Bir ihtimal de uçakta trim istem dışı aşırı geri sarmış ve pilotlar yaklaşmayı burnu sürekli öne bastırarak yapmış olabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
goruntu ~ 11 yıl önce
ne yorum yapayim bilemiyorum!.bu kadar anlamli kelimeler bir araya getirilip nasil bukadar anlamsiz bir cumleler zinciri yaratabiliyor insanoglu sasmamak elde degil.
Protection ~ 11 yıl önce
Boeing artık kovboyluğu bırakıp pilotların da insan olduğunu ve yorgunluk v.s. gibi sebeplerle hata yapabileceği gerçeğiyle yüzleşmeli ve uçaklarına gerekli "protection"ları entegre etmelidir. Yüzlerce can taşıyan bir uçağın Cessna'dan farkı yalnızca "stick shaker" olmamalıdır!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
protection ~ 11 yıl önce
kovboy olan boeing degil yorgun olan pilotdur! bu ucak diger airlinerlar gibi autoland yapabilir. eger yorgunsan buna basvurabilirsin oyle degilmi? Ancak bu tip operasyon yapan ultra long range pilotlari inis yapma firsatini kacirmamak icin herzaman firsat kollarlar.....
Kimse duymadi mi ~ 11 yıl önce
Acil durum araclarindan (itfaiye araci) bir tanesi kazada olen (belkide o an olmemis olan) kisilerden birisini ezmis.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uff ~ 11 yıl önce
bende öyle anladım çinli kızı
duymayanlar için ~ 11 yıl önce
"one of the emergency vehicles may have run over one of the two chinese girls who died."
isim ~ 11 yıl önce
Onu bunu bilmemde 777 şanını korumuş uçaktır. Öyle bir kazada kabinin tek parça kalması ve yolcuların neredeyse tamamının sağ kurtulması (çok şükür) inanılır gibi değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
acemi ~ 11 yıl önce
Bence Amsterdam THY kazasinin bir benzeri.speed,speed,speed

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçağın dibi ~ 11 yıl önce
Pist başı surat saati , pist başı sürat saati, pist başı ruzgar çorabı surat saati :) tuut tuttt tutttt hoppp bırak kumandalar bende ! Şaka bi yana son yaklaşmada gazı pilota bırakmasınında geçerli nedenleri vardır muhakkak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 11 yıl önce
Kuyruk takimi kopmus bir ucagin tekrar saha kalkmasi ? Hadi bunu becerdi , kanatlarini koparmadan su anki gibi durmasi ? E hadi bunuda yapti ! yolcularin organlari cokerdi sayin muhabir sizin egitiminiz ne acaba ?????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 11 yıl önce
şu an amerikada çıkan şu anki sonuç pilotaj hatası, uçak yaklaşıyor herşey normal yani teknik bir arıza yok motorlar, iniş takımları herşey normal kule de kayıtlı acil iniş falan talebi yok kule clear to land komutunu veriyor ve söylenen kodlu pistte inişe geçiyor fakat bir şekilde bu uçakta 4 tane pilot vardır 2 yardımcı 2 tane captan pilot bunlar değişirler havada dinlenerek neyse uçağı kaldıran ekip yine aynı şekilde indirir.. inişe geçtiğinde erken alçalarak ve buna bağlı olarak hızı düşürerek ve irtifayı da pistin başına glmeden kuyruğunu yere çok sert şekilde vuruyor ve yere çakılıyor zaten kuyruğu koparmak gerçekten ciddi bir işdir pilot bunu başarmış demek ki erken alçalmadan dolayı pilot bunun farkına varsa bile çok geç uçak yerde ve motorlara güç vererek tekrar havalanma gibi bir şety söz konusu olamaz kuyruk kopmuş.. yine de uçak parçalara ayrılmadı facia olurdu..ayrıca o kadar sert vurmuşki pistte uçağın motoru kanattan kopuyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pist başı ~ 11 yıl önce
arkadaş pist başına teker koymaya çalışmış 3 kırmızı :=)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pist başına ~ 11 yıl önce
çok bilmiş sanal pilot 4 dicektin herhalde dilin sürçtü ....

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000