05 Ekim 2012, Cuma 10:19:10

MOSKOVA'DA HAVACILIK KENTİ

Moskova’nın 20 km uzaklığında bulunan ve iki yılda bir Uluslararası Hava ve Uzay Araçları Sergisi yapılan Jukovskiy kentin yakınında Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi’nin kurulması planlanıyor.

Kent konseptine uygun olarak bu merkez 3 bölümden oluşacak: 60 bin kişinin yaşayacağı bayındır mahalleler; yatırım projelerini uygulama alanı; yenilikçilik merkeziyle üniversite ve araştırma laboratuarları.

Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi’ni Jukovskiy yakınında kurma kararı, rastgele alınmış bir karar değil. Henüz 20. yüzyılın başlarında Jukovskiy, yerli havacılık sanayinin merkezi haline gelmişti. Burada, Aerodinamik Enstitüsü ile dünyada eşi benzeri olmayan Havacılık Araştırma Enstitüsü bulunuyor. Havacılık Araştırma Enstitüsü’nün uçuş pisti, 5.403 metre ile Avrupa’nın en uzun pistidir; her çeşit yük ve yolcu uçaklarının denemeleri burada yapılabilir. Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi Başkanı Tigran Aleksasiyan, muhabirimize verdiği demeçte şunlar söyledi:


“Jukovskiy kenti, tarihi bakımından, uçak endüstrisinde gelişmeler sağlamak amacıyla kuruldu. Kentin entelektüel potansiyeli çok büyüktür. Burada, Uçak endüstrisi için uzman yetiştiren tüm yüksek okulların şubeleri var. Moskova’dan Jukovskiy kentine aktarılacak işletmeler de uçak endüstrisinde gelişmelerin elde edilmesi için gereken bir esas olacak.”

Rus Uçak korporasyonuna dâhil “İl”, “MİG” ve “Suhoy” şirketleri tasarım ofislerinin Jukovskiy kentine aktarılması planlanıyor. Ayrıca kentte teknopark, sergi merkezi ve uluslararası hava limanı kurulması planlanıyor. “AviaPort” Analiz Dairesi Başkanı Oleg Panteleyev, muhabirimize Moskova Bölgesi’nde yeni Bilim Merkezi’nin kurulacağını kaydetti ve şöyle devam etti:

“Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi kapsamında bilim araştırma enstitüleri ve uçak şirketlerinin tasarım ofisleri, uçak endüstrisi için uzmanlar yetiştiren önde gelen bir sıra yüksek okulların şubeleri çalışacak. Böylece, burada, bilimsel araştırmaların yanı sıra hava araçlarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülecek, yeni hava araçlarının denemeleri yapılacak ve personel yetiştirilecek.”

Rusya’da Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi kurma kararı 2008 yılında alındı. Bu kararın amacı, Rusya’nın, dünyanın önde gelen sivil ve askeri hava araçlarının yapımcı ülkeleri arasına girmesini sağlayacak modern bilim ve sanayi merkezini oluşturmaktır. Ulusal Uçak Yapımcılığı Merkezi’nin kurulması, devlet ve özel yatırımcılar tarafından finanse edilecek. Bütçe ödenekleri, altyapı sisteminin geliştirilmesine gidecek. Eksperlerin değerlendirmelerine göre yatırımların toplamı 4 milyar doları bulacak.

MOSKOVA'DA HAVACILIK KENTİ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000